Nytt utseende. Samme filosofi: Les om vår nye drakt her.

Odin
Fondsskolen
10 spørsmål og svar om aksjefond

10 spørsmål og svar om aksjefond

Det er mange som ønsker å spare i aksjefond, men som ikke gjør det fordi de vet lite om fond, kostnader, markeder, bransjer, tidsperspektiv og mere til. Når du har lest dette vet du kanskje litt mer og er klar til å starte sparingen?

1) Jeg vet ingenting om aksjer, er det ikke da skummelt å investere?

Skal du investere i aksjer bør du ha interesse, kunnskap og tid til å følge med hvordan de utvikler seg. Har du ikke det bør du heller la andre investere for deg – gjennom å spare i aksjefond.

2) Hva er forskjellen på aksjer og aksjefond?

Et aksjefond består av flere forskjellige aksjer som gjør at du blir indirekte eier i mange ulike selskaper. En aksje derimot, er en eierandel i kun ett selskap. Fordelen med aksjefond er at du ikke legger alle eggene i en kurv. Du sprer risikoen, noe som gjør at sparingen din blir tryggere.

3) Hvilke typer aksjefond finnes?

Aksjefond har mandater som bestemmer hvor og i hva fondet kan investere. Jo bredere mandat et fond har, jo mer er risikoen spredd.

Bransjefond betyr at dette kun kan investere i selskaper innen én bransje, eksempelvis innen eiendom. Det gjør at utviklingen i stor grad styres av hvordan det går i akkurat den bransjen.

Geografiske fond kan investere i selskaper i forhold til hvor de er børsnotert. Det kan være landfond, som Odin Norge og Odin Sverige, eller bredere fond som Odin Europa og Odin Global. Sistnevnte kan investere i selskaper i hele verden.

Fond-i-fond er satt sammen av flere aksjefond, og dette en god løsning om du er usikker på hvilket du skal velge. Et eksempel er Odin Aksje som er investert i fem aksjefond og derved mange forskjellige selskaper på ulike områder. Da slipper du å satse alt på ett kort, og heller ta del i flere kvalitetsfond.

Kombinasjonsfond er en sammensetning av aksje- og rentefond, og du kan selv bestemme om andelen aksjer skal være 25, 50 eller 75 prosent. Fordelen med kombinasjonsfond er at de svinger mindre enn aksjefond. Dette passer godt for de som ikke liker å ta høy risiko på sparingen sin.

4) Hvilket fond er best?

Dette er et spørsmål vi får nesten daglig, og vi ser mange velger fondet som hadde best avkastning i fjor. Derfor er det viktig å få frem at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Velg et bredt fond med den risikoen og avkastningen du er komfortabel med. Om du er usikker på hvilket fond du skal velge, kan du ringe vårt kundesenter på 24 00 48 04, så kan de hjelpe deg med å finne det fondet som passer best for deg.

5) Hva koster det å spare i fond?

Det koster ingenting å kjøpe eller selge fond. Det eneste du betaler er et årlig forvaltningshonorar som regnes ut fra hvor mye du sparer og i hvilke(t) fond, og det ligger på mellom 0,4 og 2 prosent av sparebeløpet ditt. Å spare i rentefond er billigere enn aksjefond, og du kan se alle prisene i vår prisliste.

6) Jeg har 500 kroner i måneden å avse, er det noe poeng å opprette en spareavtale?

Det er det definitivt! Små beløp blir store etter hvert. Hvis du sparer 500 kroner i måneden i 15 år har du spart 90 000 kroner. Hadde du spart dette beløpet i aksjefond, som forventes å gi åtte prosent i gjennomsnittlig årlig avkastning, ville de 90 000 kronene blitt til 170 000 kroner.

7) Hva er fordelen med sparing i fond sammenlignet med bankkonto og BSU?

Sparer du til bolig er BSU definitivt best, gitt at du får utnyttet skattefradraget. Når det gjelder bufferkonto og kortsiktige sparemål er bank best, men dagens lave renter gjør at du mister kjøpekraft over tid. Hvis du tenker langsiktig bør du velge aksjefond, da du får en bedre forventet avkastning over tid.

8) Hva menes med å “tenke langsiktig” når det gjelder sparing i fond?

I utgangspunktet tenker vi da fem år eller mer. Aksjemarkedet vil svinge både opp og ned. Nettopp derfor er det viktig å spare langsiktig slik at du ikke går glipp av oppturene – børsen når aldri toppen!

9) Når bør man begynne å spare i fond?

Det er ingen aldersgrense. Mange får fond i dåpsgave, og det er hyggelig å se at det har vokst når du trenger pengene. Skal du spare til pensjon bør du begynne så tidlig som mulig. Hvis du har noen drømmer eller mål og har tenkt å bruke penger på noe langt frem i tid, er det bare å starte sparingen når du har noe å avse.

10) Er fond like “sikkert som banken”? Kan jeg miste alle pengene mine?

Sparer du i bank vil oppspart beløp pluss renter stå. Når du sparer i fond kjøper du andeler, og det er verdien av disse som svinger i takt med kursen.

Aksjemarkedet kan falle mye, gjerne opptil 50 prosent som under finanskrisen. De som ikke solgte da har en svært god avkastning i dag. Det er mange som selger unna når verdiene faller, men hvis boligprisene faller vil du jo ikke selge boligen din. Du må ha litt is i magen – markedet VIL falle innimellom, men det kommer opp igjen.

11) Kan jeg ta ut hele eller deler av fondet hvis jeg trenger penger?

Det kan du. Det er ingen bindingstid på pengene dine, så du kan selge når du selv ønsker det. Du har som regel pengene i løpet av tre eller fire arbeidsdager.

12) Er det vanskelig å komme i gang med fondssparing?

Det er veldig enkelt: Du kan ta kontakt med oss i Odin og så finner vi en løsning som passer deg. Du kan også gjøre dette direkte i Odin Online (Her kan du kjøpe og selge fond, og har full oversikt over sparingen din.). Da logger du inn med BankID og setter opp engangsinvesteringen eller spareavtalen du ønsker.