I disse dager sender vi ut kundeerklæringskjemaer via Kundesjekk til våre kunder. Dette tiltaket er en del av vårt arbeid for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Les mer her.

5 strategier for å investere større beløp i aksjemarkedet

Her går vi i dybden på fem forskjellige strategier for å investere et større beløp i aksjemarkedet, som kan gjøre underverker for avkastningen din.

Odinbilder, Odin bild
Forfatter
Publisert
18. mai 2020

Hvis du har et større beløp i banken som du ønsker å investere i aksjemarkedet, står du nå ovenfor en ordentlig hodepine. For hva er lurest? Bør du investere hele beløpet på en gang, eller bør du dele opp beløpet og spre fondskjøpene over tid? Eller er det smartere å lage en regel hvor utviklingen i markedet styrer kjøpene?

Mulighetene er flere, og hva som er best for deg er ikke alltid lett å si. Strategier for å investere større beløp handler nemlig like mye om å redusere sjansen for at du vil angre på hvordan du velger å gjøre det, som å maksimere avkastningen din. Det viktigste er uansett at du kommer i gang og at pengene ikke blir stående for lenge på bankkonto.

Jeg skal nå forklare fem strategier du kan vurdere når du skal investere et større beløp i aksjemarkedet, samt fordelene og ulempene med hver enkelt.

1. Investér hele beløpet på en gang

Du kan ta hele beløpet og investere på en gang. Dette er det rasjonelle valget, og du vil garantert ikke kjøpe på topp nå som aksjemarkedet allerede har falt en del. Noen ganger er det deilig å bare bli ferdig med det. Her kan du også lene deg på historiske avkastningstall og betrygge deg med at det globale aksjemarkedet typisk stiger over tid.

I figuren under ser du hvordan aksjemarkedet har trosset alt fra krig og pandemier til terror og finanskriser siden 1970 og frem til i dag.

Ikke noe for pyser

Det er likevel en viss sjanse for at du vil angre om du investerer alt på en gang. Bekymringen flere har nå er at markedet skal falle brått rett etter at de har investert. Slikt kan skje – børsfall i ny og ne må du regne med. For enkelte kan frykten for å “trå feil” på kort sikt bli for vond å trosse, selv om det selvsagt får lite å si for den langsiktige avkastningen din.

Her ser du hvordan det globale aksjemarkedet har utviklet seg fra 1969 og frem til mai 2020, til tross for krig, finanskriser, terror og pandemier.

2. Del opp beløpet og spre kjøpene over tid

Du kan dele opp beløpet du ønsker å investere og spre fondskjøpene dine over tid. Det er kanskje den enkleste måten å unngå den ekle følelsen av å ha valgt feil tidspunkt å investere i aksjemarkedet på. En slik tilnærming er ikke den mest rasjonelle, ettersom det beste typisk er å investere alt på en gang. Men det minsker sjansen for at du vil angre deg.

Du kan for eksempel gjøre det slik:

Ta summen du ønsker å investere, og del det opp i fire like store deler som hver del utgjør 25 prosent av beløpet. Deretter investerer du en fjerdedel av pengene for eksempel den 15. i hver måned de neste fire månedene fremover. Hvis du skal investere en million, vil det si at du kjøper for 250 000 kroner i måneden til du er tom for penger.

Her finnes det ingen fasit

Noen liker å dele beløpet opp i et-par tre deler og spre kjøpene over måneder eller til og med kvartal. Andre igjen kan foretrekke å dele beløpet som skal investeres opp i mange mindre summer, og så spre kjøpene over uker i stedet. Det som er viktigst her er at du gjør det du føler er rett for deg og pengene dine, og gjennomfører i praksis.

3. Ta deg ekstra god tid?

Noen ganger tar det mer enn et par måneder fra et børsfall starter til aksjemarkedet igjen tangerer gamle høyder. For eksempel tok det nesten seks år før det globale aksjemarkedet hadde hentet seg inn etter fallet som startet i juni 2007 under Finanskrisen i 2007-2009.

Jeg sier ikke at vi vil få en varig nedgangsperiode. Ingen kan spå utviklingen i aksjemarkedet med særlig sikkerhet. Men er du overbevist om at koronakrisen blir langvarig, kan det hende at du ønsker å spre fondskjøpene dine over en lengre periode enn vanlig?

Det kan for eksempel være seks måneder, tolv måneder eller til og med tjuefire måneder. Alt etter hvor lenge du tror kononavirusets klamme hånd vil henge over aksjemarkedet.

Ulemper også her

Nedsiden med en slik plan er at aksjemarkedet kan stige tilbake til gamle høyder raskere enn du forventer. Og da blir nok avkastningen mindre enn du først så for deg. For når markedet snur opp etter børsfall kan det gå raskt – raskere enn du rekker å reagere.

4. Velg dine egne kriterier for kjøp

Du kan lage din egen regel for når du skal investere pengene. Utgangspunktet her er at du vedder på at aksjemarkedet vil falle mer. Dette er noe spekulativt, og markedstiming er nærmest håpløst. Men hvis det hjelper deg med å få pengene dine i arbeid i aksjemarkedet, fremfor å bli stående på bankkonto, så har du min velsignelse.

Si du ønsker å investere en million kroner som i dag står i banken, og er overbevist om at aksjemarkedet skal falle videre.

Da kan du for eksempel lage en regel som sier:

Du skal investere 25 prosent av millionen når det globale aksjemarkedet målt ved aksjeindeksen MSCI World i amerikanske dollar er ned 20 prosent fra den forrige toppen, 25 prosent av millionen når det er ned 30 prosent og de resterende 50 prosentene når det er ned 40 prosent eller mer.

Hvis du brukte denne regelen for å investere gjennom koronakrisen, ville du allerede ha investert 500 000 kroner, altså halvparten av millionen. I mars var det globale aksjemarkedet ned 20 prosent i amerikanske dollar. Og få dager senere var det ned over 30 prosent. Mer falt det ikke denne gangen, og 23. mars snudde markedet opp igjen.

Dette viser også utfordringen med en slik plan.

Et godt tips her

Børsfall på 30 prosent skjer i snitt hvert tiende år. Fall på 40 prosent eller mer er enda sjeldnere og skjedde sist under Finanskrisen i 2007-2009. Du risikerer dermed å bli sittende med resten av pengene på bankkonto i lang tid, hvor avkastningen er fraværende.

Du kan derfor vurdere å lempe på kravene som skal utløse kjøp. I tillegg kan du sette en dato frem i tid, for eksempel tolv måneder, for når hele beløpet skal være investert. Da unngår du å bli sittende med pengene i banken, hvis du er “uheldig” og treffer en lengre børsopptur.

5. Såkalt “Value Averaging”

Med “value averaging” setter du deg konkrete mål for hvor mye markedsverdien av fondsinvesteringen din skal være til forskjellige tider, for eksempel hver måned. Størrelsen på beløpet du investerer i måneden vil dermed variere med utviklingen i aksjemarkedet.

Si du skal investere en million kroner i aksjemarkedet. Du deler beløpet på ti og planen er å investere 100 000 kroner hver måned de neste ti månedene. Samtidig bestemmer du at du skal investere 100 000 kroner den første måneden, 200 000 kroner den andre, 300 000 den tredje og så videre, frem til den tiende måneden, hvor målet er å ha investert alt.

Tvinger deg til å gjøre som proffene

Hvis aksjemarkedet faller og verdien av pengene du allerede har investert synker, vil du måtte investere mer enn 100 000 kroner for å nå målene du har satt deg underveis. Faller verdien for eksempel 25 prosent den andre måneden, må du investere 125 000 kroner, altså 25 000 kroner mer, for å nå målet om å ha 200 000 kroner investert.

Det geniale med en slik plan er at den tvinger deg til å investere ekstra mye når aksjemarkedet faller – akkurat som proffene gjør, og det er bra. Ulempen er at det kan ta lang tid å investere pengene hvis du iverksetter den på starten av en oppgangsperiode.

Her ser du hvordan “value averaging” med utgangspunkt i en million kroner som skal investeres, hvor du ønsker en økning i markedsverdien på 100 000 kroner fra en måned til den neste, ville utviklet seg i de fire første månedene av 2020. Legg merke til hvordan du da ble tvunget til å kjøpe for ekstra mye under børsfallet i mars.

Viktigst å komme i gang

Hver av de fem strategiene for å investere større beløp i aksjemarkeder byr på både fordeler og ulemper. Det er altså en sjanse for at du vil angre, uansett hvordan du velger å gjøre dette. Samtidig er det ikke slik at du må velge kun en av strategiene.

For eksempel kan du investere en tredjedel av beløpet med en gang, fordele en tredjedel på syv enkeltkjøp hver måned fremover, samtidig som du har en tredjedel i bakhånd for å investere mer hvis aksjemarkedet skulle falle videre.

Da øker du sjansen for å treffe godt på en eller flere av beslutningene dine. Hvordan du gjør det i praksis er selvsagt opp til deg. Men her håper jeg du i hvert fall har fått innblikk i de ulike tilnærmingene som finnes for å investere større beløp i aksjemarkedet.

Det viktigste er nå at pengene du skal investere i aksjemarkedet ikke blir stående for lenge på en bankkonto. I så fall risikerer du å gå glipp av mye penger. Du bør derfor velge en av strategiene over, eller en kombinasjon av flere, og komme i gang!