Risiko er hva du ikke er forberedt på
Hva du tror er farlig for pengene dine er typisk noe annet enn hva som rammer deg til slutt, som isbjørnen som kommer snikende bakfra.
Det er ikke isbjørnen du ser som tar deg, sier de på Svalbard. For mens du beskuer nordishavets største rovdyr på trygg avstand, kan en annen bjørn snike seg inn på deg bakfra, uten at du merker det – før det er for sent.
Slik er det også når du investerer pengene dine. Du har nemlig lett for å fokusere på farene du allerede kjenner til, som handelskrigen, hvor USA og Kina knives om økte tollsatser. Handelskrigen er da som isbjørnen du ser foran deg, og som du føler du har kontroll på.
Så kom det nye coronaviruset – det blir som isbjørnen du ikke så, som kommer snikende bakfra, og overrasker deg når det minst passer. Slike uforutsette hendelser kan gjøre stor skade fordi du ikke er forberedt på det.
Heldigvis kan du som investor gjøre et par grep for å stille bedre forberedt.
Hva du allerede vet er mindre risikabelt
Risiko er sjansen for at du ikke når målene du har satt for pengene dine. Det kan bety en mager pensjonstilværelse eller null penger til barna. Men risiko handler om mer enn negative hendelser. Hvor risikabelt noe er avhenger av hvorvidt du er forberedt eller ei.
Hvis du for eksempel ser at avkastningen i aksjemarkedet blir lavere enn forventet, løser du det ved å spare mer. Men du er avhengig av å kunne justere sparebeløpet i god tid før pengene skal brukes, så du får god sjanse til å ende med nok penger likevel.
En negativ hendelse som du får tid til å forberede deg på, kan vanligvis håndteres uten for store problemer. Samtidig kan en liten ting som kommer ut av intet få store konsekvenser.
Vi er dårlige til å spå farene i aksjemarkedet
I november i 2019 sendte storbanken Deutsche Bank ut et nyhetsbrev til sine formuende kunder. Det er de som har en del penger å investere. Her listet storbanken de tjue største farene eller risikofaktorene som kunne få aksjemarkedet til å skjelve i 2020.
Øverst på listen var økende ulikheter i befolkningen. Deretter kom handelsavtaler og handelskrigen mellom USA og Kina. Avtakende økonomisk vekst i Kina, presidentvalget i USA, Donald Trump, samt alt fra Brexit til amerikansk statsgjeld var også på listen.
Men dette er farer vi allerede vet om, og de vil derfor ikke overraske noen – verken deg, meg eller aksjemarkedet.
For eksempel har vi nå visst om handelskrigen lenge. Flere er bekymret og søkeaktiviteten på ordet i Google har vært høy siden 2018. Ja, bedriftene er frustrerte, men de har nå hatt tid til å forberede seg. Det skal derfor mye til for at dette velter aksjemarkedet i 2020.
Forresten.
Hva tror du ikke var på Deutsche Bank sin topp-20 liste?
Den største risikoen er det ukjente
Det som rammer deg og pengene dine hardest, er hva ingen snakker om. For når ingen snakker om det, er det heller ingen som forbereder seg, og hvis ingen er forberedt, kan det få alvorlige konsekvenser.
Tenk på isbjørnen som kommer snikende bakfra.
Covid-19 kom ut av intet
Det nye coronaviruset, eller Covid-19 som er det offisielle navnet, overrasket alle. Hittil har det smittet over 60 000 mennesker og tatt livet av over 1 300. Ingen nevnte ifjor noe om at et sykdomsutbrudd, som overgår SARS-utbruddet i 2002-03, skulle ramme oss i 2020.
Nedenfor ser du hvordan søkeaktiviteten i Google på ordet “coronavirus” plutselig eksploderte i januar i år. Ingen vet hvor store konsekvensene blir for verdensøkonomien, men igjen kan flere investorer stå i fare for å lære på den harde måten.
Snakk om overraskelse!
Her ser du utviklingen i søkeaktivitet i Google på søkeordet “coronavirus” fra februar 2019 til og med januar 2020 (kilde: Google Trends).
Uventede hendelser rammer hardest
Tenk tilbake på uventede ting som i ettertid viste seg å få alvorlige konsekvenser for økonomien, aksjemarkedet eller begge. Jeg nevner i fleng:
- Investeringsbanken Lehman Brothers sin kollaps i 2008
- Terrorangrepet på World Trade Center 11. september 2001
- Iraks invasjon av Kuwait i 1990
- Fallet i boligprisene vinteren 1988 som ledet til bankkrisen i Norge
- OPECs embargo av land som støttet Israel i 1973 startet oljekrisen
Dette var alvorlige hendelser.
Hva som gjorde dem så farlige var at nesten ingen så dem komme. De kom ut av intet. Investorer var ikke forberedt på hva de skulle gjøre når det skjedde, og dermed endte mange investorer med å reagere i hodeløs panikk.
Panikk betyr dårlig avkastning for de fleste investorer.
Da er det nemlig lett å gjøre dyre feil.
Historien er full av eksempler på investorer som gjør motsatt av hva som er lurt. Klassikeren er alle de som solgte aksjer under børsfallet i 2008-09, og aldri kom seg inn i aksjemarkedet igjen. De satt så på sidelinjen og så børsen fire-fem doble seg de neste ti årene.
Du bør derfor forberede deg på det uventede allerede i dag. For når isbjørnen først kommer snikende og panikken slår inn, er det vanligvis for sent å gjøre noe som helst.
Slik ruster du pengene dine for uventede hendelser
Det handler om å legge til rette for fleksibilitet og ikke ta høyere risiko enn hva du er komfortabel med, også når det stormer på børsene. Prøv ikke å spå spesifikke hendelser og planlegge for disse. I så fall vil du nok bomme og bli overrasket av noe helt annet.
Ha en fleksibel plan for pengene dine
Prøv å se på risiko slik Det norske forsvaret gjør.
Forsvaret vet at det en dag kommer en krise på norsk jord, men de vet ikke hva, i hvilke omfang eller hvor det vil inntreffe. Forskjellige avdelinger står klare til å rykke ut når og der det trengs, for å løse enhver situasjon, og utstyret deres er skreddersydd formålet.
På samme måte bør du ha en fleksibel plan som tilpasses når noe skjer og økonomien begynner å halte og aksjemarkedet knekker. Det kan være at du tilpasser forbruket og øker sparingen i dårlige tider, så du likevel får god sjanse til å nå målene dine.
Ikke ta større risiko enn du er komfortabel med
Hvis du vet at den tyngste personen som skal hoppe i strikk veier 125 kilo, så lager du strikken så den tåler en som veier minst 250 kilo. På samme vis, hvis du er bekymret et børsfall på 20 prosent, så lager du porteføljen din slik at aksjemarkedet kan falle 40 prosent, uten at porteføljen faller mer i verdi enn hva du greier å håndtere uten å få panikk.
Slik syr du noen ekstra puter i mellom deg og det ytre punktet for hva du tåler på risikoskalaen, og det er en god måte til å forberede seg på det ukjente.
Det kan bety å ha en større andel rentefond i porteføljen, enn hva du intuitivt ville valgt nå som børsene har steget lenge og svingningene har vært lave. Nøyaktig hva som er best for deg er vanskelig å si, ettersom dette varierer fra en person til den neste.
Dette blir som på isbjørnsafari. Da er det vanlig å gi seg selv en sikkerhetsmargin ved å ta med rifle og legge ut snubletråder om natten. Du forventer ikke at en isbjørn skal komme snikende, men da unngår du ihvertfall å bli spist hvis du er uheldig.