Kommentar til statsbudsjettet 2017: Aksjesparekonto

Aksjesparekonto ble lansert i forslag til statsbudsjett 2017. Plutselig har fondssparere tre kontoer å forholde seg til. Forvirret? Thomas forklarer.

 

https://youtu.be/Hwij7pfATaY

Ane: Tidligere i høst ble forslag til statsbudsjett 2017 fremlagt. Den største nyheten der var kanskje KLAS-konto. Altså, en konto for langsiktig aksjesparing. Og Thomas, du har sett litt på dette.

Kan ikke du fortelle litt om de største endringene og hvordan det ser ut i dag for fondssparing og aksjesparing.

Thomas: Ja. Vi kan kanskje begynne kronologisk. Det som eksisterer i dag er investeringskonto, eller VPS-konto. Kjært barn har mange navn. Essensen der er at du må skatte løpende av salg og av utbytter underveis. Det som vedtas som en ny endring, er at man øker den skattemessige prosenten fra 28,75  til 29,76 prosent. Det blir altså høyere beskatning der. I tillegg skal skjermingsfradraget økes. Men det er positivt for det gjør at den skattemessige prosenten blir noe lavere når du skal selge et aksjefond.

Og så har du det som heter fondskonto, eller Unit Link. Det er en spareform med en liten forsikringsdel i seg. Den har vært så fordelaktig at staten har bestemt at den skal opp. Når den går opp, så betyr det at det blir dyrere. I tillegg så har du ikke skjermingsfradrag i den her løsningen.

Så har du nyheten, som er KLAS-konto. Det er konto for langsiktig aksjesparing. En kjempenyhet egentlig. Du har mange av fordelene som de foregående produktene jeg nevnte. En begrensning… det ligger i at du kan ikke ha rentefond der. Du kan heller ikke ha kombinasjonsfond som har en aksjeandel lavere enn 80 prosent.

Ane: Ja, så da kommer det tre mulige valg. Det blir mye å velge mellom.

Hvilken løsning er det som vil være best for den jevne fondssparer?

Thomas: Skal du ha et kombinasjons- eller rentefond, så utgår jo KLAS-kontoen. Da må vi tenke på de to andre. Det som er sikkert er at dette ikke er helt besluttet enda og vi vet ikke helt eksakt hvordan det blir. Men det som er sikkert er at vi følger nøye med, slik at vi har planen klar når kundene tar kontakt med oss, og lurer på hva som er best for de.

Ane: Det høres veldig bra ut.

Tusen takk Thomas. Og tusen takk til dere som så på.

Les også: Alt du trenger å vite om aksjesparekonto

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.