Dette er fondsekspertens nordiske børsfavoritter nå
I global sammenheng er de nordiske børsene relativt billige, priset rundt sitt historiske snitt, i motsetning til de amerikanske, som er priset langt over, påpeker forvalter. Disse selskapene og sektorene har hun aller mest tro på nå.
«Hvorfor er nordiske selskaper så suksessrike?» er vinklingen på en relativt fersk artikkel i tidsskriftet The Economist. «For å se hva europeisk business kan bli, se til Norden», heter det i en annen artikkel. Blant svarene som omtales er lite byråkrati, mye ny teknologi, høy innovasjonsgrad, høyt utdannet arbeidskraft, spesialisering, og sterke langsiktige eiermiljøer. Avkastningen i det nordiske aksjemarkedet har også vært vesentlig høyere enn i verdensindeksen både på 5, 10, 20 og 30 års sikt, men ikke de siste par årene. Vil 2025 bli året Norden tar revansj?
– Av flere årsaker er det mange veldrevne og lønnsomme selskaper i Norden, spesielt i Sverige, Danmark og delvis Finland, så det er god grunn til å tro at den gode avkastningen i det nordiske markedet vil fortsette. På kort sikt er markedsbevegelser mer eller mindre tilfeldig, og aksjekursene beveger seg mer enn de underliggende verdiene i selskapene. Men i det lange løp er det en sterk sammenheng mellom avkastningen og prestasjonen til selskapene, sier forvalter Vigdis M. Almestad for ODIN Norden.
– Markedene er relativt billige
Almestad påpeker at de nordiske børsene nå er relativt billige sammenlignet med prisingen av det globale markedet, spesielt USA, som er på historisk høye nivåer.
– Ser du på prising av markedene basert på pris i forhold til forventet inntjening i 2025 og i forhold til bokførte verdier, er markedene i Norge, Sverige og Finland på linje med sitt historiske snitt. Danmark prises en del over, noe som skyldes Novo Nordisk, som har store vekstmuligheter fremover og er en stor andel av det danske markedet, sier forvalteren.
Har levert solid meravkastning
ODIN Norden leverte nesten dobbelt så høy avkastning som det nordiske markedet i fjor, og har slått referanseindeksen sin både på 5 års sikt, 10 års sikt og siden oppstarten i 1990. Almestad er optimistisk også med tanke på børsåret 2025, men påpeker at det kan bli store forskjeller mellom regioner, land, bransjer og selskaper.
– ODIN Norden investerer i selskaper med sterke posisjoner og god lønnsomhet, og som fortrinnsvis opererer i markeder med god underliggende vekst. Som en aktiv investor er vi alltid på søken etter gode investeringer, og vi er selektive. Det er alltid mulig å finne selskaper som kan vise til god kapitalavkastning og lønnsom vekst, samtidig som de er fornuftig priset. Og hvis det skulle bli tøffere tider, er selskapene i porteføljen gjennomgående robuste, de har moderat med gjeld og er skodd for å klare seg godt i en eventuell nedtur, sier hun.
Har stor tro på disse aksjene
Almestad peker ut disse selskapene og sektorene som hun har spesielt stor tro på nå:
Sjømatselskapene Mowi og Salmar
Mowi er verdens største lakseoppdrettsselskap, Salmar er nest størst. Almestad påpeker at laksemarkedet har begrenset tilbudsside, og at mange av lakseaksjene nå er rimelig priset.
– Lakseoppdrett har det siste året hatt en del utfordringer av biologisk art og resultatene har vært svake. Men med høyere laksepriser og bedret biologi, tror vi at resultatene blir gode fremover. Nå ser laksebransjen attraktiv ut, sier Almestad.
Forsikringsselskapene Gjensidige, Tryg, Sampo og Protector
Almestad påpeker at det er begrenset priskonkurranse særlig i det nordiske personmarkedet.
– Sterke markedsposisjoner i et marked med begrenset priskonkurranse, vesentlig økning i premiene fremover, moderat prising av aksjene og utsikter til gode utbytter, gjør både Gjensidige, Tryg og Sampo til attraktive investeringer. Protector er kun fokusert på bedriftskunder og offentlige kunder. Veksten skjer først og fremst gjennom bruk av forsikringsmeglere med etablerte kunderelasjoner, så selskapet er ekstremt kostnadseffektivt. Med lav skade- og kostnadsgrad, sammen med gode investeringsresultater, er inntjeningen og kapitalavkastningen i Protector svært god, sier Almestad.
Industriteknologiselskapet Hexagon AB
Hexagon vurderer å spinne ut forretningsenheten Asset Lifecycle Intelligence (ALI), samt to andre softwareselskaper, og børsnotere den nye enheten.
– Ved en utskillelse av softwarevirksomheten vil det bli mer fokus på hvert av forretningsområdene, og en mulig antakelse om at verdiene i softwarevirksomheten vil komme tydeligere frem og prises høyere. Styret har nettopp ansatt Anders Svensson som ny konsernsjef. Han kommer fra finske Konecranes og har tidligere hatt mange ledende stillinger i Sandvik. Han skal ta selskapet videre i neste fase og har i sine tidligere lederposisjoner levert sterk vekst og forbedret lønnsomhet. Bjørn Rosengren, tidligere CEO i ABB og Sandvik, skal ta over som styreformann. Dette anses veldig positivt, sier Almestad.
«Oppkjøpsselskapene» Addtech, Indutrade, Addlife og Beijer Ref
Almestad forteller at både Addtech, Indutrade, Addlife og Beijer Ref innenfor hver sine virksomhetsområder kjøper opp mindre selskaper med sterke posisjoner og høy lønnsomhet, til en relativt billig penge.
– Med deres forretningsmodeller, hvor de kjøper opp mindre selskaper med sterke posisjoner, til relativt gunstige priser, tror vi at de også fremover vil fortsette sin lønnsomme vekst. Addtech selger for eksempel høyteknologiske industrielle komponenter og systemer sammen med tekniske konsulenter, og har en desentralisert struktur med 140 datterselskaper i forskjellige produktnisjer. Oppkjøp, finansiert av løpende kontantstrøm, er en viktig vekstdriver. Selskapet har de siste 10 år levert meget god kapitalavkastning sammen med høy omsetningsvekst, sier Almestad.
ODIN Norden A NOK
Aksjefond
Siste 10 år
12,08%
Hittil i år
2,08%
Dato
03.02.2025
Avgift
0,75%
Risiko
SFDR
8
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter.