Vi har noen tekniske problemer med noen funksjoner i vår app. Vi beklager bryderiet og jobber med en løsning. Du kan logge inn i Odinonline for å se din beholdning. Du kan også se våre kurser her

Bak fasaden i et robust marked: Reisebrev fra Sveits

Vi besøkte nylig Sveits – landet med verdens sterkeste valuta, styringsrente på null, et av de dyreste aksjemarkedene og verdens nest beste melkesjokolade. Sveits er i tillegg et land mange globale investorer vender blikket mot i urolige tider – og sveitsiske selskaper har levert nesten like god avkastning som amerikanske aksjer de siste 50 årene.

Senior porteføljeforvalter Håvard Opland deler sine inntrykk fra Sveits.
Forfatter
Publisert
30. Juni 2025

Gode investeringsbeslutninger tas best når man har dyp innsikt i selskapets virksomhet, posisjon, bedriftskultur og risiko. Selv om mye analyse kan gjøres hjemme fra kontorpulten, gir det en ekstra dimensjon å møte ledelsen og se selskapets drift med egne øyne. Den siste uken har vi derfor besøkt Sveits og møtt selskaper på tvers av ulike bransjer.

Et land i særklasse

Sveits fremstår i dag som et land i svært god forfatning. Sammenlignet med nabolandene fremstår Sveits’ infrastruktur som mer moderne og velfungerende. Landet er kjent for sin politiske stabilitet, diversifiserte økonomi og lave statsgjeld. Økonomien vokser riktignok langsommere enn USAs – omtrent halvparten så raskt – men mens USA finansierer sin vekst med økende statsgjeld, betaler Sveits ned på sin.

Sveits tiltrekker seg også høyt utdannet og kvalifisert arbeidskraft og har hatt en imponerende befolkningsvekst. På tross av en sterk valuta har landet lykkes med å øke eksporten – noe som vitner om høy konkurransekraft og tilpasningsevne.

En valuta som både hjelper og hemmer

Sveitserfrancen er i dag verdens sterkeste valuta og har fortsatt å styrke seg i 2025, noe som forsterker en trend som har vart siden finanskrisen i 2008 – med unntak av perioden 2011–2015 da valutaen var pegged mot euroen. For eksportbedriftene er dette en utfordring, ettersom deres produkter blir dyrere i utlandet. Samtidig får sveitsiske forbrukere økt kjøpekraft og lavere importkostnader.

Som norske investorer gir en sterk sveitserfranc en positiv valutakursgevinst på våre investeringer i landet, noe som delvis kompenserer for eksportbedriftenes valutautfordringer.

Sterke selskaper formes av motgang

Den sterke valutaen har tvunget sveitsiske eksportbedrifter til å forbedre seg kontinuerlig. Resultatet er selskaper som ofte utmerker seg med innovasjon og effektivitet, som har gjort Sveits til hjemland for noen av Europas mest innovative og lønnsomme selskaper. Mange er konservative i bruk av gjeld og har stabile utbyttebetalinger. Flere har fortsatt aktive gründere eller familier på eiersiden – en eierform som studier har vist ofte gir bedre avkastning over tid, trolig grunnet et mer langsiktig fokus og mer aktive styrer.

En kompakt rundreise

Sveits er et enkelt land å reise rundt i. Setter man en passer i Zürich og tegner en sirkel med fem mils radius, har man tilgang til en stor andel av de børsnoterte selskapene. Vi møtte selskaper innen blant annet matvareproduksjon, høreapparater, farmasøytisk produksjon, logistikksystemer, medisinsk utstyr og byggematerialer.

Når vi besøker selskaper forsøker vi alltid å forstå selskapenes konkurranseposisjon og hvorvidt den er opprettholdbar over tid. I tillegg ser vi etter tydelige vekstmuligheter. Felles for mange av selskapene vi møtte er eksponering mot strukturell vekst, som blant annet tiltagende outsourcing av legemiddelproduksjon, mer komplekse biologiske molekyler, vekst i datasenter og en aldrende befolkning i Vesten som etterspør flere hjelpemidler.

Innen matvaresektoren observerer vi en nedgang i volum, som kan forklares av økt bruk av GLP-1-baserte slankemedisiner som hemmer appetitten. Ett selskap vi møtte ser imidlertid økt etterspørsel etter proteinrike matvarer, da slankemedisiner også reduserer muskelmasse – noe som øker behovet for tilførsel av proteiner, blant annet gjennom yoghurt og proteindrikker.

Bygg- og anleggsindustrien har vært svak de siste to årene, men optimismen er gryende. Store infrastrukturpakker, særlig i Europa, gir håp om bedring. Investeringer i logistikksystemer har også hatt noen tøffe år etter svært høy vekst under pandemien. Her er det også små tegn til bedring.

Pris, timing og tålmodighet

Flere selskaper vi møtte jobber aktivt med å kompensere for sterk valuta og eventuelle nye tariffer gjennom prisøkninger. Dette er et (forhåpentligvis) kortsiktig tema, men også et godt eksempel på hvordan selskapene tilpasser seg raskt. Vi ser alltid etter selskaper som har prismakt, da dette er det beste tegnet på at selskapet tilbyr produkter og tjenester med høy verdi for kundene.

Det er lett å la seg begeistre av sveitsiske selskaper og deres ledere. Men å kjøpe gode selskaper alene er ikke nok for å skape meravkastning. Man må også kjøpe dem til en pris som ikke allerede reflekterer all fremtidig verdiskaping. Selv kvalitets­selskaper kan gi svak avkastning hvis de kjøpes for dyrt. Derfor handler investering også om tålmodighet og grundig forarbeid: Å forstå selskapet i dybden gjør det mulig å handle raskt når pris og tidspunkt endelig stemmer.

Etter turen har vi fortsatt mange sveitsiske selskaper på vår kandidatliste, men har for øyeblikket kun én investering i Sveits i ODIN Global: det farmasøytiske selskapet Roche.

ODIN Global A

ODIN Global gir deg muligheten til å investere i noen av verdens mest solide selskaper – uavhengig av hvor i verden de hører hjemme. Fondet investerer i kvalitetsbedrifter med god lønnsomhet, sterk forretningsmodell og langsiktig verdiskapning. Dette er selskaper som over tid har vist evne til å vokse, tilpasse seg og levere gode resultater. Gjennom ODIN Global kan du ta del i verdiskapingen som skjer over hele verden.

Flere nyheter: