I disse dager sender vi ut kundeerklæringskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

Valg i USA – Thriller (it’s close to midnight, and something evil’s lurking in the dark)

2024 er et år der ca. halvparten av jordens befolkning har hatt anledning til å stemme. Årets «høydepunkt» er bare dager unna, nemlig valget i USA. Markedene er nokså sikre på Trump-seier. Det kan høres ut som en vond drøm for mange, men det er ikke nødvendigvis negativt for markedene. Vi tror Trump II vil føre til høyere inflasjon og høyere renter, men også skattekutt for selskapene. Det siste er positivt for børsene. 

Forfatter
Publisert
1. november 2024

Børsutviklingen i oktober
Oktober har vært preget av at vi nærmer oss valget i USA. I tillegg har en rekke selskaper levert tall for 3. kvartal. Markedet er i ferd med å prise inn en Trump-seier i november. Fallende oljepris, høyere renter og fallende aksjemarked i Kina er tegn på at markedet tror på Trump-seier 5. november. Det var til dels store svingninger i oktober, men de fleste børsene endte marginalt i minus. Unntaket var Oslo Børs som var en av de få børsene i Europa som kunne vise til positiv avkastning i oktober. I USA fortsetter den sterke utviklingen i en del av de store IT selskapene. Både NVIDIA og Alphabet (Google) steg betydelig i løpet av måneden, kanskje i håp om mindre reguleringer med Trump som president.

Måneden har også vært preget av at resultatsesongen er godt i gang. Mange selskaper leverer veldig gode tall til tross for økte renter og høy inflasjon. Spesielt bankene tjener veldig gode penger for tiden. Det er ofte slik at når rentene stiger så øker forskjellen på innskuddsrenten og lånerenten. Derfor tjener bankene gjerne mer penger når rentene er høye.

Trump vs Harris – betyr det noe?
Omtrent halvparten av jordens befolkning fra 60 land har alle hatt valg i år. Aldri har så mange mennesker gått til stemmeurnene i ett og samme år før. Det mest spennende av disse valgene er valget i USA. Det er veldig jevnt på meningsmålingene, mens bookmakerne er overbevist om at Trump kommer til å vinne. Markedet har nok også i stor grad begynt å prise inn en Trump-triumf.

Hva vil i så fall resultatet av valget i USA bety for økonomien, børsene og geopolitisk? Kortversjonen er at en Harris seier ikke vil føre til så mange endringer, men med Trump kan veldig mye skje. Trump vil senke selskapsskattene, Harris vil øke de. Dette er den mest åpenbare forskjellen på de to kandidatenes økonomiske politikk. Motstykket til Trumps skattelette er høye tollbarrierer, spesielt mot Kina. Dette vil med all sannsynlighet føre til økte priser på importerte varer, og dermed høyere inflasjon.

Klima- og energipolitikken til Trump og Harris er også vidt forskjellig. Trump vil lete etter mer olje og sannsynligvis ta bort subsidier på grønn energi. Trumps «drill, baby, drill» betyr mer oljeleting og etter hvert mer oljeproduksjon. Dette er bra for oljeservice selskaper som seismikk- og boreselskaper, men oljeprisen vil neppe stige hvis det skal produseres enda mer. Det er kanskje grunnen til at oljeprisen har falt i takt med Trumps fremgang i det siste.

USA har i dag et stort budsjettunderskudd og voksende gjeld. Ingen av kandidatene ser ut til å være nevneverdig bekymret for dette. Tvert imot, underskuddene og gjelden vil sannsynligvis øke uansett hvem som vinner valget. Resultatet av dette kan bli høyere inflasjon og renter. Økende gjeld betyr utstedelse av flere obligasjoner, mest sannsynlig til høyere renter. Inflasjon er også en måte å redusere gjelden på, så høy statsgjeld vil være med på å holde inflasjonen høy. Gjeld blir et økende problem når renteutgiftene øker mer enn inntektene. Grovt sett kan en si at inntektene til et land er brutto nasjonalproduktet (BNP). Dette betyr at når rentene er høyere enn BNP-veksten begynner man å få et problem. I mange år har rentene vært mye lavere enn veksten i økonomien. Slik er det ikke lengre. Derfor blir det stadig vanskeligere, og også dyrere, for land som USA å betjene sin gjeld.

Ikke bare finansmarkedene vil påvirkes av utfallet av valget i USA. En Trump-seier kan muligens også endre det geopolitiske bildet. Trump har lovet å få slutt på krigen i Ukraina, og det kan godt tenkes vil skje. Men dessverre ikke uten at Ukraina må gi fra seg deler av landet til Russland. Vi europeere må nok også belage oss på at vi i større grad må være i stand til å forsvare oss selv. USA vil nok i mye større grad rette sitt geopolitiske fokus mot Kina og Sørøst-Asia. Når det gjelder Midtøsten vil Harris kanskje være tøffere mot Israel, mens Trump kan komme til å gi Israel enda mer «frie tøyler». Et regelrett angrep mot Iran og landets oljeproduksjon er nok mer sannsynlig med Trump som president.

Valget i USA er selvsagt viktig, men ikke avgjørende for børsutviklingen. Uansett går vi noen spennende dager og uker (kanskje til og med måneder) i møte før vi vet hvem som skal lede verdens mektigste land de neste fire årene. I motsetning til Michaels Jacksons Thriller er ikke dette bare en skummel drøm.