Vi har noen tekniske problemer med noen funksjoner i vår app. Vi beklager bryderiet og jobber med en løsning. Du kan logge inn i Odinonline for å se din beholdning. Du kan også se våre kurser her

1. halvår 2025 – Trump, toll og krig

Juni var i stor grad preget av eskaleringen i konflikten mellom Israel og Iran. Børsene falt, og oljeprisen skjøt i været da krigen brøt ut. Heldigvis ble krigen kortvarig, og stemningen på børsene steg betraktelig mot slutten av måneden. Første halvår har i stor grad handlet om Donald Trump og toll. Vi har tro på at oppgangen på børsene vil fortsette, drevet av en økonomi som klarer seg bra og gir utsikter for lavere renter.

Forfatter
Publisert
2. juli 2025

Juni - en måned med store svingninger på børsene

De amerikanske børsene endte godt i pluss, mens det var mer blandet bilde på de europeiske børsene. Oslo Børs hadde en god måned, mye på grunn av økte oljepriser. Utviklingen på børsene var i stor grad preget av konflikten mellom Iran og Israel. I midten av juni angrep Israel Iran, og bombet både atomanlegg og energi infrastruktur. Iran svarte med angrep på flere israelske byer og truet samtidig med å stenge Hormuzstredet. I etterkant av disse hendelsene skjøt både oljepriser og shippingrater i været. Mot slutten av måneden ble det heldigvis en våpenhvile, og oljeprisene falt tilbake igjen. Hele situasjonen i Midtøsten viser hvor sårbare markedene og økonomien er for nye eskaleringer i konfliktnivået. 

Noe overraskende senket Norges Bank renten med 0,25 % i juni. Dette er den første rentesenkingen Norges Bank gjør siden pandemien for fem år siden. Norges Bank begrunner rentenedsettelsen med at inflasjonen nå har kommet ned på et nivå der de gradvis kan normalisere rentenivået. Norske kroner har også styrket seg de siste månedene. Det kan godt tenkes at det var med på å gjøre beslutningen om rentenedsettelsen noe enklere. Kronen svekket seg marginalt etter rentebeslutningen, men er fortsatt på et høyere nivå enn for to måneder siden.

1. halvår 2025

Hvis man skal oppsummere første halvår med to ord må det bli; Donald Trump. Veldig mye har handlet om hva presidenten i USA har sagt og gjort. Årets store tema har vært toll eller ikke toll. I stor grad har børsene beveget seg i takt med forventede tollsatser. Børsene, spesielt i USA, var svake frem til begynnelsen av april. Dette var en periode der Trump stadig vekk truet med å ilegge handelspartnere store tollsatser.

Investorene ble, med rette, bekymret for hvordan høye tollsatser ville påvirke veksten i økonomien og inntjeningen til selskapene. Trump virket ikke til å være nevneverdig bekymret for at aksjemarkedet ikke satte stor pris på den økte usikkerheten. Det var først i dagene etter «Liberation Day» den 2. april, der også obligasjonsmarkedet sendte lange amerikanske renter oppover, at Trump så seg tvunget til å endre kurs. Fra og med 8. april har børsene stort sett steget som følge handelsavtaler, utsettelser av toll og generelt en mildere tone fra Det hvite hus. Det kommer nok til å bli innført tollsatser som vi ikke har sett på mange tiår, men neppe like høye som man kunne frykte i begynnelsen av april.  9. juli kan bli en merkedag i så måte. Da går «fredningsperioden» for tollsatsene mot EU ut.

Den siste tiden har konflikten(e) i Midtøsten og faren for ytterligere eskalering med påfølgende høye oljepriser, stjålet mye av oppmerksomheten til investorene. Med en verdensøkonomi som er i ferd med å svekkes og en inflasjon som fortsatt er litt for høy, er økte oljepriser det siste verden trenger nå. Skulle oljeproduksjon eller transport av olje bli rammet, kan vi komme til å se oljepriser på over 100 dollar fatet. Det ville være dårlige nyheter for økonomien, de fleste selskaper og ikke minst for konsumenten. Sannsynligheten for et «oljesjokk» har nok blitt redusert de siste dagene i juni, men faren er på ingen måte over.

Fortsatt god stemning i markedet

Til tross for geopolitisk uro, en uforutsigbar President, høye renter og fortsatt litt for høy inflasjon, holder de fleste økonomiene seg bemerkelsesverdig sterke. Inntjeningen til selskapene har også i det store og hele vært bra de siste kvartalene. Inflasjonen har i tillegg kommet betydelig ned, noe som har gjort at flere sentralbanker er i gang med å senke styringsrentene. Med en økonomi som unngår resesjon, samtidig som rentene kan komme ned er gode nyheter for aksjemarkedet. I tillegg tror vi at Trumps agenda fremover kan ha potensiale til å være mer positiv for markedet. Kongressen er i ferd med å godkjenne betydelige skattekutt. Det er også i ferd med å bli gjort en del dereguleringer, i første omgang innen banksektoren. Vi blir ikke overrasket hvis dette vil være med på å sende aksjemarkedet mot nye høyder de neste månedene.