En fin dag for å starte og spare i fond

I dag er dagen for å starte og spare i fond. Det kunne formuesforvalter, Victoria Terjesen fortelle på årets siste spare- og investeringskveld til en fullsatt sal i Oslo. De fremmøtte fikk videre høre hvorfor det er lurt å starte sparingen i dag.

– Aldri har det kostet oss mindre å ha boliglån. De lave rentene betyr at en stadig mindre del av inntekten går med til å betale lånerenter. Når du betaler mindre i renter, så blir det mer penger til overs i hverdagen, sa Victoria.

Dette gir deg en fin mulighet til å øke sparingen.

Vi er godt økonomisk stilt.

Du betaler i dag kr 9.000,- mindre i rentekostnader hver eneste måned for å låne kr 2,5 millioner, enn hva du ville ha gjort i 2008. Det gir mye penger til overs. Da kan det være greit å spare noen av pengene, før rentene igjen snur oppover.

Lave renter betyr at økonomien er svak, og det vil ikke vare evig.

Hold deg til investeringsplanen

Det er viktig å tenke langsiktig når man sparer i fond.

– Hold deg til investeringsplanen, og ikke bry deg om all støy i media. Å handle ut i fra nyheter, som at Donald Trump kan true verdensøkonomien, gir sjelden god avkastning. Markedet er nemlig uforutsigbart i det korte bilde, men vil reflektere verdiskapingen i økonomien på sikt, sa Victoria.

Det betyr at aksjemarkedet over tid skal opp.

Skal du spare langsiktig i fond er det derfor kjekt å eie en del aksjer.

Diagram: Utviklingen av kr 100.000,- investert i ODIN Norden fra 1990 og frem til i dag.

utviklingen i ODIN Norden fra 1990 til 2016

En reise gjennom vårt langstrakte land

Når status er gjort opp for spare- og investeringskvelder i 2016, så har vi besøkt mer enn 40 steder.

Det har gjort inntrykk på vår utsendte.

– Spesielt interessant var det å møte kundene på Sør- og Vestlandet. Der befant mange seg i en omstillingsfase etter nedturen i oljesektoren, kunne Victoria fortelle.

Fokuset på forskning og innovasjon i regionene rammet av oljesmellen imponerte.

– I Flekkefjord eksperimenterte de med kunstige rev, for å øke bestanden av fisk og skalldyr i havområdene. Andre vi har møtt forsket på tang og tare, og hvordan det kan bli en kilde til proteiner og andre næringsstoffer for både dyr og mennesker, medisiner og bioetanol.

Klarer man å gjøre Norge ledende her, så kan man bidra til å løse globale utfordringer.

Spare- og investeringskvelder med ODIN i 2017

Vi er åpne for innspill på både tema og destinasjoner til neste års spare- og investeringskvelder. Allerede nå kan vi røpe at det blir noen overraskelser, men det er hemmelig inntil reiseruten offentliggjøres.

Har du ønsker om steder vi skal besøke, eller ting du ønsker vi skal ta opp?

Send en epost til Victoria på: victoria.terjesen@odinfond.no.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.