Rentefall – forsiktig med hva du ønsker deg!

Høsten er ofte kjennetegnet av volatile og fallende børser. Likevel steg børsene i september, mye takket være rentekutt fra flere sentralbanker og stimulipakker fra Kina. Lavere renter er bra for børsene så lenge det ikke skyldes en økonomi som er veldig svak.

Forfatter
Publisert
2. oktober 2024

Børsutviklingen i september
September ble til slutt en nokså bra måned på de fleste børsene til tross for at vi nå har gått inn i høstmånedene. Høsten er en periode hvor analytikerne og selskapene må se nøye på inntjeningsestimatene for inneværende år. Flere selskaper har kommunisert at forventningene til 2024 har vært for høye. Denne perioden er tradisjonelt den svakeste perioden på børsene. Starten på september var også preget av et slags stemningsskifte der markedet ble stadig mer nervøs for hvordan det egentlig står til med økonomien, og at man var redde for at rentekuttene kommer for sent. Inflasjonen faller og det er bra, men i flere land ser man tegn til at arbeidsledigheten er i ferd med å øke.

I tillegg ble slutten av måneden preget av en ytterligere eskalering i Midtøsten etter Israels «personsøker-angrep». Situasjonen i Midtøsten ligner mer og mer på en regulær krig, noe markedet har fryktet skulle skje. Til tross for dette ble september, til slutt, en god måned på de fleste børsene. Rentefall fra den amerikanske sentralbanken og flere stimulipakker fra Kina var med på å snu stemningen til det positive denne måneden. Selv om et rentekutt på 50 basispunkter delvis var ventet fra den amerikanske sentralbanken så reagerte markedet positivt på dette. Litt mer overaskende var det at kinesiske myndigheter annonserte en rekke tiltak for å få fart på økonomien igjen, hvor rentekutt, tilførsel av likviditet til bankene, og lettelser i restriksjoner rundt kjøp og utleie av boliger var noen av tiltakene. Dette førte til en kraftig oppgang i det kinesiske aksjemarkedet mot slutten av måneden.

Lavere renter er vel bra….?
Siden høsten 2022 har børsene steget betydelig. Den viktigste årsaken til dette har vært forventninger om at sentralbanken i første omgang var ferdige med å heve rentene, og i neste omgang ville begynne å kutte de. Det eneste som kunne stoppe rentefallet var fortsatt høy inflasjon. Det har tatt sin tid, men nå har inflasjonen i de fleste land kommet ned på et nivå hvor mange sentralbanker har begynt å senke rentene, samt at flere sannsynligvis vil følge etter de neste månedene. Da skulle vel alt være fryd og gammen i markedet? Lavere renter er tradisjonelt veldig positivt for aksjemarkedet. Verdien av fremtidig inntjening (som er verdien av en aksje) øker når rentene faller.

Likevel opplever vi nå at markedet er litt engstelig. Arbeidsledigheten er i ferd med å øke i mange land, og så langt har det vært sparsomt med rentekutt fra sentralbankene. Unntaket er USA og noen andre europeiske land der rentene har blitt satt ned i det siste. Mange begynner å bli redde for at rentekuttene kommer for sent, og at økonomien vil gå inn i en resesjon. Det er veldig stor forskjell på å kutte rentene i en god økonomi, noe man kan gjøre så lenge inflasjonen er lav, eller å kutte rentene som en respons på en dårlig økonomi. Lave renter er ikke nødvendigvis bare positivt, hvis det reflekterer en økonomi som er veldig svak.

Ofte er det slik at sentralbankene hever rentene for å dempe inflasjonen og/eller den økonomiske veksten. Store rentehevinger fører veldig ofte til børsfall og resesjoner. Da må sentralbanken kutte rentene aggressivt for å rette opp i sine egne feil. Denne gangen er det kanskje annerledes. Det kan se ut som i hvert fall amerikansk økonomi klarer seg godt til tross for renteoppgangen de siste årene. Sentralbanken kan nå kutte rentene fordi inflasjonen har falt, IKKE fordi økonomien er svak. Dette er en vesentlig forskjell fra andre rentesykluser. Lavere renter og god økonomisk vekst er en «drømmesituasjon» for aksjemarkedet, og det er dette som nå ser ut til å utspille seg.

Likevel er det noen skyer på horisonten. Hvorfor begynner sentralbanken å kutte rentene uten at inflasjonen har kommet ned til målet på to prosent? Er de mer bekymret for økonomien enn de vil gi uttrykk for? Vi ser også at arbeidsledigheten har begynt å stige. Amerikanske konsumenter har finansiert konsumet med å kutte sparing i det siste. Med stigende arbeidsledighet har markedet blitt stadig mer bekymret for konsumentene. 70 prosent av amerikansk BNP er privat konsum. Dette kan tvinge sentralbanken til å kutte rentene mye selv om inflasjonen fortsatt ikke er der de vil ha den.

Alt annet likt er lavere renter positivt for alle risikable investeringer, der verdien ligger i fremtidig inntjening og kontantstrøm. Derfor stiger børsene ofte når rentene faller. I Odin liker vi å investere i selskaper som har mulighet til å vokse noe mer enn gjennomsnittet på børsen. I perioder med rentefall stiger gjerne slike selskaper mer enn gjennomsnittet. Verdien av fremtidig inntjening er mer verdt i dag med lavere renter.

Markedet har ønsket seg lavere renter lenge. Det ønsket er i ferd med å gå i oppfyllelse, derfor stiger børsene. Likevel skal man være forsiktig med hva man ønsker seg, siden fallende renter er en indikasjon på en svekket økonomi. Enn så lenge er smaken av «medisinen» bedre enn frykten for sykdommen.