Nytt utseende. Samme filosofi: Les om vår nye drakt her.

Odin
Bærekraftsbibliotek
Metode for karbonavtrykk

Metode for karbonavtrykk

Ved å måle karbonavtrykk setter vi karbonutslipp på agendaen.

Måling av karbonavtrykk

I 2017 begynte vi å måle karbonavtrykket i våre fond. Dette setter søkelyset på karbonutslipp, både for oss som investorer og forvaltere, og for selskapene vi investerer i. Denne bevisstgjøringen er første skritt mot endring.

Karbonavtrykket gir et øyeblikksbilde av utslippene fra selskapene i et fonds aksjeportefølje på et gitt tidspunkt.

Hva er karbonavtrykk?

Karbonavtrykk (her målt ved karbonintensitet) er en måte å måle fondets eksponering mot selskaper med høye utslipp. Karbonavtrykket viser porteføljeselskapenes utslipp (CO2 over ett år) i forhold til deres omsetning (årlig omsetning i fondets valuta), justert for porteføljevekt.

Beregning av karbonintensitet

Beregningene er ikke uttømmende da de ikke inkluderer alle indirekte utslipp. For eksempel inkluderes selskapets utslipp knyttet til innkjøpt elektrisitet (et indirekte utslipp, Scope 2), men ikke utslipp knyttet til en underleverandørs innkjøpte elektrisitet (Scope 3). Vi har basert oss på den nye veiledningen fra Svenska Fondbolagens Forening og brukt analysebyrået Sustainalytics for å utføre beregningene på våre aksjefond.

Nøkkeltallet som vurderes er fondets karbonintensitet, beregnet ved å bruke følgende formel:

Gjennom analysebyrået Sustainalytics mottar vi en rapport som viser fondets karbonintensitet, sammen med en analyse som viser hva som bidrar, på sektor-, geografisk- og selskapsnivå. Andelen selskaper som rapporterer utslippsdata varierer fra fond til fond, og i mange tilfeller er mye av dataene basert på estimater. Ved manglende data estimerer modellen utslippsdata* basert på undersektortilhørighet eller konkurrenter dersom det er mer passende.

De samlede karbondataene på portefølje-, sektor- og selskapsnivå gir oss god innsikt i vår karbonrisikoeksponering og mulige måter å redusere den på.

* Totalt drivhusgassutslipp er her definert som Scope 1 (selskapets direkte utslipp) + Scope 2-utslipp (selskapets indirekte utslipp fra bruk av elektrisitet, varme etc.). Totalt CO2-utslipp er en undergruppe av drivhusgassutslipp, og for de fleste selskaper vil CO2 utgjøre > 90 % av totalt drivhusgassutslipp.

Hvorfor karbonavtrykk?

Karbonavtrykket gir grunnlag for å vurdere visse klimarelaterte økonomiske risikoer, som prisen på karbondioksid, og legger til rette for å påvirke selskapene mot reduserte utslipp, f.eks. gjennom krav knyttet til utslippsreduksjonsmål, risikostyring, forretningsstrategier og åpenhet. Målet bør sees i sammenheng med forvaltningsselskapets samlede bærekraftsarbeid.

Karbonavtrykket gir et øyeblikksbilde av utslippene fra selskapene i fondets aksjeportefølje på et gitt tidspunkt. Verdiene vil variere ettersom selskapenes utslipp endres, og porteføljesammensetningen endres. Valutakursendringer påvirker også beregningen. Vær oppmerksom på at karbonavtrykket ikke viser investeringens totale klimapåvirkning da:

  • Kun noen utslipp er inkludert. Indirekte utslipp fra leverandører er ikke alltid inkludert, og store utslipp som kan skyldes bruken av selskapets produkter er ofte ikke med.
  • Utslippsdata fra selskaper er ikke alltid fullstendige.
  • Målinger utføres kun for enkelte aktivaklasser.
  • Utslippsbesparelser gjennom produkter og tjenester er ikke inkludert.
  • Informasjon om fossile reserver er ikke inkludert.
  • Beregningene sier ingenting om hvor godt en portefølje er posisjonert i forhold til, eller dens bidrag til, en overgang til et lavkarbonsamfunn.

Karbonavtrykk i fondene

Les om Odins karbonavtrykk i bærekraftrapporten.