Er markedet en god spåmann?

Markedet har gått fra å være svært optimistisk til å bli mye mer bekymret. April var først og fremst preget av store svingninger i etterkant av «Liberation Day» der høye tollsatser ble annonsert. I motsetning til Covid og invasjonen i Ukraina, er Trumps påvirkning på markedet mye vanskeligere å forutsi. Endringer og usikkerhet er på mange måter verre enn dårlige nyheter for børsene. Derfor er det store svingninger på børsene for tiden.

Forfatter
Publisert
5. mai 2025

Børsutviklingen i april, stor ståhei for lite
Måneden startet med den lenge påventende «Liberation Day» der Trump annonserte skyhøye tollsatser for så å si alle land i verden. Selv en liten øy i Stillehavet, kun befolket av pingviner, fikk betydelige tollsatser. Dette var langt mer enn markedet hadde forventet. De amerikanske børsene falt med 12-14 % mellom 2. og 8. april. Etter dette har måneden egentlig kun handlet om Trump og toll. Det har vært enorme svingninger i takt med Trumps tollutspill, men da april tok slutt var børsene på omtrent samme nivå som ved starten av måneden. I perioden etter 2. april har Trump vært betydelig mildere i tonen i forhold til toll. Markedet har vært mer positiv siste halvdel av måneden siden det kan se ut som Trump fortsatt «lytter» til markedet. Her hjemme har de nordiske børsene vært nokså svake i april. Nordens største selskap, Novo Nordisk, har hatt en veldig svak utvikling de siste månedene. Selskapet har fått økt konkurranse på sine produkter, samtidig som valget i USA har økt den politiske risikoen i farmasiselskaper. Novo Nordisk var også priset svært høyt, og da får gjerne selv små skuffelser stor betydning for kursutviklingen. Aksjen har falt med over 60 % siden toppen i fjor sommer. Verdien av selskapet har falt med nesten 4 000 milliarder siden i fjor sommer. Dette er mer enn verdien på hele Oslo Børs.

Tenk sannsynligheter, det gjør markedet
Lurer du på hvordan verden vil se ut om 6-12 måneder, se på børsene. Markedet er på mange måter en oddsmaskin som hele tiden førsøker å ha en mening om den mest sannsynlige utviklingen de neste månedene. Det som skjer på børsene i dag, er markedets beste predikasjon på hvordan økonomien og inntjeningen til selskapene vil se ut om 6-12 måneder. For at børsene skal stige eller falle betydelig må det skje uventete ting. En mild resesjon i USA vil derfor ikke bety så mye for børsene, siden dette allerede ligger i forventningene.  En god investor skjønner to ting; risiko og sannsynligheter.

Risiko for et stort fall i markedet kan defineres som sannsynligheten for at noe negativt skal hende ganger med konsekvensen det vil få. Er det 50 % sannsynlig at en hendelse som kan senke børsene med 20 % kan inntreffe, skal børsene falle med 10 %. Som oftest går sannsynlighet og konsekvens motsatt vei slik at risikoen alltid er konstant. Er det stor sannsynlighet for at noe skal skje, vil det ha små konsekvenser og vice versa. På akkurat samme måte som i sportsveddemål, så tjener man lite penger på å vedde på det mest sannsynlige utfallet.

Både Covid pandemien og Russlands invasjon av Ukraina er gode eksempler på hvordan denne dynamikken i markedet fungerer. Begge hendelsene var helt uventet og sjokkerte markedet da det skjedde. Børsene falt kraftig vinteren 2020 og i etterkant av invasjonen i 2022. Men fallet varte bare noen få uker før det snudde. Da hadde markedet allerede en oppfatning av hvordan både pandemien og krigen kom til å utvikle seg. Dette viste seg å stemme ganske godt. Det var egentlig veldig få store overraskelser i månedene etterpå. I løpet av de første ukene med pandemi dannet markedet seg en oppfatning av hvordan dette kom til å utspille seg. Effekten på økonomien ble som ventet, en kort periode med veldig svak vekst før det tok seg opp igjen. Selskapene klarte stort sett å tilpasse seg, og vi fikk etter hvert en vaksine.

Det samme skjedde i forbindelse med invasjonen i Ukraina. Etter noen kaotiske uker, «spådde» markedet at konflikten ikke kom til å eskalere og at økonomiene og selskapene kom til å klare seg godt. Det viste seg også å stemme ganske godt. I forhold til dette scenario har ikke denne krigen bydd på mange overraskelser.

Når politiske utspill forstyrrer markedslogikken
Den situasjonen vi er i nå, med Trump og mulig handelskrig, har vært mye vanskeligere for markedet å forutsi. Hver gang Trump har fått markedene til å reagere veldig negativt har han snudd. Dette skjedde etter «Liberation Day» der han utsatte all toll i 90 dager og åpnet for forhandlinger og betydelig lavere tollsatser. Det samme skjedde da markedet reagerte negativt på hans uttalelser om at sentralbanksjefen var en «stor taper» som burde gå av så fort som mulig. Markedet falt 4 %, og dagen etter sa Trump at han ikke hadde noen planer om å sparke sentralbanksjefen allikevel. Endringer og usikkerhet er det verste som finnes hvis du skal si noe om sannsynligheter og prøve å sette odds for hendelser. For markedet er det lettere å forholde seg til dårlige nyheter enn stadig endringer. Derfor er det så store svingninger i markedet nå.