I disse dager sender vi ut kundeerklæringsskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

«Orakelet fra Omaha»: – Fortsatt mulig å utnytte markedets kortsiktige fokus

Superinvestor Warren Buffett har fortsatt tro på investeringsstrategien som har gjort ham til en av verdens rikeste personer. – Muligheter oppstår ved at andre gjør dumme ting, sier finansguruen, som står bak en av de største posisjonene i Odin USA.

Warren Buffet, CEO i Berkshire Hathaway.
Publisert
19. juni 2023

Hvert år flokker titusener av mennesker til Omaha i Nebraska i USA for å delta på det som har fått tilnavnet «Woodstock for kapitalister» – nemlig den årlige generalforsamlingen til det suksessrike investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Der deler Warren Buffett (92), som leder Berkshire, og hans forretningspartner Charlie Munger (99), som er nestleder, visdomsord om alt fra investeringer og næringsliv til politikk og livet generelt. Årets aksjonærmøte i mai ga verdifull innsikt i investeringsfilosofien til den amerikanske finansguruen, som har fått tilnavnet «Orakelet fra Omaha» og blir ansett som en av verdens fremste investorer.

– Årsmøtet er blant annet en årlig påminnelse om hva som virkelig betyr noe når du investerer i aksjer, sier Robin Øvrebø. Han er ansvarlig forvalter for Odin USA og deltok på årets happening i Omaha.

– Det er så lett å bli påvirket av de utallige distraksjonene som frister i aksjemarkedet, men for langsiktige investorer bør fokuset hele tiden være på å være langsiktig investert i gode forretningsmodeller ledet av mennesker som forvalter dette utgangspunktet på en fornuftig måte. Buffett snakket blant annet om at den evige konstanten i aksjemarkedet, som gir muligheter for langsiktige investorer uavhengig av teknologisk utvikling, er menneskets psykologi. Han påpeker at mennesker fortsetter å gjøre dumme ting, enten det er å bli for optimistisk eller for pessimistisk. Dette er en viktig og konstant ingrediens i finansielle krisers anatomi, og forklarer hvorfor vi får bobler og krakk, sier Øvrebø.

Buffett har selv en langsiktig tilnærming til å investere, og mener at den beste avkastningen oppnås ved å investere i gode selskaper og holde på dem i årevis.

Robin Øvrebø er ansvarlig forvalter for Odin USA, som har Warren Buffett-selskapet Birkshire Hathaway som en av de største posisjonene. – Årsmøtet er blant annet en årlig påminnelse om hva som virkelig betyr noe når du investerer i aksjer, sier Øvrebø, som deltok på årets happening i Omaha.

– Mye av kapitalen er kortsiktig

Et annet viktig moment som Buffett gjentok, er at en stor mengde av kapitalen i markedet er kortsiktig.

– Mange markedsaktører bruker mye tid og intellektuell kapasitet på å spå inntjeningen til selskapene ett år frem i tid, og mange selskaper er villige til å tilpasse seg og levere i henhold til disse kortsiktige forventningene. Som Buffett selv sier, så gir dette gode forutsetninger for aktører som evner å tenke 5 år, 10 år og til og med 20 år frem i tid, sier Øvrebø.

Munger er noe mer skeptisk til mulighetene i dagens marked.

– Munger mener at det er vanskeligere i dagens marked sammenlignet med for 60 år siden, da de selv var i startfasen av sine karrierer. Men, som Buffett konkluderer med, så har de nok begge litt rett. Det er nok mer utfordrende å etablere et informasjonsfortrinn i dag sammenlignet med for 60 år siden, i og med at informasjon har blitt demokratisert. Samtidig er det fortsatt mulig å utnytte markedets kortsiktige fokus og «humør» ved å være mer langsiktig, ha en filosofi, ikke la seg rive med eller bli psyket ut, og etterstrebe å ta gode, gjennomtenkte beslutninger, sier Øvrebø.

– Hjelper å begynne tidlig

Buffett er altså grunnleggende langsiktig i sine investeringer, men et aspekt, som nødvendigvis ikke kommer frem direkte, men indirekte, er hvordan Buffett utviser fleksibilitet i sin tilnærming og ikke er fremmed for å reversere beslutninger når han ser det som nødvendig. Dette på tross av at han er den investoren i verden som i størst grad har offentlighetens søkelys rettet mot seg.

– Buffett forklarte hvordan tilfeldighetene gjorde det til at de måtte begrense investeringene sine i bank på 1970-tallet på grunn av Bank Holding Act i 1970. Hadde det ikke vært for denne lovendringen kunne de endt opp med en større andel direkte eierskap i banker. I neste øyeblikk forklarer han hvorfor han valgte å selge alle sine bankaksjer med unntak av Bank of America før vi opplevde bankproblemene i vår. Det er beundringsverdig og fascinerende og noe å ta lærdom av at en person som har investert i en visse type selskaper i mer enn 50 år, i løpet av noen måneder kan endre oppfatning når han mener datagrunnlaget endrer seg. Alt dette i månedene før den aktuelle sektoren får problemer. Samtidig har han også blitt sittende med noen investeringer lenger enn han kanskje burde, men i sum har dette gitt gode resultater, sier Øvrebø.

Buffett har selv uttalt at det er rundt et dusin beslutninger som har drevet mesteparten av avkastningen til Berkshire.

«Over tid skal det bare noen få vinnere til for å gjøre underverker. Og ja, det hjelper å begynne tidlig og leve inn i 90-årene også», påpekte finansguruen i sitt investorbrev til aksjonærene tidligere i år.

Timing er omtrent umulig

Buffett har ikke blitt mangemilliardær ved å forsøke å «time» markedet», men ved å investere langsiktig i gode selskaper. En slik investeringsstrategi har også Odin.

– I Odin er vi ikke opptatt av kortsiktige svingninger og mener kortsiktighet er svært ødeleggende for avkastningen man kan oppnå. Det er et overdrevent fokus i markedet på kortsiktighet. Det å lykkes som kortsiktig trader eller spekulant er nesten en umulig oppgave, sier investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning.

Hvis du prøver å selge på en høy kurs, må du kjøpe på en lavere kurs, altså må du «spå» markeder to ganger.

– Selv en person som nesten er synsk, og som kan se inn i fremtiden med 70 prosent sannsynlighet, vil ikke ha mer enn 49 prosent sjanse for å lykkes med dette. Vanlige dødelige, som ikke lar seg påvirke av psykologien i markedet, har i beste fall rett i 50 prosent av de tilfellene. Skal du både kjøpe og selge, blir sannsynligheten 25 prosent for å lykkes med kortsiktig kjøp og salg. For de aller fleste er sannsynligheten for å lykkes enda lavere enn dette. Det er ikke odds du bør satse på, påpeker investeringsdirektøren.

Øvrebø istemmer:

– Det viktige er å fokusere på det du faktisk kan kontrollere, nemlig hvilken risiko du tar, kostnadene du betaler, hvor lenge du er investert, hvor mye du investerer og hvilke valg du tar. På kort sikt svinger aksjekurser opp og ned og er omtrent umulige å spå, men over tid vil de reflektere den underliggende verdiskapingen i selskapene, sier forvalteren.

Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter. Disse er tilgjengelig på www.odinfond.no.