Perspektiver fra amerikanske selskaper – En markedskommentar fra USA
Hva skjer når politiske skift, tollsatser og energimangel møter selskapers behov for å planlegge, vokse og investere? På vår nylige tur til USA fikk vi et innblikk i hvordan ledelsen i ulike selskaper tenker om strategiske veivalg i møte med økt usikkerhet. Det er i samtalene med menneskene bak selskapene vi virkelig forstår hva vi investerer i – og hvorfor.

Ledelsens kapitalallokering er koblingen mellom selskapets verdiskaping og avkastningen til aksjonærene.
Vi liker å møte menneskene bak selskapene vi investerer i. Dette er en av våre viktigste virkemidler som aktiv forvalter, og er nyttig av flere årsaker. Først og fremst er det nyttig for å forstå hvordan ledelsen tenker rundt to sentrale aspekter ved å investere i et selskap, nemlig hvordan de tenker rundt driften av selskapet og hvordan de tenker rundt allokeringen av overskuddskapitalen. Warren Buffett har uttalt at en ledelse som årlig beholder 10 prosent av egenkapitalen i et selskap vil, i løpet av en tiårsperiode, være ansvarlig for å ha allokert omtrent 60 prosent av all kapitalen som er sysselsatt i selskapet. Derfor er det nyttig å forstå hvordan ledelsen tenker strategisk rundt driften av selskapet, hvordan de utvikler organisasjonen og også hvordan de tenker rundt allokeringen av selskapets kapital før vi eventuelt gjør en investering.
Selskapsbesøk
Vi var nylig på rundreise i USA hvor vi besøkte flere selskaper i Atlanta, Washington DC, Virginia, Houston, Dallas og Phoenix. Vi møtte flere forskjellige selskaper innen industri, bygg – og anlegg, teknologi også videre. Det var særdeles god timing for besøket, ettersom det skjedde i kjølvannet av alle nyhetene rundt implementering av Trumps politikk, som tollsatser, effektivisering, reduksjon av innvandring, dreining i utenrikspolitikken også videre. Det amerikanske markedet har måttet forhold seg til tollsatser, som er en form for skatt på konsumenten, finanspolitisk innstramning i form av fokus på effektivisering (DOGE) og usikkerhet med tanke på effektene av ny politikk. Et selskap uttalte at de trodde det ville bli mindre usikkerhet etter valget, men i stedet har det motsatte vært tilfelle. Eksempelvis ble det snakket om at de offentlige kuttene og oppsigelsene av offentlige ansatte har ført til resesjonslignende tendenser i Washington DC.
«Uncertainty is the enemy of capital formation”
Et gjennomgående tema for flere av selskapsmøtene var derfor usikkerhet. De nye tollsatsene gjør det vanskeligere å planlegge. Et selskap vi møtte informerte om at de, som en konsekvens av de kontinuerlige endringene, venter 24 timer før de tar beslutninger når det gjelder utsagn fra president Trump. Det kan jo sammenlignes med å puste ut og telle til ti før du foretar deg noe forhastet. Det er fornuftig, men indikerer samtidig at det er vanskelig å planlegge og forplikte seg til beslutninger når usikkerheten er høyere. Utfordringen er at jo lenger usikkerheten pågår, desto større blir risikoen for at prosjekter blir utsatt, som igjen påvirker investeringer og ansettelser. Som en finansdirektør uttalte: “Uncertainty is the enemy of capital formation”.
Datasentre – flaskehalsen ser ut til å være tilgang på landområder og strømforsyning
Vi besøkte flere selskaper som er knyttet opp til økonomien rundt datsentre. Vi var blant annet i Virginia, som huser verdens største klynge av denne typen anlegg. Vi besøkte også en strømleverandør og flere entreprenører som leverer produkter og tjenester inn mot byggingen av datasentre. Etter å ha snakket med flere aktører, så ser vi at etterspørselen fra de store teknologiselskapene fortsatt er høy. Det meldes om at visibiliteten foreløpig er god inn i 2025 og 2026, men at utsiktene fra 2027 er mer usikre. Det er kanskje ikke så rart, gitt at de store hyperscalerne, som Microsoft, Alphabet, Amazon og Meta har guidet for 330 milliarder dollar i investeringer for kalenderåret 2025. Ifølge kontraktleverandørene har usikkerheten i markedet foreløpig ikke ført til endrede prioriteringer blant disse. Flaskehalsen er imidlertid ikke lenger tilgang på databrikker, men på landområder og tilgang på sikker leveranse av kraft. Det gjør at byggingen av datasentre flytter seg til andre regioner, som eksempelvis Texas, Mississippi og North Dakota. For byggerne av datasentre er det derfor tilgang på land og strømforsyning som er kritisk per nå. Samtidig melder den ene strømleverandøren vi møtte, at de legger opp til å øke tilbudet med halvparten av den estimerte etterspørselen, som en følge av at de ønsker å være konservative.

Risikospredning
På turen møtte vi mange ulike selskaper på tvers av bransjer. Usikkerhet var et gjennomgående tema i diskusjonen med selskapene. Vi fortsetter uansett å lete etter selskaper som har sterke markedsposisjoner med holdbare og motstandsdyktige forretningsmodeller.
Vi tror på å ha en balansert og diversifisert portefølje på tvers av sektorer, forretningsmodeller og grad av reinvesteringer i forhold til utbytte og/eller tilbakekjøp. Dette fører til at noen selskaper har høyere forventninger til langsiktig resultatvekst, mens i andre selskaper vil direkteavkastningen være høyere i form av at en høyere andel av overskuddskapitalen returneres til investorene gjennom tilbakekjøp og utbytte. Samlet er ambisjonen derfor å sette sammen en portefølje som i helhet leverer fornuftige utbytter, tilbakekjøp og resultatvekst over tid. Dette mener vi gir god risikospredning.
I løpet av turen har vi møtt flere selskaper som vi mener er interessante kandidater til fondet. Vi har gjort en del jobb på disse i forkant og vil følge opp flere av disse møtene i etterkant. Det har derfor vært en viktig bidragsyter til å identifisere og følge opp potensielle kandidater til fondene.
ODIN USA A NOK
Aksjefond
Siste 5 år
14,08%
Hittil i år
-7,81%
Dato
31.03.2025
Avgift
0,75%
Risiko
SFDR
8