I disse dager sender vi ut kundeerklæringsskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

De psykologiske fellene i en markedssyklus – og hvordan du unngår dem

Aksjemarkedet har “sesonger”, som sommer og vinter. Her forklarer vi hva du bør unngå og hva som er lurt å gjøre ved ulike faser i markedssyklusen.

Odinbilder, Odin bild
Forfatter
Publisert
13. juli 2022

Aksjemarkedet har “sesonger”, som sommer og vinter. Her forklarer vi hva du bør unngå og hva som er lurt å gjøre ved ulike faser i markedssyklusen.

Du finner sykluser overalt. De strekker fra det kortsiktige, som livssyklusen til døgnfluen, til solens livssyklus som varer i milliarder av år.

Slik er det i det globale aksjemarkedet også. Det stiger, når en topp, faller og bunner ut, for så å gjenta det hele på ny. Akkurat som året har sommer og vinter, etterfølges oppturer i aksjemarkedet av nedturer, som igjen etterfølges av nye oppturer.

Disse skiftene vekker følelser. Dermed øker også sjansen for at du gjør dårlige valg med pengene dine.

Verst kan det gå om du ikke er klar over de siste fasene i markedssyklusen. Da er det lett å bli ivrig og ta for høy risiko på veien opp, for så å få panikk når markedet faller. Men skal du lykkes med fond må du greie å være investert og ikke selge når børsen faller.

Her forklarer vi:

  • de ulike fasene i markedssyklusen
  • fellene som du må se opp for ved de ulike fasene
  • mulighetene som byr seg underveis

Fire faser i aksjemarkedets syklus

I figuren nedenfor starter markedssyklusen med gjeninnhenting. Deretter stiger markedet til en topp før den uunngåelige nedturen starter. Til slutt kommer vendepunktet, hvor aksjemarkedet snur opp igjen, og det hele starter på nytt.

Farer og muligheter

De ulike fasene byr på farer så vel som muligheter for deg som investor. Det beste er om du greier å unngå farene, samtidig som du benytter mulighetene. I så fall øker du sjansen din betraktelig for å ende med god langsiktig avkastning.

Men det er umulig å vite eksakt når markedet skifter fra den ene fasen i markedssyklusen til den andre. Spesielt overgangene, som i det aksjemarkedet snur fra nedtur til opptur eller fra slutten av en opptur til nedturen starter, er håpløse å spå.

Du ser det vanligvis først i ettertid. Det er viktig å forstå når du vurderer hvorvidt det kan være lurt å investere litt ekstra.

Fase 1: Gjeninnhenting

Gjeninnhentingen starter i det aksjemarkedet når bunnen etter et børsfall.

Husker du IT-boblen tilbake til 2000? Da den sprakk falt det globale aksjemarkedet nesten 60 prosent. Bunnen ble nådd i mars 2003. Det markerte starten på gjeninnhentingen, og børsoppturen som varte frem til det neste store børsfallet under finanskrisen i 2007.

Dette bør du gjøre

Vurder å investere mer tidlig i gjeninnhentingsfasen. Det vil føles feil. For oppturen kommer i det fondsinvesteringen din kanskje har falt mye i verdi. Slik var det også i 2003. Det gjorde det vanskelig for investorene å forstå hvilken kjøpsmulighet denne perioden faktisk var.

Fase 2: Topp

Etterhvert som aksjemarkedet stiger vil det nå en ny topp.

Det globale aksjemarkedet nådde en ny topp i juni 2007. Da hadde markedet mer enn doblet seg siden gjeninnhentingen begynte i 2003. Mange får dessverre først interessen for aksjer og fond når toppen er nådd. Høy avkastning over virker på investorene som honning på fluer!

Dette bør du gjøre

Her gjelder det å passe på. Vær tro mot planen og porteføljen din, og unngå å skru opp risikoen i jakt på enda høyere avkastning.

En vanlig feil er å ta høyere risiko fordi du tror oppturen vil vare “evig”. Det er hjernen som prøver å lure deg. Et botemiddel er å heve blikket og se utviklingen i aksjemarkedet over tid. Da ser du at ingen oppturer varer evig og det blir enklere å følge planen.

Fase 3: Nedtur

Nedturen kommer når det minst passer.

Under finanskrisen kom nedturen i midten av juni 2007, og det tok cirka 1,5 år før det globale aksjemarkedet nådde bunnen. Det var en vond tid. Spesielt om du hadde tatt for høy risiko rett før det smalt, og solgte i panikk på veien ned.

“Falske” oppturer underveis kunne lure deg til å tro fallet var over, selv om markedet skulle falle mer. De som hadde belånt aksjekjøpene ble tvangssolgt. Mange gikk konkurs, og enda flere mistet jobbene sine. I tillegg tapte de mye av sparepengene.

Dette bør du gjøre

Hold deg til planen og porteføljen din. Unngå fristelsen til å gjøre store endringer. Ingen liker å se fondsinvesteringen sin falle i verdi. Men fortsetter du å investere regelmessig gjennom nedturen, vil du gjøre det bedre enn selv profesjonelle investorer.

Det er ikke enkelt. Et godt tips er å kople av fra markedsnyheter og ikke sjekke investeringene dine ofte. Ta deg i stedet en tur i naturen – det gjør det enklere å beholde roen.

Fase 4: Vendepunkt

Vendepunktet er når nedturen stopper, og en ny periode med gjeninnhenting begynner. Da starter markedssyklusen på ny og sirkelen er sluttet.

Da nedturen i det globale aksjemarkedet nådde bunnen i mars 2009 var markedet ned nesten 50 prosent fra toppen i 2007. Mange hadde dermed sett pengene sine halveres eller mer, avhengig av hvordan de var investert.

At markedet skulle stå mer enn 400 prosent høyere ti år senere var en umulig tanke!

Dette bør du gjøre

Vurder om du skal investere mer. Vendepunktet er vanskelig å spå. Men er det globale aksjemarkedet ned 30-50 prosent, så er sjansen god for å treffe sånn omtrent. Alle kjøp under den forrige toppen vil bli ekstra mye verdt når markedet skal utfordre gamle høyder.

Hvordan unngå å gjøre dyre feil?

Du vet nå hvilke farer og muligheter som lurer ved de ulike stegene i markedssyklusen. Dessverre er det enklere å lese om enn å gjøre i praksis. Vi mennesker har nemlig noen iboende tendenser som ødelegger når vi prøver å gjøre gode valg med pengene våre.

For eksempel har du en lei tendens til å:

  • ha overdreven tro på egne evner som investor
  • gjøre som alle andre når markedet stiger eller faller
  • foretrekke en belønning i dag fremfor i morgen

Dette er hjernen din som prøver å spare tid. Men det tar deg vekk fra rasjonell tenking og langsiktighet. Ting som er nødvendig for å lykkes som investor. Vær derfor oppmerksom på disse tankefellene, som vi kaller dem, og hvordan de ødelegger avkastningen din.

Mye handler om å lære av egne feil. Kombiner det med forståelse for fellene og mulighetene i markedssyklusen, og du er allerede en dyktigere investor!