Hvor lenge kan nedturen i aksjemarkedet vare?
Det er ti måneder siden den forrige toppen i det globale aksjemarkedet. Her forklarer vi hvor lenge nedturen kan vare og hva du kan forvente fremover.
Det globale aksjemarkedet har falt rundt 8 prosent siden toppen i januar. Du synes kanskje ikke det er mye? Men fallet har vart i ti måneder. Denne seigpiningen kan tære på motivasjonen, så gjør deg nå en tjeneste og minn deg selv på hvorfor du investerer i aksjefond.
For vi har ikke opplevd noe lignende på en stund.
Børsfallet i februar og mars 2020 var over nesten like raskt som det startet.
Men denne nedturen er noe annet. Sentralbankene er fast bestemt på å bremse den høye inflasjonen ved å heve rentene. Det skaper uroligheter i aksjemarkedet. Samtidig er det krig i Ukraina og økonomiene i Europa lider under skyhøye priser på energi.
Da kan det være lurt å huske på at:
- lengre nedturer i aksjemarkedet er normalt
- de kan være vonde
- årsakene til nedturene er forskjellige, men følelsene våre er de samme
- ingen vet hvor lenge nedturene vil vare
- nedturene ender til slutt i en ny opptur
Valuta har noe å si for opplevelsen din
Du har kanskje merket at det globale aksjemarkedet kun er ned rundt 8 prosent hittil i år, mens utenlandske medier skriver om børsfall på rundt 20 prosent?
Forklaringen er at den norske kronen har svekket seg. For eksempel kostet en amerikansk dollar 8,8 norske kroner ved årsskiftet, og i løpet av september i år kostet den 10,9 kroner.
Den norske kronen og aksjekurser kan trekke i ulike retninger
Når kronen svekker seg mot amerikanske dollar øker verdien av hva du måtte ha i dollar målt i norske kroner. Det samme gjelder verdiene som du har i globale aksjer, som ofte er notert i og har inntekter i amerikanske dollar.
Mens fallet i aksjekursene trekker verdiene du har i globale aksjer ned, trekker en svakere krone verdien opp i norske kroner. Det forklarer hvorfor avkastningen i det globale aksjemarkedet er bedre i kroner sammenlignet med hva en amerikaner nå opplever.
Den norske kronen er forresten kjent for å svekke seg i dårlige perioder. Historisk har det dempet nedturene for norske investorer. Fordelen er at det gjør det enklere for deg å være investert, da en svakere krone moderer fallet i utenlandske aksjer.
Det er også derfor du vanligvis ikke bør valutasikre globale aksjefond.
Hvor lenge har tidligere nedturer i aksjemarkedet vart?
Historien er ingen fasit på hvor lenge denne nedturen vil vare. Men den kan hjelpe oss med å forstå hvor lenge den vi nå opplever kan vare. Vi har nemlig hatt seige nedturer i det globale aksjemarkedet tidligere, så dette er ikke noe nytt fenomen.
Nedenfor ser du alle nedturer på 20 prosent eller mer siden 1971 og hvor lenge de varte.
Nedturene i aksjemarkedet har kommet og gått
Vi har opplevd ni børsfall på 20 prosent eller mer siden 1971 i det globale aksjemarkedet – lenger tilbake har vi ikke historikk. I gjennomsnitt falt markedet 34 prosent og det tok 13 måneder, litt over ett år, fra topp til markedet nådde bunnen og snudde opp igjen.
Men la deg ikke lure av gjennomsnittstall.
For det er stor forskjell fra en nedtur til den neste her.
Ta for eksempel børsfallet som oppstod da IT-boblen sprakk. Fallet på 58 prosent fra toppen startet i september 2000 og bunnet ut i februar 2003 – nesten to og et halvt år senere! Det er som at 100 000 kroner skulle bli redusert til 42 000 kroner. Veien tilbake var enda seigere. Til sammen tok det over 13 år før markedet var tilbake der det var før fallet.
På den andre siden har du børsfallet i 2020, som var det raskeste fallet noensinne. Da var det hele over på knapt 7 måneder.
Bli derfor ikke overrasket om nedturen vi opplever i dag varer en stund til.
Men den kan også være over i morgen, så det gjelder å være investert. I hvert fall om det er en stund til pengene skal brukes og du ikke nå ligger våken om natten og tenker på fondene dine.
Ingen liker nedturer i aksjemarkedet
Selv om nedturer i aksjemarkedet er normalt, er det lett å bli pessimistisk. For jo lenger de varer, desto høyere sjanse for at du kan miste troen på avkastningen fremover. I verste fall gir du opp og selger aksjefondene dine med tap, for så aldri å investere igjen.
Men det er “reptilhjernen” din som prøver å lure deg.
Vi mennesker har nemlig dårlig hukommelse. Når avkastningen har vært fenomenal to år på rad, er det lett å glemme at aksjemarkedet kan falle. På samme måte kan du fort glemme at nedturen på et punkt vil snu selv om markedet nå har falt i ti måneder.
Da er det viktig å huske på at nedturen er en mulighet til å kjøpe aksjer til lavere kurser. Aksjekursene har nå kommet en del ned og du får mer for pengene du investerer i aksjefond. Disse kjøpene vil bli ekstra mye verdt dagen markedet snur og nye topper igjen skal utfordres.
Det er dette som er så vanskelig når du investerer i aksjemarkedet. Men det er når alle andre vil kjøpe, som høsten 2020 og i 2021, at du bør være forsiktig. Ikke nå som “alle” er bekymret, og du får ekstra mye for pengene du investerer i aksjefond.