Sparemyte 3: Sparing i fond er kun for rike

Vi har aldri hatt lavere renter og høyrere lønninger enn det vi har i dag. Det er derfor helt optimalt å begynne å spare noen ekstra kroner for å investere i framtiden, spesielt for deg med gjeld. Har du ikke råd til å begynne å spare i dag med så lave renter, så kan det fort bli trøblete fremover når ting endrer seg.

[vippy id=»7837″ width=»806″ height=»453″]

Det som er utfordringen er at vi har et ekstremt lavrenteregime. Langsiktig sparing på konto er derfor verdidestruerende ettersom rentene er så lave. Si at du har 1,5 prosent rente på høyrentekontoen din, og så er inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Bare på det taper du altså 1 prosent netto kjøpekraft i året. I tillegg har du skatt på renteinntekter, og formuesskatt hvis du er så heldig eller uheldig å ha det.

I 2008 lå boliglånsrentene på åtte prosent. Nå ligger de på i underkant av tre prosent. Med et lån på tre millioner kroner har du 9000 mer å leve for i måneden i dag enn du hadde i 2008 – etter skatt.

Rentefallet har gitt norske familier betydelig bedre økonomi, vel og merke hvis de har lån. De bør tenke langsiktig, bygge seg opp en buffer, spare mer og nedbetale gjeld raskere. Litt satt på spissen: Har ikke norske familier råd til å spare nå, da har de et problem. En annen fare er at man tar den økte likviditeten inn i større forbruk. Mange bruker for mye penger, og det er skremmende.

Fond med fokus på langsiktighet

Istedenfor å bruke opp de ekstra pengene, kanskje man bør tenke på å gi økonomien til deg og familien din flere bein å stå på. Sparing i fond kan være et slikt bein, og kan på lang sikt bidra til å forbedre økonomien for folk flest.

– I ODIN tror vi på å skape god langsiktig avkastning til moderat risiko til kundene våre. Vi er ingen kortsiktig investor, vi er ikke gamblere eller tradere.

– ODIN er langsiktige eiere som forvalter fond bestående av solide selskaper som viser god drift, har dyktig ledelse og sterke varemerker. Dette er selskaper som skaper verdier for fremtiden.

 

Sparemyte 1

Det er vanskelig å få pengene ut av fond

Sparemyte 2

Sparing i fond er kun for proffene