Børsene er urolige – hva bør du gjøre med fondssparingen din nå?

Ingen grunn til panikk, sier investeringsdirektør Alexander Miller.

Publisert
5. august 2024

Verdens børser har falt kraftig på kort tid. Her er ekspertenes analyse av børsuroen og hva det kan bety for deg som sparer i fond.

De siste dagene har verdens børser vært svært urolige. Det startet med et kraftig børsfall i USA før helgen, og det har fortsatt i store deler av verden.

Hvor urolig bør du være – og hva betyr dette for deg som sparer i fond?

Investeringsdirektør Alexander Miller.

Investeringsdirektør Alexander Miller tror børsuroen er midlertidig.
– Utviklingen er verken overraskende, dramatisk eller unaturlig, sier han.

– Børsfallene vi har sett de siste dagene er innenfor det som regnes som normalt. Det er ingen grunn til panikk. Vi tror at disse børsfallene er midlertidige, og at dette kun er en «vanlig» korreksjon som skjer stadig vekk på børsene, sier investeringsdirektør Alexander Miller.

Frykt for resesjon, altså nedgangstider, i USA, trekkes av mange frem som en av årsakene til de kraftige børsfallene. I forrige uke kom det arbeidsledighetstall fra USA som var litt høyere enn forventet.

– Markedet legger kanskje til grunn at det nå er en litt større sannsynlighet enn tidligere for resesjon i USA, men først og fremst er nok børsfallene en motreaksjon på at børsene har steget jevnt og trutt ganske lenge. Dette har vært et svært godt børsår. Hittil i år har de fleste markeder steget mellom 10 og 20 prosent regnet i norske kroner. Når markedet har steget lenge, er det mer sårbart for selv små skuffelser. Hvis optimismen i utgangspunktet hadde vært litt lavere, ville ikke børsene falt på disse tallene, sier Miller.

Han påpeker at mange av de store amerikanske IT-selskapene har ledet an i børsfallet, og at disse har vært priset langt høyere enn det som er normalt.

– At disse selskapene nå korrigerer etter en lang periode med svært sterk utvikling, er ikke unaturlig. Vi har lenge vært skeptiske til flere av disse selskapene, fordi vi har ment at de er for dyre og for risikable, sier han, og tilføyer:

– Det som er viktig for oss, er å se at de fundamentale forholdene i økonomien fortsatt er gode, og at selskapene våre fortsatt tjener godt med penger. Det er nærmest umulig å spå markedet på kort sikt, men aksjekursene vil over tid reflektere den underliggende verdiskapingen i selskapene, sier investeringsdirektøren.

Umulig å time markedet

Det store spørsmålet er hva du som sparer i fond bør gjøre nå.

spare- og investeringsøkonom Martin Graftås i ODIN Forvaltning.

Spare- og investeringsøkonom Martin Graftås i SpareBank 1 Forvaltning.

Så lenge du har en langsiktig plan for sparingen din, er det ingen grunn til å gjøre endringer i planen som følge av dette, mener spare- og investeringsøkonom Martin Graftås.

– Hvis du har lagt en god spareplan, er det endringer i din egen økonomi eller sparemål som bør være avgjørende for om du bør endre eller fravike spareplanen, ikke utviklingen i markedene, sier han.

Med et langsiktig perspektiv, som du bør ha hvis du skal spare i aksjefond, betyr det ikke så mye hvis markedet skulle falle midlertidig. Det kan faktisk være en fordel, siden du gjennom en månedlig spareavtale kan kjøpe deg inn på lavere kurser, som vil stige i verdi når markedet går oppover igjen.

– Når du sparer langsiktig i aksjefond, vil det fra tid til annen være litt turbulens på reisen – som gjør at verdien av sparepengene dine svinger. Men til tross for kriser, kriger og konflikter, har det globale aksjemarkedet i gjennomsnitt steget med rundt 9 prosent pr. år de siste 30 årene. Vi vet naturligvis ikke om vi vil få en tilsvarende utvikling de neste 30 årene, men en slik avkastning viser hvordan det globale aksjemarkedet har ristet av seg kriser og tragedier, sier Graftås.

Grafen viser hvordan forskjellige kriser har påvirket utviklingen i verdensindeksen
(MSCI World i norske kroner, indeksert, der 1994=100).

Spare- og investeringsøkonomen mener at den største tabben du gjør i urolige tider, er å selge fordi du blir redd eller fordi du skal være «lur» og forsøke å time markedet.

– Det er umulig å vite når et børsfall vil starte, hvor lenge det vil vare, eller hvor dypt det vil falle. Som regel ender du opp med å både selge for sent og å komme deg inn i markedet igjen for sent. Du blir altså med et godt stykke ned, og kommer deg ikke inn igjen før børsene har steget mye. I sum hadde du altså kommet mye bedre ut av det ved å sitte gjennom den urolige perioden, sier Graftås.

Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter. Disse er tilgjengelig på www.odinfond.no.