Slik kan rentekutt påvirke fondene dine
Renteutviklingen påvirker avkastningen i både aksjefond og rentefond, men ikke nødvendigvis slik mange tror. Her forklarer ekspertene hvordan det henger sammen.
Publisert
9. oktober 2024
Etter kraftig renteoppgang de siste årene, har flere av verdens sentralbanker begynt å kutte styringsrentene. Norges Bank har varslet at første rentekutt i Norge mest sannsynlig kommer i første kvartal neste år. Når styringsrentene justeres, påvirkes markedsrentene og hele økonomien. Hva kan dette bety for fondene dine?
– Renten påvirker finansmarkedene gjennom flere kanaler. For rentefond avhenger svaret blant annet av hva slags rentefond du har, sier renteforvalter Mariann Stoltenberg Lind i Odin Forvaltning.
Lavere renter er normalt positivt for aksjemarkedet, men virkningen vil avhenge av hvorfor rentene kuttes, forteller Odins investeringsdirektør Alexander Miller.
– Lavere renter er bra for børsene så lenge det ikke skyldes en økonomi som er veldig svak, sier han.
Lavere renter og god økonomisk vekst er en «drømmesituasjon» for aksjemarkedet, sier investeringsdirektør Alexander Miller i Odin Forvaltning.
Slik påvirker renten aksjemarkedet
Sammenhengene i økonomien og finansmarkedene er kompliserte. Men isolert sett er dette de viktigste årsakene til at aksjemarkedene liker seg best når rentene er lave eller faller:
- Verdien av fremtidig inntjening, som er verdien av en aksje, øker når rentene faller (diskonteringsrenten faller og nåverdien øker).
- Lavere renter på trygge plasseringer som bankinnskudd og kortsiktige rentepapirer gjør det relativt sett mer attraktivt å ta risiko for å oppnå bedre avkastning (ved å investere i aksjemarkedet).
- For et selskap med gjeld vil reduserte rentekostnader øke profitten, og terskelen for å investere i vekst går også ned fordi avkastningskravet går ned.
- Fordi ulike aktører i økonomien isolert sett får bedre råd som følge av reduserte renter, vil konsum- og investeringsviljen totalt sett gå opp, og dermed øke aktiviteten i næringslivet og selskapenes inntektsmuligheter.
– Alt annet likt er lavere renter positivt for alle risikable investeringer, der verdien ligger i fremtidig inntjening og kontantstrøm. Men det er veldig stor forskjell på å kutte rentene i en god økonomi, noe man kan gjøre så lenge inflasjonen er lav, eller å kutte rentene som en respons på en dårlig økonomi, sier Miller.
Han påpeker at det kan se ut som USA – verdens ledende økonomi, som er en viktig drivkraft for global vekst – klarer seg godt til tross for renteoppgangen de siste årene, men han ser likevel noen skyer i horisonten.
– Markedet har ønsket seg lavere renter lenge. Det ønsket er i ferd med å gå i oppfyllelse. Likevel skal du være forsiktig med hva du ønsker deg, siden fallende renter er en indikasjon på en svekket økonomi, sier han.
Slik påvirker renten rentefond
Selv om det er lavere risiko forbundet med å spare i rentefond enn i aksjefond, synes nok mange at mekanismene bak rentefond er langt vanskeligere å forstå. Det finnes nemlig mange ulike typer rentefond, som kan ha vidt forskjellige egenskaper og som kan reagere ulikt på renteendringer.
Mens et aksjefond investerer i egenkapitalen til ulike selskaper og eier aksjer i selskapene, investerer rentefond i gjeld og eier obligasjoner. Avkastningen i rentefond er knyttet til både løpende renter og kurseffekter.
– Hvis renteutviklingen blir slik markedet forventer, får vi ingen store utslag i obligasjonskursene. Men hvis markedsrentene faller, stiger obligasjonskursene. Det skyldes at den renten det er avtalt at obligasjonen gir, fremstår som relativt sett bedre enn den du da kan få i markedet, forklarer renteforvalteren.
Selv flytende rentepapirer vil stige litt i kurs når markedsrentene faller, fordi rentene på disse lånene normalt resettes hver tredje måned, men kursøkningen vil være langt lavere enn for obligasjoner med lang rentebinding.
Stoltenberg Lind oppsummerer de viktigste effektene av rentefall på ulike typer rentefond slik:
- Pengemarkedsfond eller likviditetsfond, som investerer i kortsiktige rentepapirer med lav risiko, kan gå litt i pluss umiddelbart på et rentefall. Disse fondene ender likevel opp med lavere avkastning enn om renten hadde vært uforandret i løpet av relativt kort tid, fordi den negative renteeffekten (i form av at de nye investeringene fondet gjør vil gi lavere renteinntekter) raskt dominerer over den positive kurseffekten.
- For fond med lengre gjennomsnittlig rentebinding kan det være omvendt. Rentefond som investerer i rentepapirer med lang løpetid vil tjene på at markedsrenten faller, fordi den positive kurseffekten vil dominere over den negative renteeffekten.
Slik ser ekspertene på fremtiden
Stoltenberg Lind påpeker at rentemarkedet allerede har priset inn flere rentekutt fra Norges Bank.
– Hvis det ender opp med at renten faller mer enn rentemarkedet har priset inn, vil det kunne lønne seg å ha plassert pengene dine i fond med lengre løpetid (durasjon). Men hvis det ender opp med at renten faller mindre enn det som er priset inn, vil det være omvendt. Korte renter er nå høyere enn lange renter, så den løpende avkastningen er i dag høyere på kortsiktige rentepapirer med lav risiko, sier renteforvalteren.
Hun tilføyer at det er vanskelig å spå hvordan markedsrentene vil utvikle seg lenger frem i tid, og at hva som passer hver enkelt sparer eller investor vil avhenge av flere forhold.
– Slik utsiktene er i dag, mener vi at både rentefond og kombinasjonsfond, som består av både aksjefond og rentefond, fremstår som gunstige alternativer eller supplement til aksjefond, hvor du får fornuftig forventet avkastning med lavere risiko enn i rene aksjefond, sier Stoltenberg Lind.
Miller påpeker at også børsene har priset inn at styringsrentene skal ned og de effektene dette kan ha for selskapenes inntjening. Det som gjenstår å se er hvordan inntjeningen faktisk vil utvikle seg.
– Det er mye uroligheter i verden, men det har hatt usedvanlig liten betydning for børsene. Det har vært mest fokus på økonomien og inntjeningen til selskapene. Mange begynner å bli redde for at rentekuttene kommer for sent, men nå ser det ut som økonomien i det store og hele unngår en varig nedtur. Lavere renter og god økonomisk vekst er en «drømmesituasjon» for aksjemarkedet, og det er dette som nå ser ut til å utspille seg, sier Miller.
Les Alexander Millers markedskommentar for september:
Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, forvalters dyktighet og kostnader. Avkastningen kan bli negativ. Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Flere opplysninger finner du i fondenes nøkkelinformasjon, prospekt og vedtekter.