Vekst i fremvoksende markeder: Teknologi og økonomisk fremgang gir gode investeringsfordeler

Fremvoksende markeder har opplevd betydelig vekst så langt i år. En kombinasjon av økt etterspørsel etter teknologisk innovasjon, større økonomisk stabilitet og høyere kjøpekraft i Kina har bidratt til en sterk vekst for fremvoksende markeder. Men hva investerer man egentlig i og hvilke fordeler tilfører slike markeder en portefølje?

Forfatter
Publisert
2. desember 2024

Hva er fremvoksende markeder?

Fremvoksende markeder, forkortet EM etter det engelske utrykket emerging markets, inkluderer i hovedsak land i Asia, Afrika og Sør-Amerika, utenfor etablerte økonomier som Europa, Nord-Amerika, Japan og Australia. Noen av de viktigste landene er India, Kina, Brasil, Mexico, Taiwan, Sør-Korea, Sør-Afrika og Indonesia.

Høy vekst

Så langt i år har ODIN Emerging Markets oppnådd en avkastning på ca 21% (A klassen, per 2. Des.) Hva driver veksten i disse markedene?

Veksten i fremvoksende markeder i 2024 er drevet av en kombinasjon av økonomisk vekst, økende kjøpekraft, og en sterk etterspørsel etter teknologi. Disse markedene vokser raskere enn etablerte økonomier, og flere mennesker løftes ut av fattigdom. Dette øker både forbruket og behovet for investeringer i nye fabrikker, infrastruktur, teknologi og arbeidsplasser.

Med økt kjøpekraft og en voksende middelklasse øker etterspørselen etter ulike varer og tjenester som vi i vestlige land tar for gitt. Eksempler på dette er banktjenester og internett. I for eksempel Mexico og Vietnam mangler fortsatt 60-70 % av befolkningen en bankkonto, og kun to av tre har daglig internettilgang. Dette gir store vekstmuligheter for telekom- og banksektoren i disse landene. Selv om slike industrier kan virke kjedelige i vesten, byr de på spennende investeringsmuligheter i EM-land.

I tillegg til tradisjonelle industrier med gode vekstutsikter, finnes det mange teknologiselskaper i fremvoksende markeder. Selskaper fra Taiwan, Kina og Sør-Korea er sentrale aktører innen teknologisk utvikling, som datakraft, kunstig intelligens og grønn energi. Uten taiwanske TSMC, verdens største produsent av databrikker, ville teknologigiganter som Apple, Nvidia, Microsoft og Google sett annerledes ut i dag. Gjennom investeringer i fremvoksende markeder får man altså også eksponering mot en global teknologiutvikling.

Den økende befolkningen i fremvoksende markeder øker både forbruket og behovet for investeringer i nye fabrikker, infrastruktur, teknologi og arbeidsplasser.

Lavere risiko

Et bredt fond innen fremvoksende markeder kan faktisk gi lavere risiko enn mange globale eller lokale fond, takket være økt diversifisering. Fremvoksende markeder har lavere korrelasjon med vestlige markeder som USA og Europa, noe som betyr at de ikke svinger like mye i takt. For å forenkle kan vi si at europeiske og amerikanske aksjer i stor grad påvirkes av de samme drivkreftene, mens aksjer i fremvoksende markeder styres av andre faktorer, noe som øker diversifiseringseffekten.

Fremvoksende markeder i indeksfond

Den lave andelen EM-aksjer i globale porteføljer og indeksfond betyr at man ofte må aktivt velge å inkludere disse markedene. Det er omtrent like mange selskaper notert i EM-land som i vestlige land, men de fleste globale aksjefond har bare mellom 0 og 10 % eksponering mot EM-aksjer. Dette står i kontrast til at EM-land står for over 60 % av veksten i global BNP.

Diagrammet viser Emerging Markets’ andel sammenlignet med resten av verden, målt i andel av globale børsverdier, antall selskaper, bidrag til global BNP-vekst, geografisk landareal og befolkning. Det viser også hvor stor eksponering disse markedene har i globale indeksfond.

Noe eksponering får man indirekte gjennom globale selskaper, som at Apple også selger sine produkter i Asia, men dette utgjør en liten andel. S&P estimerer at kun 4 % av alt salget til amerikanske selskaper i indeksen kommer fra fremvoksende markeder.

Hvordan forvaltes ODIN Emerging Markets?

ODIN Emerging Markets er aktivt forvaltet og søker selskaper i disse markedene basert på Odins investeringsfilosofi. Dette innebærer at vi ønsker å investere i selskaper som viser evne til å skape verdier. Det er viktig at selskapene også har en solid markedsposisjon, og som er fornuftig priset i forhold til forventet fremtidig verdiskaping.

Fondet skiller seg fra mange konkurrenter ved å ha en bredere diversifisering når det gjelder selskapsstørrelse og geografi. Omtrent halvparten av fondets kapital er investert i små og mellomstore selskaper. Dette er ofte selskaper som opererer i nisjemarkeder og ledes av entreprenører eller familier med et langsiktig perspektiv. Eksempler på slike nisjemarkeder inkluderer maling i Indonesia, fornøyelsesparker i India, programvare for håndtering av ansatte i Thailand, og en nærmatkjede i Polen.

ODIN Emerging Markets skiller seg også betydelig fra andre fond ved at fokuset er bredere en kun de store markedene som Kina, India og Korea. Vi har et fond som er mer spredt utover flere markeder som ofte blir neglisjert av andre aktører. Eksempelvis har vi høyere eksponering mot land som Indonesia, Malaysia, Filippinene, Sør-Afrika og Vietnam. Dette er også land som i mindre grad påvirkes av den økte geopolitiske uroen som vi nå ser utfolde seg, samtidig som det er med på å diversifisere eksponeringen til fondet totalt.

Kort fortalt gir ODIN Emerging Markets en bred eksponering mot store megatrender, som økt levestandard og kjøpekraft i fremvoksende markeder. Du får også eksponering mot globale teknologitrender som grønn teknologi, kunstig intelligens, digitalisering og automatisering. Fondet forvaltes også på en nøktern og ansvarlig måte, med fokus på kvalitet og god risikospredning.