Svenske aksjefavoritter: Dette fondet har gått over 130-gangeren siden start
ODIN Sverige har oppnådd en samlet avkastning på over 13.500 prosent siden fondet ble lansert for 30 år siden. Sjekk hva forvalterne tenker om veien videre, og hvordan de plukker aksjer.
Sveriges aksjemarked er Europas misunnelse, og det svenske systemet har resultert i høy avkastning på lang sikt sammenlignet med andre europeiske børser, rapporterer den internasjonale storavisen Financial Times.
ODIN Sverige – som er en langsiktig aksjeplukker med få selskaper i porteføljen for å maksimere investeringsideene – har slått det svenske markedet både på 5 års sikt, 10 års sikt og helt siden fondet ble lansert for 30 år siden.
Gjennomsnittlig årlig avkastning siden start i ODIN Sverige er 17,85 prosent (etter avgifter og målt i norske kroner). Til sammenligning har fondets referanseindeks hatt en årlig avkastning på drøyt 12 prosent (OMX Stockholm Benchmark Cap GI). På 30 år blir rentes rente-effekten stor. 100.000 kroner investert i ODIN Sverige da fondet ble lansert i 1994 har vokst til godt over 13,5 millioner kroner før skatt og prisstigning, mens 100.000 kroner investert i et indeksfond (referanseindeksen) ville blitt til drøyt 3 millioner kroner i samme periode.
En årlig avkastning på bortimot 18 prosent innebærer at pengene dobles hvert drøye fjerde år, men i realiteten har det vært mye turbulens underveis.
– Avkastningen i ODIN Sverige kan svinge ganske kraftig fra år til år. Fondet har gjort det dårligere enn markedet i 10 av 29 tidligere år, men vi er tålmodige og har fått uttelling for det på lang sikt. Vi sier som Warren Buffett: Hvis du ikke er villig til å eie en aksje i ti år, ikke engang tenk på å eie den i ti minutter, sier forvalter Hans Christian Bratterud for ODIN Sverige.
Figuren viser at ODIN Sverige har slått fondets referanseindeks på lang sikt. Fondets A-klasse er benyttet i beregningene. Avkastning fra før andelsklassens startdato er rekalkulert fra eldste andelsklasse (fondets etableringsdato) med nytt forvaltningshonorar. Avkastningen er derfor kun en illustrasjon på historisk avkastning. Alle avkastningstall i tabellen ut over 12 måneder er annualisert. Grafen er indeksert og logaritmisk. Vi minner om at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko samt kostnader ved forvaltning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.
Jakter selskaper med unik posisjon
Ikke ulikt superinvestor Warren Buffett, investerer Odin kun i kvalitetsselskaper med gode resultater, en sterk konkurranseposisjon, prismakt og en ledelse som prioriterer langsiktig verdiskaping, når markedet tilbyr slike selskaper til en attraktiv pris.
– Vi vil kun eie selskaper som oppfyller våre strenge krav til kvalitet, og vi ønsker å eie disse selskapene lenge. På kort sikt er kursbevegelser mer eller mindre tilfeldige, men aksjekursene vil over tid reflektere den underliggende verdiskapingen i selskapene, sier forvalter Jonathan Schönbäck for ODIN Sverige.
Selv om ODIN Sveriges porteføljeselskaper i hovedsak er notert på Stockholmsbørsen, kommer kun drøyt 20 prosent av selskapenes samlede inntekter fra Sverige. De fleste av fondets selskaper selger produkter eller tjenester i store deler av verden. Og til tross for kriger og uroligheter, fortsatt høye renter og frykt for økonomiske nedgangstider i USA, som har utløst store svingninger i finansmarkedene i høst, ser forvalterne lyst på fremtidsutsiktene for ODIN Sverige.
– Det er nærmest umulig å spå markedet på kort sikt. Det viktige er selskapenes fundamentale verdier, og hvordan de utvikler seg over tid. Hittil har ODIN Sveriges langsiktige reise vært enormt vellykket, til tross for mye turbulens underveis, med en IT-boble som sprakk, en dyp finanskrise, europeisk krise, pandemi, inflasjonssjokk og kriger. Så lenge vi ser at selskapene våre fortsatt tjener godt med penger, mener vi at fondet har gode forutsetninger for å skape store verdier for sine andelseiere også i årene fremover, sier Bratterud.
Har stor tro på disse aksjene
Forvalterne trekker frem disse fem porteføljeselskapene for å illustrere hva slags aksjer de mener vil klare seg godt uansett børsvær – selv i en eventuell økonomisk nedtur.
- AstraZeneca
Stort globalt legemiddelselskap som har bygget en verdensledende portefølje innen flere områder, men spesielt innen kreftmedisiner.
– AstraZenecas mål er å eliminere kreft som dødsårsak, og vi tror at de har gode sjanser for å være det selskapet som kommer til å bidra aller mest på den veien. Dessverre er dette et marked som bare vokser, uavhengig av den økonomiske utviklingen, men Astra kommer med flere og flere nye og innovative medisiner som angriper kreften på en rekke forskjellige områder, sier forvalter Peter Nygren for ODIN Sverige.
AstraZeneca er verdt mer enn tre ganger så mye som den norske børskjempen Equinor, og er blant Europas mest verdifulle selskaper. Her fra laboratorietesting. (FOTO: AstraZeneca).
- Nordnet
Digital spareplattform som opererer i både Norge, Sverige, Danmark og Finland.
– Vi eier også den svenske konkurrenten Avanza, og begge selskapene har tatt markedsandeler hvert år i ca. 25 år nå. De er lønnsomme og har unge kunder som har prioritert sparing selv om de siste årene har vært utfordrende for mange konsumenter. Og i takt med at kundene både blir flere og eldre, vokser sparekapitalen deres og dermed inntjeningen til spareplattformene, sier Schönbäck.
- Essity
Hygiene- og helseselskap som har salgsaktiviteter i ca. 150 land. Essity produserer blant annet tørkepapir, doruller, bleier og bind, og står bak kjente merkevarer som Tork, Libero, Tena og Libresse.
– Essity har en verdensledende posisjon i toalett- og tørkepapirmarkedet, og etterspørselen etter selskapets produkter er stabil. Vi bruker produktene deres i nesten like stor grad uansett om det er oppgangstider eller nedgangstider, sier Bratterud.
Hver dag blir Essitys produkter, løsninger og tjenester brukt av milliarder mennesker over hele verden, ifølge Essity. Selskapets største marked er Europa, men de driver også salg i Nord-Amerika, Latin-Amerika og Asia. (FOTO: Essity)
- Axfood
En av Sveriges største dagligvareaktører, som står bak dagligvarebutikker som Willy og Hemköp.
– Spesielt Willys har tatt enorme markedsandeler de siste årene. Selv om det skulle bli dårligere økonomiske tider, vil vi fortsatt etterspørre dagligvarer. Og Willys forretningside er å tilby Sveriges billigste matpose, for de som ønsker mest mulig verdi for pengene, sier Nygren.
- Atlas Copco
Verdensledende industriselskap som produserer en rekke produkter og løsninger for ulike bransjer.
– En stor del av selskapet vil påvirkes hvis det skulle bli dårligere økonomiske tider, men historisk har Atlas Copco klart både kriser og nedgangstider veldig godt, ikke minst på grunn av ekstremt sterke markedsposisjoner og den desentraliserte forretningsmodellen. Selv om det skulle bli dårligere tider, har de også stor indirekte eksponering mot chip-markedet via sitt Vacuum Technique-område, og dette markedet ser ut til å få god vekst fremover, ikke minst drevet av AI-boomen, sier Bratterud.
Som i sportsverdenen
Forvalterne påpeker at svenske selskaper som gruppe historisk har vært blant de beste i verden til å skape fundamentale verdier, noe de tror vil fortsette i årene fremover. Men at det er viktig å finne de selskapene som er godt posisjonert på lang sikt, fremfor de som leverer gode tall i det korte bildet.
– Hvis det skulle bli dårligere tider, vil selvfølgelig alle selskaper bli påvirket. Men de beste selskapene vil dra nytte av den tøffere situasjonen og ta desto større markedsandeler. Det er akkurat som i sportsverdenen – det er i de bratteste bakkene at du virkelig kan skille mellom de sterkeste idrettsutøverne. Vi tror at vi har et topplag som vil klare seg godt uansett børsvær, så vi ser veldig positivt på fremtiden, sier Bratterud.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter.