Disse aksjene har ekspertene kjøpt og solgt nå
Spillbransjen er blitt mer interessant, og prisingen av en av verdens største sjokoladeprodusenter er blitt mer spiselig, mener forvalter Robin Øvrebø. Disse selskapene har Odin kjøpt nå, disse har vi solgt – og derfor har vi gjort det.
Selskapet bak dataspillene The Sims og FC24 (tidligere FIFA), USAs største sjokoladeprodusent, og en av Nordens største nettmeglere er blant Odins nye porteføljeselskaper. Også de siste ukene har gitt gode kjøpsmuligheter, selv om mange selskaper er høyt priset.
– Vi har kjøpt oss inn i noen gode og attraktivt prisede selskaper som vi mener vil ha høy verdiskaping i tiden fremover, sier forvalter Robin Øvrebø.
Odins forvaltere forsøker å tenke minst mulig på hvorvidt stemningen på børsene er optimistisk eller pessimistisk – de fester heller blikket på selskapene.
– Aksjekursene vil over tid reflektere den underliggende verdiskapingen i selskapene. Vi er opptatt av å investere i selskaper som har prestert over tid, som har sterke markedsposisjoner, og som kan kjøpes til en fornuftig pris, utdyper han.
– Spillbransjen er blitt mer interessant
Den siste tiden har Odin blant annet kjøpt seg inn eller opp i disse 5 selskapene:
Amerikanske Electronic Arts (EA)
Hvis du eier fondsandeler i Odin USA eller Odin Aksje, eier du nå indirekte en bit av EA, som blant annet står bak NHL, Madden NFL, Battlefield, FC24 (tidligere FIFA) og flere Star Wars-spill. EA er nytt porteføljeselskap i Odin USA, og er nå blant de ti største posisjonene i fondet.
Spillbransjen er mer interessant nå enn tidligere fordi markedet har blitt mer konsolidert – med noen få store aktører som innehar og tar markedsandeler, forklarer Øvrebø.
– Gaming har gått fra å være produktbasert med salg av produkter som spilles individuelt, til å bli sosial, interaktiv og engasjerende underholdning. Den sosiale dimensjonen har også gitt større grad av nettverkseffekter, som gjør at massene trekker mot de større titlene. Vi har valgt å investere i EA fordi de har sterke etablerte franchiser, samtidig som de også er villig til å ta en forsiktig tilnærming til nye konsepter. Selskapet har en sterk balanse med netto kontanter, og har fokus på å betale utbytter og kjøpe tilbake aksjer. Prisingen virker fornuftig, samtidig som selskapet bør ha gode muligheter til å vokse, sier Øvrebø.
Amerikanske Hershey
Hvis du eier fondsandeler i Odin USA eller Odin Aksje, eier du nå indirekte en bit av sjokoladeprodusenten Hershey – som har en markedsandel på over 40 prosent i USA, og en relevant posisjon innen andre typer snacks, som popcorn, saltkringler og tyggegummi.
– Hershey har evnet å bygge opp en solid merkevare på hjemmebane, og har i tillegg evnet å øke underliggende kontantstrøm på imponerende vis. Etter vår vurdering har selskapets fokus, i kombinasjon med en langsiktig eier og ledelse, vært viktige suksessfaktorer. Da vi så på selskapet for ett år siden vurderte vi at prisingen var litt høy, men nå har prisingen blitt mer spiselig, mener Øvrebø.
Svenske Nordnet
Hvis du eier fondsandeler i Odin Sverige, Odin Small Cap eller Odin Aksje, eier du nå indirekte en bit av nettmegleren Nordnet.
– De siste seks årene har Nordnet foretatt en svært imponerende forbedringsreise. I dag har de en sterk posisjon i alle de nordiske landene, og det er få selskaper på børsen som har en bedre kombinasjon av god historisk prestasjon, sterk markedsposisjon og dessuten en aksje som handles på attraktive nivåer. Vi ser gode vekstmuligheter fremover, sier forvalter Hans Christian Bratterud.
Norske Salmar
Gjennom 2023 kjøpte Odin Norden seg videre opp i Salmar, verdens nest største lakseoppdretter.
– Etter fusjonen med Norway Royal Salmon i 2022 er Salmars oppdrettsvirksomhet i Norge økt vesentlig. Regjeringens forslag om en ekstraskatt på 40 prosent på norsk oppdrett sendte sjokkbølger inn i næringen og i markedet, og aksjekursene på oppdrettsselskapene falt i størrelsesorden 40-50 prosent høsten 2022. Etter forhandlinger i Stortinget endte satsen på 25 prosent. Skatten skal bare gjelde for den verdiskaping som skjer mens fisken er i sjøen, så skatten for konsernet blir betydelig mindre enn 25 prosent, forklarer forvalter Vigdis Almestad.
Italienske DiaSorin
Hvis du eier fondsandeler i Odin Bærekraft eller Odin Aksje, eier du nå indirekte en bit av det multinasjonale bioteknologiselskapet DiaSorin, som operer innen salg av diagnostiske produkter og tjenester innen immunologi, molekylær diagnostikk og lisensierte teknologier.
– Produktene og tjenestene bidrar til bedre helse og livskvalitet ved å gi helsepersonell de verktøyene de trenger for å gi nøyaktig og tidlig diagnose, noe som kan føre til mer effektiv behandling og bedre pasientutfall. Diagnostikkmarkedet er preget av høy konkurranse dominert av store spillere, men strategien til DiaSorin har vært å posisjonere seg i nisjer der de selv er ledende. Selskapet har de siste 10 årene hatt en egenkapitalavkastning på over 20 prosent, og økt resultat per aksje med rundt 10 prosent årlig, sier forvalter Alexander Løes Nilsson.
Når bør du selge?
I utgangspunktet ønsker Odin å forbli investert over lang tid, med mindre det skjer endringer som tilsier at vi bør selge.
Øvrebø lister opp følgende endringer som tilsier at det kan være fornuftig å selge:
- Når vurderingene du gjorde i investeringstesen viser seg å være feil.
- Når investeringstesen eller rammebetingelsene endrer seg.
- Hvis prisingen blir altfor høy og ikke reflekterer fremtidig verdiskaping, noe som kan redusere sannsynligheten for god fremtidig avkastning. Det er viktig å skille mellom et godt selskap og en god investering; et godt selskap kan bli for dyrt selv om det leverer godt.
- Alternativkostnaden. Hvis du finner en investeringsidè som du tror at du kan få bedre/tryggere avkastning på.
Blant selskapene Odin nå har solgt seg helt ut av er Norsk Hydro, den amerikanske banken Hingham Institution for Savings, og det irske ingrediensselskapet Kerry Group.
– Kerry Group er det selskapet vi har eid lengst i Odin Global. Vi kjøpte våre første aksjer i juni 2009, og siden den gang har aksjekursen steget med over 400 prosent. Men de siste årene har selskapet levert svakere resultatutvikling enn vi har vært vant til, og vi er skuffet over både den organiske veksten og kapitalallokeringen. Relativt dyre oppkjøp, som ikke har levert den veksten vi kunne forvente, har lagt press på kapitalavkastningen, forklarer forvalter Harald Nissen.
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter. Disse er tilgjengelig på www.odinfond.no.