I disse dager sender vi ut kundeerklæringskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

7 gode regler for hva du bør gjøre når børsen faller

Her forklarer vi hva du kan gjøre for å stå imot børsuroen. Det er viktig om du skal kunne høste den gode avkastningen i aksjemarkedet.

Odinbilder, Odin bild
Forfatter
Publisert
28. januar 2022

Børsfall kan skyldes så mangt. Troen på de børsnoterte selskapene kan endres, reguleringer fra myndighetene kan overraske, skatteendringer, stormaktspolitikk, krig og mer.

Noen ganger dukker det opp mer uvanlige ting, som korona-pandemien, som fikk store konsekvenser. Millioner ble satt i karantene, grenser ble stengt og økonomien stoppet delvis opp i 2020 og 2021. Det resulterte i det raskeste børsfallet noensinne.

Andre ganger er det investorenes følelser som tar overhånd, eller at en automatisert handels-algoritme går bananas.

Likevel har aksjemarkedet vist seg robust, og steget over tid. En god måte for å bygge verdier har derfor vært å investere langsiktig i aksjemarkedet gjennom fond. Men du må greie å være investert skal du høste den gode avkastningen som aksjemarkedet byr på.

Her har du derfor noen regler som vil hjelpe deg med nettopp det. Det handler om å:

  • holde seg til planen
  • huske hvorfor du investerer i fond
  • logge av når det stormer som verst på børsen
  • automatisere fondskjøp
  • finne roen i aksjemarkedets historie
  • kjøpe mer fond – om du kan
  • rebalansere etter store fall om du har mer enn et fond

1. Hold deg til planen din

Det lureste du kan gjøre når børsene faller er å holde deg i ro.

Du kan ikke hoppe inn og ut av aksjefond som en spretten gaselle. 100 000 kroner investert i et globalt aksjefond kunne vokst til rundt 430 000 kroner fra januar 1999 til juni 2021. Men mistet du de ti beste dagene så ville det bare ha blitt rundt 250 000 kroner.

Det er derfor viktig at du gjør hva du kan for å være investert.

Dette krever selvsagt at du allerede har en portefølje, noen fond, valgt ut ifra deg og din situasjon. Slik at verdifallet ikke blir for stort når børsene faller, samtidig som at du har god mulighet for å oppnå avkastningen du trenger.

I tillegg bør du ha en fleksibel plan for pengene dine.

Hva hvis du har tatt for høy risiko?

Hvis du nå sliter med å sove fordi du tenker på fondsinvesteringen din, så har du tatt for høy risiko med pengene dine. Da bør du vurdere å gjøre endringer. Men hva som er lurt å gjøre avhenger av hvor mye aksjemarkedet allerede har falt.

Eksempel: Du har en million kroner i et globalt aksjefond, som faller 10-15 prosent. Det er ikke mer enn at du kan ta ned risikoen ved å flytte noe over i rentefond, som består av selskaper med høy kredittrangering, uten å ødelegge for mye for deg selv.

Gjør du det vil du ikke bli med på oppturen som følger etter børsfallet i like stor grad. Men du vil heller ikke bli med på den verste nedturen om aksjemarkedet skulle fortsette å falle.

Hvis aksjemarkedet allerede har falt 30-40 prosent, er det vanligvis for sent å gjøre noe. Da bør du i stedet fokusere på hvordan du kan stå gjennom stormen, så du ikke selger på bunn. Du finner gode tips til hva du kan gjøre for å håndtere dette nedenfor i dette innlegget.

2. Minn deg selv på hvorfor du investerer i fond

Spør deg selv: Hvorfor begynte jeg å investere i fond?

Kanskje var det for å sikre deg en bedre pensjon, frihet til å gjøre som du vil, eller å kjøpe en hytte på fjellet for deg og familien? Uansett årsak, så er det viktig at du minner deg selv på dette når børsene faller. Da tvinger du deg til å se fondsinvesteringen din i et langsiktig perspektiv.

Samtidig binder du deg mentalt til målene dine.

Dette gjør det enklere å ha riktig fokus, og ikke la seg distrahere av kortsiktig støy i aksjemarkedet. Selvsagt er det lett å henge seg opp i det som skjer her og nå. Men greier du å zoome ut og se for deg det du ønsker å oppnå, blir det enklere å holde stø kurs i urolige perioder på børsen.

3. Røm til fjells

Børsfall kan være en vond opplevelse.

Enkel tilgang på fonds- og markedsdata gjør det verre. I tillegg har du sirkuset i media – de gjør alt for å få deg til å sitte klistret til mobilskjermen og skrolle i børsnyheter. Går du i den fellen øker sjansen for at du gjør noe dumt, som å selge aksjefond på bunn.

Heldigvis kan du unngå de vonde følelsene med noen enkle grep.

Logg av og kom deg ut i naturen

Investorene som gjør det best er de som greier å stenge støyen ute. Så styr unna økonominyheter og sjekk ikke fondene dine når børsene faller. Ta deg i stedet en tur til fjells (eller skogs) og legg igjen smarttelefonen hjemme.

Bytt den ut med en telefon av den gammeldagse sorten. Samtidig er det lite som reduserer stress bedre enn å vandre i naturen.

Det er ikke så nøye hvordan du gjør det, til fots eller med ski på beina. Poenget er at du kommer deg ut og tenker på noe annet. Med hodet langt unna aksjemarkedet øker du sjansen for å gjøre gode valg med pengene dine, som for de fleste vil si å ikke gjøre noe som helst.

Det er også et aktivt valg.

4. Automatiser fondskjøpene dine

Kjøp fond automatisk med en spareavtale eller to. Fordelen er at det:

  • gjør det enklere å investere nok penger i fond over tid
  • hjelper deg med å gjøre bedre kjøpsbeslutninger under børsfall
  • sparer deg for mye stress og tid

Spar tid og energi med en spareavtale

Det handler om å gjøre det enkelt for deg selv.

En spareavtale kjøper fond for et gitt beløp til en fast tid i måneden, uavhengig av hva som skjer på børsene. Kjøpene skjer da på autopilot. Så slipper du stresset med å prøve og finne beste tidspunkt for å kjøpe, som uansett er bortkastet tid og energi.

Hvis du må gjøre en beslutning hver gang du skal kjøpe fond, så er sjansen stor for at avkastningen blir dårlig. I verste fall greier du ikke å gjøre de planlagte kjøpene, fordi frykten for verditap paralyserer deg. I så fall kan du gå glipp av mye avkastning når børsen snur opp.

5. Ro nervene dine i aksjemarkedets historie

Børsfall etterfølges vanligvis av børsoppgang og nye topper. Dette så vi sist i 2020, da det globale aksjemarkedet steg voldsomt etter at bunnen ble satt i midten av mars. Vi så det samme i 1992, 2003 og 2009. Børsfall kan snu til opptur raskere enn du tror.

Ikke overbevist?

Tenk på dette neste gang et børsfall får deg til å skjelve:

  • Siden 1971 har det globale aksjemarkedet opplevd kriser, ødeleggende kriger og flere pandemier. Børsfall på 40-50 prosent har kommet og gått. Likevel ville en investering på 100 000 kroner den gang, ha vokst til mer enn elleve millioner kroner i 2021. Det tilsvarer over 11 000 prosent i avkastning, til tross for all usikkerheten underveis.

Aksjemarkedet har en tendens til å hente seg inn overraskende fort. Det er fordi det følger utviklingen i økonomien, og så lenge selskapene tjener mer penger er trenden opp.

Her ser du utviklingen i det globale aksjemarkedet ved aksjeindeksen MSCI World Net Return i norske kroner fra 1971 og frem til desember 2021. (Kilde: Bloomberg)

6. Kjøp mer fond – om du kan

Skal du gjøre noe under et børsfall så er det å kjøpe mer av fondene du allerede eier. Når aksjemarkedet snur vil fondskjøpene du gjorde under fallet blir ekstra mye verdt. Det beste er å la en eller flere spareavtaler gjøre jobben for deg og ikke tenke for mye.

Lurt å kjøpe mer fond når børsene faller

Husk at dette verken er første eller siste gang aksjemarkedet faller. Historien er faktisk full av børsfall. Men vet du hva? Den viser også at du burde ha kjøpt så mye aksjefond du bare greide under store børsfall, som i 1975, 1987, 1990, 2003, 2009, 2011 og 2020.

Dette var perioder hvor aksjemarkedet bunnet ut og pessimismen var på topp. Men på et punkt snudde det, og de som fortsatt var investert fikk bli med på børsfesten i årene som fulgte.

Bare se figuren i punktet over.

To måter for å kjøpe fond under børsfall

Du kan kjøpe mer fond på to måter når aksjemarkedet faller:

  • Øker beløpet på spareavtalen din (start en om du ikke har)
  • Lager et regelbasert system for å gjøre enkeltkjøp manuelt

Det beste er å ha en spareavtale, hvor du kjøper fond på autopilot uavhengig av hva som skjer på børsen. I så fall øker du bare sparebeløpet når markedet faller, og media skriver om børsfall og krise. Det er vanligvis et godt tegn på når det kan være lurt å kjøpe ekstra.

Noen vil likevel gjøre det selv. Risikoen er at du bekymrer deg skjeløyd for når det er lurest å kjøpe ekstra fond. Men med enkle regler kan du lykkes. For eksempel at du øker beløpet du pleier å investere når det globale aksjemarkedet er ned ti prosent eller mer fra toppen.

7. Rebalanser porteføljen din

Mer enn ett fond?

Da har du en portefølje som trenger rebalansering. Det handler om å opprettholde riktig balanse mellom muligheten for avkastning og risiko. I praksis vil det si å bringe andelen hvert fond utgjør av porteføljen din tilbake til det du på forhånd har bestemt er riktig for deg.

Hvis ikke risikerer du at:

● du ikke får den avkastningen som du ble forespeilet
● risikoen i porteføljen din blir så høy at du selger før tiden

Rebalansering er viktig fordi ulike fond gjør det bra til forskjellige tider. Et globalt aksjefond og et rentefond med norske statsobligasjoner svinger vanligvis forskjellig. Dermed vil andelen hvert fond utgjør av porteføljen endres, og risikoen samt forventet avkastning med.

Viktig etter store børsfall

Etter børsfall kan du få store skjevheter i porteføljen, som at andelen aksjefond utgjør halvparten i forhold til rentefond, selv om du på forhånd har bestemt at den skal være 90 prosent. Hvis det skjer og du ikke rebalanserer, kan du fort gå glipp av mye penger.

Du kan rebalansere på to måter:

● Selg unna fond som har steget for å kjøpe mer av fond som ligger etter
● Eller kjøp deg opp i fond som ligger etter med nye penger

Målet i begge tilfeller er å gjenopprette balansen mellom fondene i porteføljen. Det beste er å kjøpe seg opp med nye penger, hvis du kan. Ulempen med å selge er at du kan utløse skatt på gevinster, avhengig av hvordan du eier fondene dine.