Har den amerikanske sentralbanken dårlig fantasi?

Den amerikanske Sentralbanken hevet renten onsdag 14 desember. Det får konsekvenser for både rente- og aksjemarkedet. Nils Hast, ansvarlig porteføljeforvalter for ODIN Kreditt forklarer.

Den amerikanske sentralbanken(FED) hevet styringsrenten onsdag. Som ifjor,  hevet de renten i desember med 0,25 prosentpoeng. Dette kom ikke uventet. Fokus ble derfor raskt på hva medlemmene av sentralbanken mente om fremtiden.

Hvor mange rentehevinger kan vi vente i 2017?

Tre ganger regner de med å heve renten til neste år. Det er en gang mer enn hva som tidligere er kommunisert.

For første gang på lang tid øker de forventningene til antall hevninger. Det gav utslag i markedet, og roet ned børsoppgangen vi har sett i USA siden presidentvalget. Det er i ihvertfall hva vi ser for øyeblikket. Samtidig må vi huske at sentralbanken uttrykker stor usikkerhet rundt egen rentebane. Kun et fåtall av medlemmene har tatt hensyn til den økonomiske politikken Donald Trump forventes å komme med. De fleste valgte å ikke ta hensyn, da det er usikkert hvilken politikk han vil føre. Vi vet heller ikke når eventuelle stimulanspakker og skattelettelser vil tre i verk.

Hva betyr rentehevingen for de finansielle markedene?

Rentemarkedet

For rentemarkedet er det nok et tegn på at amerikanske renter er på vei opp. Samtidig tviler vi på at renten vil stige i en rett linje fra dagens nivåer, slik noen analytikere har uttrykt. Sannsynligvis vil lange renter være volatile, selv om retningen er oppover. Vi tror volatiliteten vil komme når lykkerusen etter Trumps valgseier har lagt seg. Først da vil markedet innse at det vil ta tid å iverksette reformene man håper vil komme.

Aksjemarkedet

Det samme vil gjelde for aksjemarkedet. Høyere renter er generelt positivt for bank- og finanssektoren. Samtidig er det negativt for andre, som konsumvarer og forsyningsselskaper. Oppgangen i lange renter gjør at investorene vil kreve høyere avkastning for å eie aksjer. Det burde legge en demper på aksjemarkedet.

Samtidig må vi se dette i lys av hva Trump kan finne på. Senker han selskapsskatten dramatisk – som lovet, så vil det være bra for amerikanske selskaper og aksjemarkedet. Men vil det være tilstrekkelig for å dra aksjemarkedet i positiv retning? Det vet vi ikke enda. Foreløpig er det for tidlig å si hva Trump vil få gjennomslag for i kongressen, eller hvilken økonomiske politikk han kommer til å føre.

Hva som er sikkert, er at vi fortsatt vil se en del uro i både rente- og aksjemarkedet.

Nils

Skrevet av

Investeringsdirektør renter
Nils Hast er utdannet sivilingeniør ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.