Synes du rentene er for lave og aksjemarkedet er for tøft?

Livet er bra når det svinger på dansegulvet, men ikke når det gjør det på børsen - verdier vunnet i dag kan være tapt i morgen. Finnes det da noen løsning for de som ikke er så glad i de høye toppene og de dype dalene, og heller foretrekker å se pengene vokse jevnt og trutt? Det gjør det.

Det finnes likevel råd for deg som blir nervøs av aksjemarkedet, og samtidig vil ha mer igjen for pengene dine enn du får på konto.

Når børsen begynner å gå nedover setter folk seg som regel på gjerdet for å se hva som skjer. Og jo lenger ned den så kommer, desto flere selger unna fondene sine. Det er som kjent ikke særlig lurt. Ifølge senior porteføljeforvalter Nils Hast i ODIN Forvaltning er den vanligste fellen folk går i nettopp at de blir redde, og selger når de egentlig ikke behøver å gjøre det.

– Du har ofte et sparemål, om det så er til pensjon, barn og barnebarn, kjøp av bolig eller hytte, eller til reise. Men når markedet svinger eller går nedover skal du ikke selge og kjøpe frem og tilbake – da skal du bare spare.

De fleste sparemål ligger langt frem i tid, og du kan ta høyere risiko. Har du for eksempel 20 eller 30 år til pensjon er det ingen grunn til å selge selv om børsen går ned.

Video thumbnail for vippy video Rådgiververktøy - ODIN

– Du må bestemme deg for sparemålet og tidshorisonten, og holde deg til planen, sier porteføljeforvalter Nils Hast

Har du sparing hver måned betyr det at du også kjøper i dårlige tider, og det tjener du godt på. Mange forsøker å “time” markedet, men selv for profesjonelle er det veldig vanskelig.

Finnes det da noen løsning for de som ikke er så glad i de høye toppene og de dype dalene, og heller foretrekker å se pengene vokse jevnt og trutt? Det gjør det.

dame_med_PC

Kombinasjonsfond gir lavere risiko
Kombinasjonsfond består enkelt og greit av to ting: Aksjer og renter. De svinger mindre og har noe lavere forventet avkastning enn aksjefond, men har samtidig høyere forventet avkastning enn å spare i bank. Det gjelder spesielt nå som rentene er historisk lave. Kanskje passer det bedre for deg med noe lavere forventet avkastning for å få mindre svingninger – og kanskje beholde nattesøvnen?

– Kombinasjonsfond kan også være en fordel hvis du har en kortere tidshorisont på sparingen, for eksempel om du skal bruke pengene til noe om to eller tre år. I og med at det er mindre svingninger er også risikoen for tap, når du ønsker å bruke pengene, mindre.

ODIN tilbyr tre typer kombinasjonsfond: ODIN Konservativ som har 25 prosent aksjeandel, ODIN Flex med 50 prosent aksjeandel og ODIN Horisont, der aksjeandelen er 75 prosent. Det er samme typer aksjer i alle fondene, det er kun aksjeandelen som varierer.

– Hvilket kombinasjonsfond du vil ha handler enkelt og greit om tre ting: Sparemål, tidshorisont og hvor mye svingninger du tåler. Er du en som følger med hele tiden, eller aner du ingenting før du ser på fondet ditt igjen om tre år? Dette har betydning for hvilket fond som passer deg.

Spre sparingen og vær tålmodig
Du har kanskje sett fondene dine synke i det siste og lurer på om du skal selge, slutte å spare eller kjøpe? Nils er ikke tvil om hva han ville gjort:

– Hvis du har mulighet til å være investere i markedet er det som regel det beste. Fortsett med månedssparing – over tid vil du få en positiv avkastning. Spørsmålet er også hvor spredt sparingen din er? Sitter du med alt i ett spisset fond kan du gå over til et med mer spredning, eller du kan investere i flere fond. Kombinasjonsfondene våre består for øvrig av fem aksjefond fra ODIN, som investerer over hele verden, hvilket gjør at du får denne spredningen automatisk.

Nils er forsiktig optimist med tanke på fremtiden, og han er klar på at hvis man har en litt lenger tidshorisont er det fremdeles lurt å investere i fond og spesielt kombinasjonsfond som er tilpasset deg og dine sparebehov.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.