Hvordan unngå fallgruver?
August var nok en god måned på de fleste børsene til tross for store svingninger og enkelte svake kvartalstall. August var for mange også en påminnelse om at høy risiko ofte kan medføre store tap.
– Disse selskapene bør kunne klare seg godt uansett børsvær, sier investeringsdirektør. Dette er ekspertens aksjefavoritter nå – og disse styrer han unna.
Frykt for økonomiske nedgangstider i USA, fortsatt høye renter, kriger og uroligheter. Hittil har 2024 likevel vært nok et godt børsår – tross store svingninger i aksjemarkedet den siste tiden, der enkelte selskaper har falt kraftig i verdi.
Hva tenker ekspertene om børsutviklingen fremover – og hva slags aksjer har de mest troen på?
– Vi går en veldig spennende høst i møte, der mye kommer til å dreie seg om geopolitikk og valget i USA, sier investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning.
– Høstmånedene er i utgangspunktet kjent for å være måneder der børsene kan svinge mye. Men kraftige og langvarige børsfall skyldes vanligvis økonomiske nedgangstider, når selskapenes inntjening rammes hardt, og vi ser ingen stor fare for økonomiske nedgangstider de neste månedene.
Miller påpeker at børsfallene i begynnelsen av august først og fremst var en motreaksjon på at børsene har steget jevnt og trutt ganske lenge.
– Når markedet har steget lenge, er det mer sårbart for selv små skuffelser. Det er nærmest umulig å spå markedet på kort sikt. På kort sikt skyldes stort sett kursbevegelser helt andre ting enn fundamentale forhold i de underliggende selskapene. Det som er viktig for oss, er å se at de fundamentale forholdene i økonomien fortsatt er gode, og at selskapene våre fortsatt tjener godt med penger. Aksjekursene vil over tid reflektere den underliggende verdiskapingen i selskapene, sier han.
Odin investerer langsiktig i selskaper med høy avkastning på investert kapital og sterke markedsposisjoner, og aldri i selskaper uten inntjening, forteller Miller. Han er heller ikke glad i selskaper med for mye gjeld.
– Vi vil utelukkende eie selskaper som tilfredsstiller Odin-modellens strenge krav til kvalitet. Gjennom å ha strenge krav til hva slags selskaper vi skal investere i, unngår vi som oftest de mest risikable selskapene. Forvaltning av egne og andres penger dreier seg i stor grad også om å unngå store tap. De aller dårligste investeringene gjøres som regel i selskaper som er kraftig belånt og/eller ikke har en utprøvd forretningsmodell. De selskapene ligger vi unna. De selskapene vi investerer i er sjeldent på topp eller bunn i enkeltår, men over tid er det ofte gode kvalitetsselskaper som har gitt aller best avkastning, sier investeringsdirektøren.
Miller trekker blant annet frem disse fire porteføljeselskapene for å illustrere hva slags aksjer han mener vil klare seg relativt godt, selv i en eventuell økonomisk nedtur.
Investeringsselskapet til superinvestor Warren Buffett er verdt mer enn et halvt Oljefond, og kontrollerer en rekke underliggende selskaper innen ulike bransjer. Blant de største posisjonene finner du alt fra Apple og Bank of America til Coca-Cola og næringsmiddelselskapet Kraft Heinz.
– Med sin diversifisering og relativt defensive eksponering kan selskapet forventes å klare seg fint gjennom både børsfall og resesjoner. Konglomeratet er godt posisjonert til å levere gode resultater. Den sterke balansen gir gode renteinntekter og fungerer som både kollisjonspute og opsjon, dersom det blir mer uro og usikkerhet i markedet, sier Miller.
Verdens største leverandør av heiser, rulletrapper og rullebånd, som tilbyr produkter og tjenester i mer enn 200 land. Selskapet har omtrent alle egenskapene Odin ser etter; en ledende posisjon, prismakt og kundene bytter sjelden serviceleverandør.
– At rundt 85 prosent av driftsresultatet kommer fra servicekontrakter på mer enn to millioner heiser, gir en stabil og forutsigbar kontantstrøm som vokser over tid og kan brukes til utbytter eller tilbakekjøp av egne aksjer, sier Miller.
Otis har installert denne skreddersydde glassheisen i Empire State Buildings observatorium i 102. etasje. Det var også Otis som konstruerte og installerte bygningens originale heiser i 1931. (FOTO: Otis)
Et av Skandinavias største entreprenørselskaper, som har levert god avkastning over tid.
– Entreprenørvirksomhet handler om fornuftig risikohåndtering, og her hjelper det å være en stor aktør med gode rutiner. Tross de seneste årenes raske renteoppgang har ordreinntaket vært godt, og vi forventer gradvis bedre marginer, ettersom kostnadsinflasjonen har avtatt, sier Miller.
Det begynte med brostein i Norge i 1936. I dag bygger Veidekke veier, tunneler, broer og bygg i hele Skandinavia. (FOTO: Veidekke)
Hygiene- og helseselskap som har salgsaktiviteter i ca. 150 land. Essity produserer blant annet tørkepapir, doruller, bleier og bind, og står bak kjente merkevarer som Tork, Libero, Tena og Libresse.
– Essity har en verdensledende posisjon i toalett- og tørkepapirmarkedet, og etterspørselen etter selskapets produkter er stabil. Samtidig er aksjen attraktivt priset, sier Miller.
Les Alexander Millers markedskommentar for august:
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter.