Turbulent start på uken – «Det kan godt hende det ikke blir verre enn dette», sier investeringsdirektør
Det var kraftige utslag på verdens aksjemarkeder mandag morgen, etter at USA innførte nye, omfattende tollsatser før helgen. De globale konsekvensene har ikke latt vente på seg. Amerikanske indekser falt bratt fredag, og mandag morgen følger Oslo Børs etter – med bredt fall blant både eksportrettede og innenlandsorienterte selskaper. Likevel er det håp om at det verste kan være over, ifølge investeringdirektør Alexander Miller.

Ifølge Alexander Miller handler usikkerheten markedene opplever nå først og fremst om hvordan andre land vil svare på de amerikanske tollgrepene. Selv om markedet nå er preget av uro, mener han det ikke nødvendigvis er starten på en langvarig nedtur.
– Nå er tariffkortene til Trump spilt ut, og markedet har allerede reagert med et betydelig fall. Det kan godt hende det ikke blir verre enn dette. Kanskje denne uken blir den siste virkelige svake uken, sier han. Vi ser allerede bedring på børsene i dag. Tirsdag morgen peker pilene oppover igjen, både på Oslo Børs og i flere asiatiske markeder – et mulig tegn på at uroen er i ferd med å avta.
Miller peker også på at børsene i flere markeder allerede har falt 15–20 prosent, noe som historisk sett er uvanlig dypt for et så kort tidsrom.
– Det er sjelden at markedene faller særlig mer enn det. I tillegg er det rom for forhandlinger. Tollnivåene og de faktiske konsekvensene kan vise seg å bli mildere enn fryktet, sier han.
Reduserer risiko bredt
Fallene har rammet bredt, men det var de store IT-selskapene og eksporttunge industriselskaper som først fikk kjenne presset. Sykliske selskaper, som er særlig sensitive for endringer i den økonomiske veksten, har også fått merke uroen. I starten klarte selskaper med hovedsakelig innenlands aktivitet – som banker, forsikringsselskaper og enkelte konsumaksjer – seg relativt bedre. Men nå preger også utviklingen de.
– Nå ser vi at nær sagt alle typer selskaper faller omtrent like mye. Det er typisk i faser der investorene søker trygghet og reduserer risiko bredt, sier Miller.
Han understreker at markedsreaksjonen ikke er helt irrasjonell, men heller et uttrykk for de økonomiske konsekvensene tolltiltakene kan få. Selv om kanskje noen selskaper har blitt litt unødvendig straffet.
– Tollsatser fører til lavere vekst, høyere priser og lavere avkastning på kapital. Alt dette er negativt for inntjeningen i selskapene. Derfor er det ikke overraskende at aksjekursene faller. Samtidig har markedet en tendens til å overreagere både på opp- og nedsider. Det er mulig kursene har falt mer enn hva den faktiske effekten på selskapenes resultater vil tilsi.
– Minner om fallet under Covid
Han sammenligner situasjonen med fallet vi så under Covid-utbruddet:
– Den gang kom det også et plutselig sjokk som endret rammevilkårene over natten. Børsene falt kraftig, men steg raskt igjen etterpå. Gode selskaper tilpasser seg. Det så vi da – og det tror jeg vi vil se igjen nå.
For Odin Forvaltning endrer ikke uroen på den grunnleggende tilnærmingen.
– Vi jobber som vi alltid gjør: analyserer selskaper og vurderer risiko. Nå handler det mer om å forstå hvordan selskapene vil håndtere det nye verdensbildet – hvordan de kan bevare lønnsomheten i møte med endringer i global handel og kostnadsbilde, sier Miller.
– Det beste man kan gjøre er minst mulig
Til dem som kjenner på uro rundt investeringene sine, har han et tydelig råd:
– Det beste man kan gjøre nå, er å gjøre minst mulig. Men da må man også ha et genuint langsiktig perspektiv. Er man veldig urolig nå, har man kanskje investert litt for mye, eller har et mer kortsiktig syn på markedet. Om du ikke hadde planlagt å ta ut pengene dine nå for å bruke dem ville jeg latt de stå.
Miller minner om at det er i etterkant av de største fallene at markedene ofte byr på den beste avkastningen.
– Det kan være nå man bør begynne å vurdere om man vil investere mer for å få med seg oppturen som kommer på et tidspunkt, avslutter han.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader.