Trumps økonomiske politikk – forsiktig med hva du ønsker deg
Markedet har gått fra å være svært optimistisk til å bli mye mer bekymret. I mars falt børsene på grunn av frykt for at Trumps handelspolitikk kan føre USA inn i en økonomisk nedgangsperiode. Trump ønsker seg lavere renter, svakere dollar og lave energipriser. En resesjon kan ironisk nok være med på å få disse ønskene oppfylt.

Børsutviklingen i mars
Det har vært en måned med store svingninger på børsene, der de fleste børsene endte opp med fall. Amerikanske IT-aksjer fortsatte å falle, mens mange asiatiske børser styrket seg. Fokus i markedet har endret seg mye de siste månedene. I hele 2024, og ved inngangen til dette året, var det utsikter til rentekutt som drev markedene. De siste månedene har det nesten utelukkende vært Trump og handelspolitikk som har vært i fokus. Den optimismen vi så i markedet for noen måneder siden har også avtatt betydelig. Ved inngangen til året var markedet nærmest euforisk. Med Trump som president gledet man seg over utsiktene til skattekutt, deregulering og en ekspansiv finanspolitikk. Nå har stemningen snudd, og man er engstelig for at Trumps politikk skal føre til en resesjon og fallende børser. I tillegg er den stadige vinglingen og endringer i handelspolitikken med på å skape stor usikkerhet både blant selskapene og konsumentene i USA.
Trippel Trump effekt
Trumps «Make America Great Again» har de siste ukene hatt betydelig tilbakeslag. Finansmarkedene liker ikke det han gjør, og populariteten hans både i og utenfor USA er fallende. Det er en trippel Trump effekt som plager markedene for tiden.
Toll og handelskrig
Toll og mulig handelskrig er kanskje det viktigste. I løpet av de siste 20 årene har USAs andel av global produksjon falt fra 22 prosent til under 15 prosent, samtidig som Kina har økt fra 10 prosent til 30 prosent. Toll og handelskrig er et forsøk fra Trump på å «tvinge» selskaper til å etablere produksjon i USA. Problemet er at det er mye dyrere å produsere varer i USA enn for eksempel i Kina. Amerikanske lønninger er seks ganger høyere enn kinesiske. Selv med 50 prosent toll blir det neppe billigere å produsere iPhones i USA. Tollsatser vil i tillegg øke kostnadene for både selskapene og konsumentene. For selskapene er hele 20 prosent av alle innkjøp importerte varer. Hvis ikke selskapene øker prisene vil marginene falle. For konsumenten er det ikke like ille, kun 4 prosent av privat konsum er importerte varer. Men det kan likevel være nok til at etterspørselen faller. Privat konsum er hele 70 prosent av amerikansk BNP, så selv et fall på noen få prosent kan være nok til å påvirke veksten i økonomien betydelig. Onsdag 2 april blir kanskje en merkedag, der Trump har annonsert at det kommer store nyheter på toll og handelspolitikk. Dagen er allerede blitt kalt «Liberation Day», noe markedene ikke ser frem til med særlig optimisme.
Underskudd på statsbudsjettet
For det andre er Trump veldig opptatt av å redusere underskuddet på statsbudsjettet. Det er helt urealistisk at tollinntekter vil ha noen stor betydning for inntektene til USA. Den eneste måten å kutte underskuddene på blir å senke kostandene til staten. Elon Musk er satt til oppgaven med å kutte offentlige kostander. Det er over 2 millioner mennesker som jobber for den amerikanske staten. Jeg vil tippe at veldig mange av disse nå føler på en betydelig jobb usikkerhet. Du bestiller ikke en dyr ferie eller kjøper deg ny bil når du er usikker på om du har jobb om 6 måneder. I tillegg er det ikke utenkelig at Trump vil se på muligheter for å kutte i de store velferdsordningene, som er de aller største utgiftene til staten. En slik restriktiv finanspolitikk kan være svært uheldig i en økonomi som nesten ikke vokser.
Usikkerhet blant selskaper
Den tredje effekten av Trumps politikk er at den skaper en enorm usikkerhet. Det er vanskelig for selskapene å planlegge når handelspolitikken nærmest endrer seg fra dag til dag. Resultatet av dette er at selskaper utsetter investeringer, noe som heller ikke er bra for økonomien. Jeg var nettopp i USA og snakket med mange selskaper. Jeg har aldri tidligere opplevd så stor grad av usikkerhet blant selskapene. Forbrukertilliten i USA er også lav for tiden, noe som ikke er et godt tegn for privat konsum fremover.
Ønskelisten til Trump inneholder lavere renter, svakere dollar og lavere energipriser. Det ironiske er at alt dette muligens kan oppnås gjennom en resesjon. Det er nok av konspirasjonsteoretikere som mener at Trump faktisk ønsker seg en resesjon i USA. Det er i så fall et veldig farlig spill, som heller ikke vil være til stor glede for velgerne hans.
Hva vil dette bety for markedene?
En «mild» resesjon er nok allerede priset inn i markedene. Det er lite sannsynlig at vi står foran en veldig dyp og lang økonomisk nedtur. I Odin investerer vi i gode selskaper med robuste posisjoner. De er tilpasningsdyktige og vil ofte komme veldig godt ut av vanskelige tider. Vi er langt mer bekymret for amerikansk økonomi enn vi er for de selskapene vi har investert i. Under mottoet «resesjoner kommer og går, men våre selskaper består» skal vi fortsette med det vi alltid har gjort. Investere langsiktig i gode selskaper med sterke posisjoner.
