Informasjon om skatt i aksjefond
Her finner du informasjon skatteregler for aksjefond.
Odins norskregistrerte aksjefond er skattepliktige i Norge. Alminnelig inntekt beskattes med 22 prosent (2025). Fondene er imidlertid fritatt for skatteplikt på aksjegevinster og har ikke fradragsrett for tap ved realisasjon av aksjer. Utbytte fra og gevinst på investeringer som faller inn under fritaksmetoden er også skattefrie, med unntak av tre prosent av skattefrie utbytter.
Netto renteinntekter, valutagevinster, utbytter fra selskaper utenfor fritaksmetoden samt kursgevinster på rentebærende verdipapirer, inngår i skattepliktig inntekt for fondene. Til fradrag i fondenes skattepliktige inntekt kommer fradragsberettigede kostnader, hvor fondenes forvaltningshonorar normalt er den vesentligste posten. Fondene er fritatt for formuesskatt.
Svenske verdipapirfond og utenlandske ekvivalenter er ikke skattepliktige for inntekter fra eiendeler som inngår i fondet. Beskatningen skjer i stedet hos andelseierne i fondet, som er pålagt å oppgi en årlig sjablongmessig inntekt som står i forhold til verdien av egne andeler. Andelseierne skattlegges også for kapitalgevinster ved avhending av aksjer etter alminnelige bestemmelser om kapitalinntekt. Bestemmelsene gjelder for både fysiske og juridiske personer.
Gevinst ved realisasjon av fondsandeler inngår i alminnelig inntekt. Alminnelig inntekt beskattes med 22 prosent, men for aksjeinntekter oppjusteres satsen med en faktor på 1,72, som gir en effektiv skattesats på 37,84 prosent (2025). Gevinst fratrukket skjermingsfradrag beskattes med 37,84 prosent, idet fondets aksjeandel er høyere enn 80 prosent. Tap ved realisasjon av fondsandeler gir fradrag og oppjusteres med samme faktor (1,72). Bytte av andelsklasser i samme fond innebærer i utgangspunktet ikke skattemessig realisasjon.
Fondsandeler inngår i skattemessig formuesberegning. Andel i verdipapirfond verdsettes til andelsverdien 1. januar i skattefastsettingsåret. Aksjeandel i verdipapirfond verdsettes til 80 prosent av aksjeandelens verdi (2025).
Personlige skattytere bosatt i EØS kan etablere aksjesparekonto. Innskudd på kontoen kan benyttes til å investere i børsnoterte aksjer og egenkapitalbevis i selskaper hjemmehørende i EØS og andeler i aksjefond hjemmehørende i EØS (verdipapirfond med mer enn 80 prosent aksjeandel ved inntektsårets begynnelse).
Gevinst ved realisasjon av børsnoterte aksjer, børsnoterte egenkapitalbevis og andeler i aksjefond knyttet til aksjesparekontoen er fritatt for skatt og tap gir ikke rett til fradrag. Det samme gjelder for utbytte fra slike eierandeler.
Ved uttak fra kontoen anses uttak først å være tilbakebetaling av innskudd. Uttak inntil det kontohaveren har skutt inn, skattlegges ikke, men reduserer skjermingsgrunnlaget. Uttak ut over tilbakebetaling av innskudd på kontoen regnes som skattepliktig inntekt som etter fradrag for eventuell skjerming skattlegges med 37,84 prosent (2025). Skjermingsfradraget beregnes på grunnlag av det laveste innskudd på kontoen i løpet av inntektsåret, tillagt ubenyttet skjerming fra tidligere år. Skjermingen tilordnes kontohaver per 31. desember i inntektsåret. For kontohavere bosatt i utlandet anses uttak ut over tilbakebetaling av innskudd på kontoen som utbytte, og kan bli gjenstand for kildeskatt. For kontohavere bosatt i utlandet anses imidlertid gevinst ved realisasjon av aksjer, egenkapitalbevis eller aksjefondsandeler knyttet til kontoen som innskudd på kontoen, og tap reduserer innskuddet.
Ved opphør av aksjesparekontoen skattlegges innestående på kontoen fratrukket innskudd på kontoen på samme måte som uttak. Dersom innestående på konto er lavere enn innskudd på konto, anses differansen som fradragsberettiget tap på aksjer. Tapet oppjusteres med en faktor på 1,72 (2025).
Fondsandeler kan inngå i IPS. Innskudd i IPS gir skatteutsettelse.
IPS kjøpt før 1. november 2017 følger gamle skatteregler for IPS. Det er ikke tillatt for nye andelseiere å kjøpe IPS etter gamle skatteregler fra denne datoen.
I gammel ordning kan du spare opptil 15.000 kroner i året. Dette beløpet kan føres til fradrag i alminnelig inntekt, og utbetalingene skattlegges som pensjonsinntekt. Tidligste utbetalingsalder etter den gamle ordningen er 62 år, og midlene må minst utbetales til en fyller 77 år og uansett minst i 10 år. Andelseier med fondsandeler i IPS-ordning kjøpt etter 1. november 2017, kan spare opptil 15.000 kroner i året (2024). Dette beløpet kan føres til fradrag i alminnelig inntekt, dog slik at dersom det i samme inntektsår foretas innbetalinger i både den gamle og den nye ordningen, skal det foretas en samordning av fradragene etter de to ordningene slik at samlet fradrag ikke overstiger 15 000 kroner (2025).
Utbetalingene skattlegges som alminnelig inntekt. Tidligste utbetalingsalder er 62 år og midlene må minst utbetales til en fyller 80 år og uansett minst i 10 år.
Innestående midler er unntatt fra formuesskatt og løpende inntektsskatt på avkastningen. Skatt ilegges ved uttak.
Selskaper som omfattes av fritaksmetoden er ikke skattepliktig for gevinst ved realisasjon av andeler i fond med aksjeandel høyere enn 80 prosent. Tilsvarende tap er ikke fradragsberettiget.
Netto tap kan ikke fradragsføres, verken i inntektsåret eller ved fremføring til senere år.
Andelseiere som er skattepliktige til andre land enn Norge, oppfordres til å undersøke skatteregler i sine respektive land.