Tenk langsiktig når du sparer

Hva er det som skjer for tiden? I Norge øker arbeidsledigheten, og over hele verden faller oljeprisene og børsene. Er det tryggeste å gjemme pengene i madrassen, eller er det fremdeles mulig å få avkastning på pengene dine?

– Utgangspunktet er at det alltid skjer mye i verden, den endrer og utvikler seg. Det uheldige er at aksjemarkedet ofte opptrer som en hypokonder. Det vil si at leter man lenge nok finner man alltid negative meldinger og potensial for kriseoverskrifter, og slikt ser man en lei tendens til at media kaster seg over. Det vi har sett nå er ikke et stort børsfall, snarere en korreksjon. På kort sikt vil og skal markedet svinge. På lang sikt skapes verdier, og verdiskapende selskaper gir god langsiktig avkastning. Det er dette som er vårt fokus, forteller salgsdirektør i ODIN Forvaltning, Martin Henrichsen.

MH - portrett 4283 CMYK

Martin Henrichsen, salgsdirektør ODIN Forvaltning

– Vi er opptatt av å fokusere på lengre perioder, som at Oslo Børs var under 200 i 2008. Nå ligger den rett i underkant av 600.

Verdiene har altså tredoblet seg på syv år, og det er mye som tyder på at man også for fremtiden skal kunne forvente seg god langsiktig avkastning: Den amerikanske økonomien viser muskler og flere folk sysselsettes. I Europa ser vi at forbrukerne er tilbake, veksten er i ferd med å ta seg opp og ikke minst er lav oljepris en god nyhet for Europa og svært mange andre oljeimporterende land.

– Som aktiv forvalter bruker vi slike børskorreksjoner for å handle gode selskaper til billige priser. Det viktige for folk er å ikke miste nattesøvnen. Det er normalt at aksjemarkedet svinger, og nettopp derfor er vi så opptatt av at fondsmarkedet er for de med lengre sparehorisont. Den egentlige og langsiktige risikoen er at man selger på feil tidspunkt – faller markedet må du tørre å sitte i ro, eller bruke anledningen til å spare mer.

Bruk bedre økonomi til sparing – ikke forbruk

– Det som er utfordringen er at vi har et ekstremt lavrenteregime. Langsiktig sparing på konto er derfor verdidestruerende ettersom rentene er så lave. Si at du har 1,5 prosent rente på høyrentekontoen din, og så er inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Bare på det taper du altså 1 prosent netto kjøpekraft i året. I tillegg har du skatt på renteinntekter, og formuesskatt hvis du er så heldig eller uheldig å ha det.

ODIN har forvaltet fond siden 1990, med ODIN Norden som det eldste. Martin forteller at hvis du hadde satt inn én million kroner der i 1990 ville du hatt 20,4 millioner i dag. Det er nesten 17 millioner mer enn om du hadde hatt pengene på en god høyrentekonto. *

– På de 25 årene har det vært korreksjoner, krakk, finanskrise og bankkriser. Vi har likevel levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på nesten 13 prosent. Det er denne langsiktigheten vi er opptatt av å få fram og som folk må forstå. Det skal sies at nordmenn har blitt mer disiplinerte og betydelig bedre til å investere formålsorientert – vi ser at stadig flere sparer til barna og til pensjon.

sak-08 Familie ute

Likevel – vi kunne vært flinkere. I 2008 lå boliglånsrentene på åtte prosent. Nå ligger de på i underkant av tre prosent. Med et lån på tre millioner kroner har du 9000 mer å leve for i måneden i dag enn du hadde i 2008 – etter skatt.

– Rentefallet har gitt norske familier betydelig bedre økonomi, vel og merke hvis de har lån. De bør tenke langsiktig, bygge seg opp en buffer, spare mer og nedbetale gjeld raskere. Litt satt på spissen: Har ikke norske familier råd til å spare nå, da har de et problem. En annen fare er at man tar den økte likviditeten inn i større forbruk. Mange bruker for mye penger, og det er skremmende.

Fond med fokus på langsiktighet

Istedenfor å bruke opp de ekstra pengene, synes Martin du heller skal gi økonomien til deg og familien din flere bein å stå på. Sparing i fond kan være et slikt bein, og kan på lang sikt bidra til å  forbedre økonomien for folk flest.

– I ODIN tror vi på å skape god langsiktig avkastning til moderat risiko til kundene våre. Vi er ingen kortsiktig investor, vi er ikke gamblere eller tradere, forklarer Martin før han avslutter:

– ODIN er langsiktige eiere som forvalter fond bestående av solide selskaper som viser god drift, har dyktig ledelse og sterke varemerker – selskaper som skaper verdier for fremtiden.

*kilde: ODINs avkastningskalkulator

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.