Aktivt eierskap: Hvordan vi jobber med våre selskaper

Som en av Nordens ledende kapitalforvaltere tar vi i Odin vårt ansvar som langsiktige og aktive eiere på største alvor. Vi mener at selskaper som integrerer samfunnsansvar, miljøhensyn og etiske prinsipper i sin virksomhet ikke bare bidrar til bærekraftig samfunnsutvikling, men også skaper bedre forutsetninger for langsiktig suksess og lønnsomhet. Vårt mål er å sikre at våre porteføljeselskaper er godt rustet for fremtidens utfordringer og skape verdier for både aksjonærer og samfunn.

Forfatter
Publisert
11. desember 2024

Hva betyr det å være en aktiv eier?

Aktivt eierskap betyr å utnytte våre rettigheter og innflytelse som aksjonærer til å påvirke selskapene vi eier i miljø-, samfunns- og styringsspørsmål (ESG). I henhold til PRI (Principles for Responsible Investments) omfatter eierskapsutøvelse ikke bare å stemme på selskapets retningslinjer, men også å engasjere selskapsledelsen til å drive langsiktig og bærekraftig verdiskaping.

I nordiske selskaper, hvor vi ofte er blant de største eierne, har vi jevnlige møter med selskapenes ledelse og styrer for å føre en konstruktiv dialog. Denne strategien styrker selskapenes arbeidsmåter og bidrar til verdiskaping for aksjonærene, samtidig som den kommer samfunnet og miljøet til gode.

I Norden er aktivt eierskap en naturlig del av vårt bærekraftsarbeid. I motsetning til indekser/passive investorer, tar vi en aktiv rolle for å påvirke spørsmål knyttet til klimaendringer og selskapsstyring. Dette proaktive engasjementet hjelper bedrifter med å nå sine økonomiske mål samtidig som de tar et bredere samfunnsansvar. Gjennom dialog og samarbeid bidrar vi til et mer bærekraftig investeringslandskap og sikrer at selskaper er ansvarlige overfor både aksjonærer og lokalsamfunnene de opererer i.

Effekter av eierskapsutbygging

Forskning viser tydelig at strategier for eierskapsutøvelse både skaper samfunnsgevinster og bedrer investeringsresultatene. ISS-rapporten «Active Ownership: Insights from Global Asset Owners» viser at direkte engasjement med selskaper ofte fører til forbedrede ESG-prosesser. Ansvarlige investeringer og eierskapsutøvelse bidrar ikke bare til bærekraftig vekst, men styrker også langsiktig finansiell avkastning. En studie av Edmans, Levit og Schneemeier i "Socially Responsible Divestment" fremhever at engasjement ofte er mer effektivt enn å selge eierandeler. Å påvirke selskaper innenfra akselererer endring og styrker langsiktig investeringsverdi. For nordiske kapitalforvaltere, hvor bærekraft og langsiktighet er sentrale verdier, er eierskapsutøvelse en nøkkelfaktor for å lykkes.

Slik jobber vi i Odin med aktivt eierskap

I Odin er eierskapsutøvelse en langsiktig forpliktelse til å skape bærekraftige verdier for våre investorer og samfunnet. Ved å integrere ESG-faktorer i vårt investeringsarbeid, streber vi etter å drive positiv endring og bevare verdiskaping. Vi opprettholder transparente relasjoner med selskapsstyrer og ledelser gjennom veloverveide dialoger, noe vi har gjort i over 30 år. Vår påvirkningsstrategi inkluderer å stemme på generalforsamlinger og samarbeide med andre investorer for å øke vår innflytelse, spesielt i større globale selskaper der vi er mindre eiere. I mindre selskaper i våre hjemmemarkeder er dialogen vår mer direkte og dyptgående. I 2024 er våre forvaltere representert i valgkomiteene for 9 selskaper i Sverige, og 4 i Norge.

Bærekraft i fokus

Et av våre prioriterte områder er klimaendringer. Vi støtter Science-Based Target-initiativet (SBTi) og oppfordrer selskaper til å sette kortsiktige, langsiktige og nettonull mål i tråd med Parisavtalen. I løpet av de tre første kvartalene av 2024 hadde vi over 30 møter med svenske porteføljeselskaper for å diskutere klimamål. 30. september 2024 hadde ODIN Sverige 15 selskaper med verifiserte kortsiktige SBTi-mål, som representerer 56 prosent av porteføljens verdi, med ytterligere 11 prosent forpliktet til å sette mål om kort tid.

Vi jobber også med bærekraftsledelse, der vi hjelper bedrifter med å forberede seg på nye regelverk, for eksempel CSRD-rapportering. I løpet av de tre første kvartalene 2024 ble dette diskutert med 32 selskaper i våre fond ODIN Small Cap og ODIN Micro Cap. Vi ser at våre porteføljeselskaper er godt forberedt, men samtidig ydmyke med tanke på kompleksiteten i overgangen som kreves.

Utfordringer ved eierskapsutøvelsen

Eierskapet er ressurskrevende og krever både tid og kompetanse. Noen selskaper kan være motvillige til å endre seg, og det er ofte vanskelig å tallfeste resultatene av vårt engasjement og aktiviteter. Til tross for disse utfordringene er vi opptatt av å utvikle vår metodikk, sette tydeligere mål og sikre at vår innsats bidrar til langsiktig verdiskaping og et bærekraftig forretningsmiljø.

Kilder: Odin 2024-09-30; ESMA-uttalelse, "Bærekraftige investeringer: Tilrettelegging av investorreisen", 2024; ISS, «Aktivt eierskap: Innsikt fra globale kapitaleiere», 2020; Edmans, A., Levit, D., & Schneemeier, J. (2023). «Sosialt ansvarlig avhending.» Det europeiske instituttet for eierstyring og selskapsledelse – finansarbeidsdokument nr. 823/2022.