Store bevegelser i valutamarkedet

I går var det en volatil dag i valutamarkedet, og da spesielt for den norske kronen.

For første gang siden år 2000 var én svensk krone mer verdt enn én norsk krone. Men det som virkelig var viktig var de store bevegelsene vi så i den norske kronen mot både euro og amerikansk dollar.

I begynnelsen av uken kostet en euro 9,17 kroner. Da kronen var på sitt svakeste – i går – var kursen falt til 9,90 kr per euro! Bevegelsen i løpet av gårsdagen var den største vi har sett siden devalueringen i 1986. Nå styrket den norske kronen seg en del i løpet av ettermiddagen og sluttet på omtrent 9,35 kr for én euro. Men selv det innebærer en svekkelse på 2 prosent på én dag.

På onsdags formiddag handlet euroen til 9,40 kr. Det innebærer at kronen har svekket seg med 7,2 prosent mot euroen siden 1. desember og med 16 prosent siden 1. oktober. Det er en kraftig svekkelse som vil få konsekvenser.

Det er ikke bra med slike store svingninger i løpet av kort tid. Det er negativt for tilliten til den norske kronen, det øker usikkerheten og på sikt også utlendingers vilje til å investere i Norge. Det er tydelig at markedet ble overrasket av rentesenkingen fra Norges Bank i forrige uke – og negative overraskelser er ikke markedene glad i.

Hva er konsekvensene av det store kronefallet siden sommeren? Utlandsferien vil bli dyrere og det vil også importvarer bli. Det kan derfor forventes at dette bidrar til høyere inflasjon. Samtidig får vi positive effekter da konkurranseutsatt sektor vil nyte godt av et lavere kostnadsnivå, relativt utenlandske konkurrenter. Dette er bra for mange selskaper på Oslo Børs, og bra for norsk økonomi som sliter med lavere oljepris.

En annen vinner er aksjefond som investerer i utlandet. Ta for eksempel ODIN Finland som investerer i finske aksjer, som er denominert i euro. Foruten avkastningen disse aksjene gir på børsen i Helsinki får en norsk investor en «ekstra» avkastning fra at euroen styrket seg mot den norske kronen. Det har gitt mer enn 12 prosent ekstra avkastning hittil i år. Det samme gjelder andre internasjonale fond, som ODIN Global og ODIN Europa, selv om disse fondene har investert i aksjer fra flere valutaer enn euroen.

Det som fremfor alt presser den norske kronen er Norges Banks ekspansive holdning og fallet i oljeprisen. Det er vanskelig å si hvor lang tid vi vil ha svak oljepris. Men det er relativ klart at Norges Bank vil drive en ekspansiv pengepolitikk en god stund. Dette innebærer at kronen vil være svak en tid fremover.

Skrevet av

Investeringsdirektør renter
Nils Hast er utdannet sivilingeniør ved Kungliga Tekniska Høgskolan i Stockholm.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.