Vi har noen tekniske problemer med noen funksjoner i vår app. Vi beklager bryderiet og jobber med en løsning. Du kan logge inn i Odinonline for å se din beholdning. Du kan også se våre kurser her

Ansvarlige investeringer: Odin Forvaltnings oppfølging av selskaper med tilknytning til krigen i Gaza og konflikten på Vestbredden

I lys av den pågående krigen i Gaza og økt bosettervold på Vestbredden har Odin Forvaltning gjennomført skjerpede aktsomhetsvurderinger for å kartlegge og følge opp investeringer med mulige koblinger til alvorlige menneskerettighetsbrudd og brudd på folkeretten.

Ansvarlig for ESG i Odin Forvaltning, Marte Storaker.
Forfatter
Publisert
4. juli 2025

Et tydelig ansvar for menneskerettighetene

Som fondsforvalter har Odin Forvaltning et tydelig ansvar for å opptre i tråd med internasjonale standarder for ansvarlig næringsliv. – Det innebærer at vi skal gjøre vårt ytterste for å unngå å bidra til, eller være knyttet til, brudd på menneskerettighetene – også i komplekse og politisk sensitive kontekster som konfliktområder, sier Marte Storaker, ESG-ansvarlig i Odin Forvaltning.

Odin har over tid overvåket hvorvidt selskaper har virksomhet i okkuperte palestinske områder. Utviklingen i konflikten i Gaza og på Vestbredden gjorde at Odin gjennomførte skjerpede aktsomhetsvurderinger i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

Skjerpede aktsomhetsvurderinger

For å vurdere om selskapers virksomhet bryter med Odins retningslinjer, ble det utarbeidet et eget rammeverk for skjerpede aktsomhetsvurderinger med støtte fra en ekspert på menneskerettigheter. Arbeidet omfattet både Odins diskresjonære forvaltning og fond. Det ble gjennomført:

  • Gjennomlysning av Odins fond og porteføljer for å identifisere selskaper med aktivitet på okkuperte palestinske områder. Gjennomgangen tok utgangspunkt i FNs database over selskaper anklaget for aktiviteter i okkuperte palestinske områder og lister publisert av sivilsamfunnsorganisasjoner, deriblant Who Profits og Don’t Buy Into Occupation.
  • Vurdering av selskapene som ble identifiser, inkludert analyse av graden av involvering i mulige menneskerettighetsbrudd, hvilke varer eller tjenester som tilbys, hvem kundene er, og om selskapenes aktiviteter kunne anses å gi et vesentlig bidrag til opprettholdelsen av okkupasjonen. Selskapenes egne rutiner for aktsomhetsvurderinger og håndtering av virksomhet i konfliktområder ble kartlagt og vurdert opp mot internasjonale standarder.
  • Dialog og informasjonsdeling med sivilsamfunnsorganisasjoner om konflikten og selskaper
  • Oppfølging av selskaper for å signalisere forventninger og vurdere deres arbeid med skjerpet aktsomhet.

Kartleggingen resulterte i tiltak der investeringer med uakseptabel risiko for brudd på menneskerettigheter ble fulgt opp og i enkelte tilfeller avviklet. Det har også gjort at Odin har unngått å investere i obligasjoner fra selskaper tilknyttet aktivitet på okkuperte områder. Oppfølgingen har prioritert selskaper med aktiviteter eller leveranser som kan innebære forhøyet risiko for å være direkte knyttet til menneskerettighetsbrudd i konfliktområdet.

– Vi ser at det er behov for både skjerpet metodikk og tettere samarbeid – både internt og eksternt. Derfor har vi videreutviklet verktøyene våre for skjerpede aktsomhetsvurderinger, sier Storaker.

Hun understreker at arbeidet med ansvarlige investeringer er dynamisk: – Dette er et område i stadig utvikling. Vi må være villige til å tilpasse oss og lære underveis, i takt med at både konfliktbildet og forventningene til ansvarlige investeringer endrer seg.

Utfordringer og dilemmaer

Odin anerkjenner at det ofte er begrenset tilgang til pålitelig informasjon om selskapers aktivitet i konfliktområder. Dette gjør det krevende å vurdere både graden av involvering og alvorlighetsgraden.


– Et sentralt dilemma er balansen mellom å være en ansvarlig eier og det å trekke seg ut. Mange selskaper opererer i krevende kontekster, men det betyr ikke nødvendigvis at de er medansvarlige for menneskerettighetsbrudd, sier Storaker.

– Det er viktig å bruke eierposisjonen vår til å fremme forbedringer der det er mulig. Uttrekk skal være siste utvei – ikke første refleks.

Anbefalinger fra internasjonal ekspertise tilsier at investorer følger opp aktørene for å signalisere forventninger over tid, fremfor umiddelbar uttrekk. Odin har valgt å følge denne tilnærmingen.

Samarbeid og veien videre

For å styrke arbeidet med ansvarlige investeringer vil Odin fortsette dialogen med sivilsamfunnsaktører, dele erfaringer og lære av andre. Overvåking av investeringer med tilknytning til konflikten er nå en fast del av vår kvartalsvise screening. Dette inkluderer:

  • FNs database
  • Etikkrådets og NBIMs eksklusjonslister
  • Rapporter fra sivilsamfunnsorganisasjoner

Odin Forvaltning vil fortsette å utvikle arbeidet med ansvarlige investeringer i møte med et stadig mer komplekst konfliktbilde. Selskaper og eksterne forvaltere vil bli fulgt opp for å sikre at investeringene er i tråd med internasjonale menneskerettighetsstandarder og Odins egne retningslinjer for ansvarlig forvaltning.

Retningslinjer for ansvarlig forvaltning

Retningslinjer for ansvarlig forvaltning av verdipapirfond i Odin Forvaltning.