I disse dager sender vi ut kundeerklæringsskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

Fra små hjemmemarkeder til globale vinnere: Hva gjør Norden til et attraktivt investeringsunivers?

Norden har vist seg som et av verdens mest lønnsomme investeringsunivers, med en unik kombinasjon av veldrevne selskaper, høy innovasjon og sterk økonomisk stabilitet. Fra små hjemmemarkeder har nordiske selskaper blitt globale vinnere, og ODIN Norden har levert solid avkastning til sine andelseiere i over 34 år. Hva ligger bak denne suksessen?

Senior Porteføljeforvalter av ODIN Norden Vigdis M. Almestad.
Forfatter
Publisert
21. januar 2025

Norden har vært et godt sted å være investert. Helt siden oppstart av Odins eldste fond, ODIN Norden, i 1990, har fondet levert en årlig avkastning på 13,34%, med 12,31% de siste 10 årene, og 12,58% årlig de siste 5 årene (per. 21.1.20, i fondets A-klasse). I alle disse måleperiodene har fondet levert bedre avkastning enn sin referanseindeks og gitt den langsiktige fondseier godt betalt.

Norden har gitt bedre avkastning enn Europa- og verdensindeksen

Når vi løfter blikket ser vi også at Norden har levert vesentlig høyere avkastning enn både i Europa- og verdensindeksen på både 5, 10 og 20 og 30 års sikt.

Veksten i Norden (blå) mot veksten i Europa (oransje) og verden (grønn).

Hvorfor så god avkastning i Norden

Det er mange forklaringer på hvorfor Norden har gitt så god avkastning. Norden er blant de rikeste regionene i verden. Hovedårsak til at vi er rike i Norden er at vi har så mange veldrevne lønnsomme selskaper, og ODIN Norden har mulighet til å investere i alle børsnoterte selskaper.

Det er mange faktorer som spiller inn når vi skal finne forklaringer på hvorfor det er så mange veldrevne gode nordiske selskaper. Tillitt er en avgjørende faktor for at vi kan tiltrekke oss investeringer, drive effektivt og utvikle lønnsomme og veldrevne selskaper.  De fire nordiske land skårer høyt på tillitt og er blant de landene i verden som kommer best ut på en rangering av korrupsjon blant 133 land.

Oversikt over korrupsjonsrangering etter land i verden der landene i Norden scorer høyt på tillitt. Kilde: tradingeconomics.com

Sosial mobilitet

Høy yrkesdeltakelse blant befolkningen, og særs høy deltakelse blant kvinner sammenlignet med andre land er viktige faktorer som forklare god tilgang på talent og ressurser.

Kilde: World Economic Forum

Lite byråkrati, mye teknologi og høyt utdannet

Det er relativt enkelt å starte og drive virksomhet i de nordiske land sammenlignet med en del andre regioner. Vi er lite byråkratiske, langt fremme teknologisk og benytter digitale løsninger som både er kostnadsbesparende og effektivitetsfremmende. Vi har et høyt utdanningsnivå, skattefinansiert universitet og høyskoler og statlig tilgjengelig studiefinansiering.

Norden skårer også høyt på innovasjon. I den globale innovasjonsindeksen for 2024, publisert av World Intellectual property Organization, rangeres Sverige som nr.2, av 133 land, Finland nr 7, Danmark nr. 10 og Norge noe lenger bak på 21. plass. Innovasjon og nyskaping er en viktig faktor i selskapenes fremtidige lønnsomhet.

Kilde: Fra Trading Economics

Små hjemmemarkeder – spesialisering – Norden en verden i miniatyr

De fire nordiske land er små land med små hjemmemarkeder. Selskapene har måttet spesialisere seg for å konkurrere ute i verden og mange er blitt verdensledende selskaper som produserer gode produkter til en attraktiv pris.

Og de nordiske landene har spesialisert seg på ulike områder. Mens Norge er rik på naturressurser og er sterk på sektorer innen olje, fisk, shipping og råvarer er Danmark i særklasse innen farmasi og matvarer og de er også gode på shipping og handel. Og Sverige er i en klasse for seg og har flere verdensledende industribedrifter, mange med en opprinnelse innen bil- og gruvedrift. Finland i sin tur er store innen skogsindustri og mekanisk industri. Samlet sett er Norden en verden i miniatyr med en diversifisert industristruktur med en rekke verdensledende selskaper med sterke posisjoner og høy lønnsomhet.

Sterke langsiktige eiermiljøer

Det er betydelig forskjeller bak eierne av selskapene i de nordiske landene. Mens Sverige har sterke eiermiljøer, mest kjent er Wallenberg familien som har vært med på å skape og utvikle mange av de store svenske industriselskapene. I tillegg er det som tidligere nevnt mye innovasjon i Sverige og et grunder og venturemijø som tiltrekker seg både talent og kapital. Fellesnevneren for de vellykkede eiermijøene er at de har stor industriell erfaring og kunnskap, er langsiktige, og har utviklet mange lønnsomme og gjerne verdensledende selskaper. I Danmark har mange av de store veldrevne selskapene stiftelser som hovedeiere, så som Novo Nordisk, Novonesis, Demant, Carlsberg og Lundbeck. Det er unikt at det er stiftelser som står bak så mange fremgangsrike selskaper. I Norge er bildet annerledes, med færre eiermiljøer, staten er en stor og betydningsfull eier. Avkastningen på investeringene og innovasjonen har vært svakere enn i Sverige og Danmark.   

Economist hadde nylig en artikkel hvor de stiller spørsmål ved hvorfor nordiske selskaper er så vellykkete. De er innom flere av de faktorene vi har vært innom, og trekker frem en siste forklaringsparameter, omstillingsdyktighet. Og de avslutter artikkelen med følgende:

"It’s not necessarily the strongest that survives, but the one that will adapt to changes.” As global businesses prepare for Mr Trump to return to the White House, those words are wiser than ever. 

Prising av markedene

Når en ser på prising av markedene basert på pris i forhold til forventet inntjening inneværende år samt i forhold til bokførte verdier er markedene i Norge, Sverige og Finland på linje med sitt historiske snitt. Danmark prises en del over, noe som skyldes Novo Nordisk som har store vekstmuligheter fremover og er en stor andel av det danske markedet.

ODIN Norden sine investeringer og fondets målsetting

ODIN Norden investerer i selskaper med sterke posisjoner som opererer i markeder med en god underliggende vekst. Ledelsen og kulturen i selskapet er avgjørende for at de skal beholde og videreutvikle en sterk posisjon og god lønnsomhet. Vi er investerer i store, mellomstore og små selskaper. Ikke uventet har vi funnet en del farmasiselskaper i Danmark, Novo Nordisk og Embla Medical, fiskeselskaper i Norge, Salmar og Mowi, selskaper med tilknytning til skogsindustrien i Finland, Valmet og Huhtamaki og mange industriselskaper i Sverige, bl.a. Atlas Copco, Assa Abloy og Addtech. Samlet er det en portefølje på 40 selskaper, kvalitetsselskaper som leverer godt over tid, med sunne balanser og robuste forretningsmodeller.

Vår målsetting med fondet er enkel. Vi skal levere god risikojustert avkastning for våre andelseiere. Vi ønsker å investere i selskaper med prestasjoner å vise til, som har sterke posisjoner, gode fremtidsutsikter og som kan kjøpes til en attraktiv pris. Vi er en langsiktig investor med et begrenset antall selskaper i porteføljen. Verdiskapningen i selskapene skjer over tid, aksjekursene vil ofte variere mer enn den underliggende verdiskapingen i selskapene. Vi søker etter de selskapene som er godt posisjonert til å levere god langsiktig avkastning.

ODIN Norden A NOK

Aksjefond

ODIN Norden

I Norden skapes verdiene i stor grad av selskaper som er verdensledende innen sine bransjer. Norden er Odins hjemmemarked, noe som gjør at vi både har kunnskap, historikk og erfaring på vår side.