It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)

Børsene fortsetter å stige til tross for mange skremmende utspill og uttalelser fra Trump. Markedet virker ikke til å være veldig bekymret for tiden til tross for et svært usikkert geopolitisk klima. De beste markedene og aksjene så langt i år er de som var svakest i fjor. Europeiske og kinesiske aksjer gjør det så langt bedre enn de amerikanske, som steg mye i fjor. Oslo Børs er billig priset, og vi tror det kan bli et bra marked å investere i fremover.

Forfatter
Publisert
3. mars 2025

Børsutviklingen i februar
Det har vært en måned med store svingninger på børsene, men de fleste markedene har fortsatt å stige. I februar var det først og fremst de europeiske og kinesiske markedene som steg. I USA har utviklingen vært langt svakere i det siste, spesielt blant IT aksjer. Den IT-tunge Nasdaq indeksen falt med over 5 prosent i februar, mens det har vært oppgang i de fleste europeiske markeder og i Kina.   Markedet har endret seg på noen måneder, der vinnerne fra i fjor er taperne i år og vice versa. Det var en «Trump-effekt» i markedet før jul og i januar. Da steg amerikanske aksjer som kanskje ville ha glede av et proteksjonistisk tollregime, mens rentene steg på grunn av frykt for høyere inflasjon. Nå ser det ut til at markedet ser litt annerledes på dette. Europeiske aksjer stiger mer enn amerikanske, og kinesiske IT aksjer stiger langt mer enn de amerikanske. Det siste er nok en konsekvens av Deepseek og det sjokket man fikk når kineserne var i stand til å lage gode AI-løsninger uavhengig av amerikansk teknologi. Flere kinesiske IT selskaper, som Alibaba, har steget med over 40 prosent denne måneden. Dette er i sterk kontrast til selskaper som Alphabet og Amazon som har falt med 11-13 prosent i løpet av måneden. Nå skal det også sies at europeiske aksjer og kinesiske IT aksjer er langt billigere priset enn de amerikanske. 

Ellers har måneden vært preget av at de fleste selskapene har levert kvartalstall. Det har vært et blandet bilde, der selskapene generelt virker noe mer forsiktige med å love sterk vekst og høy inntjening i 2025. Likevel har børsene stort sett steget i denne perioden, så tallene har alt i alt vært positive. Et selskap som Tesla derimot falt betydelig i februar etter å ha levert svake tall. Selskapet rapporterte om svakt salg av biler i Europa. Kanskje er vi i ferd med å se en negativ «Elon Musk effekt» på Tesla salget? Aksjen har uansett falt med omtrent 25 prosent bare i løpet av februar.

Ny verdensorden, geopolitisk usikkerhet, men børsene stiger
Det har mildt sagt vært noen spesielle uker siden Trump ble innsatt som president i USA 20. januar. Vi har, på kort tid, opplevd at USA vender sine nærmeste allierte ryggen og gjør sine gamle fiender til venner. Det har kommet helt bisarre uttalelser om Ukraina og Zelenskyj.  Det kan virke som den verdensorden vi har hatt siden 2. verdenskrig er i ferd med å endre seg helt i løpet av veldig kort tid.

Likevel fortsetter markedene å stige. Vi tror det er tre årsaker til dette. For det første er risikovilligheten og optimismen stor i markedet for tiden. Vi har vært gjennom pandemi og inflasjon, uten store børsfall. Da skal det mer til for at markedet skal miste troen på fremtiden. I tillegg er det slik at de fundamentale forholdene ikke nødvendigvis har blitt så mye dårligere.

Det markedet kanskje er aller mest redd for er en resesjon. Sannsynligheten for en resesjon har ikke økt nevneverdig. Trumps policy og uttalelser bør heller ikke være veldig overraskende for markedet. Markedet er heller ikke glad i kriger, og det er nok ikke Trump heller. En eventuell fredsavtale i Ukraina, og en varig fred på Gaza vil være positivt for markedene.

Det er også slik at investeringer i bunn og grunn handler om å finne selskaper som har en høy avkastning på kapital og sterke posisjoner. Derfor må en spørre seg om det som skjer på den geopolitiske scenen har betydning for den langsiktige kapitalavkastningen til de selskapene vi har investert i. Det er ikke et udelt negativt svar på dette spørsmålet. Tollbarrierer og handelskrig kan redusere marginene til selskapene og den økonomiske veksten. Så langt har faktisk ikke Trump innført noen toll, bare truet med det. Det vil sannsynligvis bli innført noe form for toll, men kanskje i mindre grad enn markedet hadde fryktet etter valget.

For Europa kan situasjonen virke vanskelig og dramatisk. Det er noen «sannheter» som står for fall. Europa kan ikke lengre basere seg på billig energi fra Russland og det er ikke sikkert at USA vil være en garanti for sikkerheten vår. Vi har bygget ned forsvaret vårt fordi USA «alltid» vil beskytte oss. Dette er kanskje ikke gyldig lengre. Dette vil få implikasjoner på investeringer og politikk i mange år fremover. Blant annet må Europa finne en måte å få billigere og grønnere energi på. Det må også investeres betydelig i forsvar og infrastruktur.  Her er Norge i en unik posisjon som en stor leverandør av (forholdsvis) ren energi til Europa. I tillegg er det opplagt at forsvarsindustrien vil få gode år fremover, der Kongsberg Gruppen er meget godt posisjonert.

Til tross for alt vi har hørt i det siste om «landet som har blitt for rikt» ser Oslo Børs til å klare seg veldig godt. Selv om vi har blitt for rike er det noen som er på jobb fortsatt. Oslo Børs er en av de billigste børsene i verden, og inntjeningen til mange av selskapene ser ut til å bli veldig bra fremover. Kanskje investeringer på Oslo Børs kan bli en trygg havn i en tilsynelatende urolig verden?