Hvorfor fondssparere ikke skal bry seg om Donald

Donald Trump er valgt til ny president i USA. Mange frykter hva han kan finne på, men historien tilsier at det vil ha lite å si for deg som sparer i fond.

”Alle” trodde Hillary Clinton skulle vinne presidentvalget, men slik ble det ikke. I stedet vant Donald Trump brorparten av de viktige vippestatene. Med republikansk flertall i både representantens hus og senatet, gir det ham mulighet til å gjennomføre fanesakene sine. Vi håper dermed det blir fokus på de sakene som kan få fart på økonomien. For eksempel kan satsingen på infrastruktur vise seg godt for amerikansk næringsliv.

Video: Forvalter Nils Hast forteller om hvordan utfallet av valget kan påvirke dine fond.

https://www.youtube.com/watch?v=E1bXFPltLXI&feature=youtu.be

Børsene hentet seg raskt inn

Nyheten om Donalds inntreden i Det hvite hus brakte uro i markedene. Børsene åpnet i går kraftig ned, men roet seg utover dagen. Det minner om hva vi så etter at britene valgte å forlate den Europeiske Unionen. Også da falt markedene, men hentet seg raskt inn igjen.

Markedene er nervøse fordi vi ikke vet hva Trump kan finne på som president. Han har lovet alt fra skatteletter til å bygge en mur mot grensen til Mexico i sør, som meksikanere selv skal betale for.

Noe av hva han har lovet:

  • Skattelettelser
  • Reforhandle handelsavtaler
  • Knuse terrorgruppen IS
  • Begrense innvandring, særlig for muslimer
  • Tvinge Mexico til å bygge en mur langs grensen

Utviklingen på børsene fremover vil derfor avhenge av om han tenker å holde valgløftene. Som amerikansk president vil han riktignok bli mektig, men han må forholde seg til økonomiske og politiske tyngdelover. Det gjelder selv for en populist, som er kjent for å skyte fra hofta.

Spørsmålet er om hva vil gjøre som han har sagt, eller om han vil moderere seg.

Under sin seierstale fremstod han som forsonende, og med en annen fremtoning enn hva vi har sett under valgkampen. Blant annet tok han ordet for samhold i et splittet USA. Han lovte også at USA vil sette sine egne interesser først, men være rettferdig ovenfor andre.

Det kan se ut som at realitetene kan ha innhentet Trump.

Populister pleier å modere seg

Historien viser at populister som kommer til makt pleier å moderere seg.

Det er derfor mulig han vil fravike noen av de mest kontroversielle valgløftene. Enten gjennom rådgivere eller gjennom behandlingen i kongressen. Flere republikanere har allerede tatt avstand fra poltikken hans. Selv sentrale partimedlemmer, som Paul Ryan, nektet å støtte Trump under valgkampen. Det skal derfor være interessant å se disse komme til enighet når forslagene skal behandles i kongressen.

Det hele minner litt om da Ronald Reagan ble valgt som president.

Også han ble sett som en populist, for så å ende opp som en av USAs mest populære presidenter i nyere tid. Det ser i hvertfall ikke ut som at det amerikanske aksjemarkedet led noen nød under Reagans styre.

Diagram: Utviklingen i den amerikanske aksjeindeksen S&P500 under Ronald Reagan.

Utviklingen i amerikanske aksjer under Ronald Reagan

Hold deg til spareplanen

Det kan bli humpete i markedene fremover.

Samtidig investerer våre forvaltere i selskaper som vil gjøre det godt over tid. Gode selskaper bør være i stand til å tilpasse seg endringene vi kan stå ovenfor med Trump som president.

Uventede ting, som Trumps inntreden i Det hvite hus vil alltid skape litt uro. Det kan derfor være lurt å tenke på at selskapene vi eier, deres vekst og hva de produserer ikke nødvendigvis påvirkes av slike hendelser.

Vår erfaring er at slike hendelser kan være en kjøpsmulighet, da vi kan handle gode selskaper til en fornuftig pris.

For den langsiktige fondssparer kan det derfor være greit å holde seg i ro. Historien har vist at det sjelden lønner seg å selge fond i panikk. Å kjøpe flere andeler har derimot ofte vist seg som god butikk.

Meld deg på våre nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på hvordan det går med fondene dine, hvordan vi jobber for å gi deg best mulig avkastning, samt få noen nyttige sparetips på veien.