Kort fortalt om Visa

Tror du Bitcoin vil ta over for tradisjonelle betalingsløsninger? Bitcoin takler 3-4 transaksjoner i sekundet. Visa på sin side takler over 50 000. Få med deg Harald Nissen, forvalter for ODIN USA, fortelle om hvorfor vi er investert i Visa.

https://www.youtube.com/watch?v=YN7tYoM1zf8&feature=youtu.be

Visa er et av verdens største betalingsnettverk. Det ble startet på 70-tallet av en gruppe banker, for å legge til rette for kredittkortbetaling. Selskapet Visa kom på børs i 2008 og er godt kjent for de fleste. Og Visa-kortet du har fått utstedt av banken din kan brukes nærmest overalt i verden. Når du eksempelvis betaler hotellet ditt i Spania i sommer, sørger Visa for at pengene trygt trekkes fra kontoen din, og overføres til hotellets bankkonto. Inntjeningsmodellen til Visa baserer seg på at de får en andel av hver transaksjon som går gjennom deres nettverk.

Mange nye aktører – blir dette enden på visa?

Visa dominerer i dag markedet sammen med MasterCard, American Express og Diners. Det har de siste årene kommet mange nye betalingsløsninger på markedet. Blant flere finner vi Paypal, Vipps og nylig kom også Apple Pay til Norge.

Det er flere grunner til at Visa kan forsvare sin markedsposisjon selv om konkurransen øker:

  • Nettverk: Visa har bygget sitt nettverk over lang tid. Visa-kort aksepteres i dag av over 46 millioner utsalgssteder globalt.
  • Sikkerhet og pålitelighet: Alle transaksjoner på Visas nettverk går gjennom deres sikkerhetssjekker. Dette gir trygghet både til kortbruker og til banken som har utstedt kortet. Visa er også kjent for å ha et pålitelig nettverk som er oppe og går 24/7.

Av disse grunnene baserer derfor mange av de nye løsningene seg på Visas nettverk. Paypal har inngått et strategisk samarbeid med Visa, og Apple Pay baserer seg også på Visa (og Mastercard) til å utføre betalinger.

Hvordan er Visa sine fremtidsutsikter?

Visa har en meget lønnsom forretningsmodell med gode vekstutsikter. Kostnadene for å drifte nettverket er hovedsakelig faste. Det vil si at den ekstra kostnaden per transaksjon er minimal. Dette gjør at marginene til Visa vil øke over tid, i takt med at omsetningen vokser. Dette har vi også sett historisk.

Det er gode grunner til å tro at den sterke veksten vi har sett de siste årene vil fortsette. Her i Norge er vi allerede på god vei mot et kontantløst samfunn. Men, ser vi ellers i verden er bruk av kontanter fortsatt det vanligste. 6 av 10 transaksjoner i Europa er kontantbetalinger. I fremvoksende markeder er andelen enda høyere.

Trenden fremover er klar – vi går mot økende bruk at kortbetaling, og ikke minst elektroniske betalinger på nett hvor Visa faktisk har en høyere markedsandel enn de har ved kortbetaling i butikk.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.