I disse dager sender vi ut kundeerklæringskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

Hvordan unngå fallgruver?

August var nok en god måned på de fleste børsene til tross for store svingninger og enkelte svake kvartalstall. August var for mange også en påminnelse om at høy risiko ofte kan medføre store tap.

Forfatter
Publisert
3. september 2024


Børsutviklingen i august

August var en bra måned på de fleste børsene. Dette til tross for at måneden var preget av store svingninger og at en del selskaper leverte svake kvartalstall. Måneden startet med et kraftig børsfall utløst av arbeidsledighetstall i USA og en litt uventet renteøkning fra den japanske sentralbanken. I Japan falt børsene med 12 % på en dag, som var det største fallet på en dag siden 1987.

Mot slutten av august er alltid fokuset i markedet rettet mot Jackson i delstaten Wyoming. Der har den amerikanske sentralbanken sin årlige konferanse. Sentralbanksjef Powell erklærte i sin tale i Jackson at: «tiden er inne for å justere rentepolitikken».  Dette tolket markedet positivt og de fleste er nå ening om at det kommer rentekutt allerede i september fra den amerikanske sentralbanken.

Norges Bank lot, som ventet, rentene bli værende på 4,5 %. Svak krone har nok blitt en hodepine for sentralbanken. Inflasjonen i Norge er nå på omtrent samme nivå som i Sverige der de har kuttet renten to ganger allerede. Sverige har også en svak krone, men de hadde et lønnsoppgjør som ble mye svakere enn det norske. Kraftig lønnsvekst og svak krone er nok de viktigste årsakene til at Norges Bank venter med å senke rentene.

Ingen inntjening og masse gjeld – Det er fali det…
I finansmarkedet det et alltid et stort fokus på å «finne vinnerne», og aller helst de kortsiktige vinnerne. Hva tror du vil stige mest i løpet av de neste 12 månedene er det vanligste spørsmålet jeg har fått i mine 30 år i finansmarkedene. Dette er både et omtrent umulig spørsmål å svare på, men også en farlig vei å begi seg ut på. For det første er kortsiktige markedsbevegelser helt tilfeldige. På kort sikt, og 12 måneder er kortsiktig, skyldes stort sett kursbevegelser helt andre ting enn fundamentale forhold i de underliggende selskapene. I tillegg er det slik at hvis man utelukkende fokuserer på å finne kortsiktige vinnere vil man søke selskaper der risikoen er veldig høy. De som er øverst på vinnerlisten ett år er ikke helt ulike de aksjene som har gjort det aller dårligst.  

I Odin er vi mye mer opptatt av å unngå de dårligste aksjene enn å finne de beste aksjene de neste 12 månedene. August har vært en påminnelse om hvor viktig det er å unngå store tap. Selskaper som Atlantic Sapphire, Nykode, Idex og Ultimovacs falt alle med mellom 56 % og 86 % bare i august. Dette er selskaper som ikke tjener penger, og er populære trading-aksjer på Oslo Børs. Atlantic Sapphire har i tillegg masse gjeld. I 2023 var den samlede omsetningen i disse fire selskapene på 327 millioner, og de hadde en samlet markedsverdi på hele 13,3 milliarder kroner.

Hvis du har et ønske om å tape penger i aksjemarkedet har vi en god oppskrift på det. Kjøp noen få selskaper uten inntjening der det er svært usikkert om de noen gang vil få det. Hvis det i tillegg er stor grad av optimisme knyttet til potensialet til selskapet, og du blander inn en god porsjon gjeld, så har du en oppskrift på å tape penger. Jeg vet det finnes unntak, men ofte er høy risiko synonymt med store tap.

Forvaltning av egne og andres penger dreier seg i stor grad også om å unngå store tap. Klarer man det over tid, skal det ikke så mye til for å oppnå en god avkastning. I Odin vil vi aldri investere i selskaper uten inntjening, og vi er heller ikke glade i selskaper med for mye gjeld. På den måten har vi, med noen få unntak, unngått å eie aksjer der mesteparten av kapitalen har blitt borte.

Vi sier som investorlegenden Warren Buffet; «Det er kun to regler som gjelder for investeringer. Regel nummer 1, tap ikke penger. Regel nummer 2, glem aldri regel nummer 1.»